Guz jądra prawego Seminoma

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Guz jądra prawego Seminoma

Postprzez acidapple » 17 Gru 2011, 18:14

Cześć jestem tu nowy, chciałbym przedstawić moją historię która zaczęła się i trwa nadal. Byłbym bardzo wdzięczny za zapoznanie się z tym tematem oraz o porady i opinie.

Ogólnie jestem studentem i mam 22 lata.
Na początku listopada tego roku wyczułem na prawym jądrze zgrubienia/guzki. Jeden był zdecydowanie większy i 2 mniejsze. Przeraziło mnie to. Pod koniec listopada gdy już się ogarnąłem udałem się do urologa z mojej okolicy zrobił USG co potwierdziło zmiany ale żeby być pewnym wysłał na badania krwi, które zrobiłem.

CEA 1,4 ng/mL wartość ref. (0 - 2,5)
AFP mieli zrobić ale nie zrobili, nie wiem dlaczego.
gonadotropina kosmówkowa 0,5 mIU/ml wartość ref. <2 mIU/ml
CRP <4 mg/L wartość ref. <10

Z tymi wynikami udałem się ponownie do urologa ale już w Poznaniu, ponieważ tam studiuję i bliżej mi po prostu było. Poszedłem do
dr Rolanda Dadeja którego znalazłem prze google, poczytałem opinie które były b. dobre i zaraz jak najszybciej do niego.
Po badanu ręcznym i USG, oraz sprawdzeniu wyników badań stwierdził ze to najprawdopodobniej nasieniak i wystawił od razu skierowanie do szpitala na usunięcie jądra do Puszczykowa na oddział urologii. W szpitalu po kolejnym USG jądra, jamy brzusznej- czysto, RTG płuc bez zmian. Po tych badaniach potwierdzili to co urolog wcześniej powiedział. Przeprowadzili zabieg usunięcia jądra Orchidectomia Dex.
Wyszedłem ze szpitala poczekałem na wyniki histopatologiczne które otrzymałem wczoraj tj 16.12. dodatkowo przed zabiegiem zrobili jeszcze badania krwi no i to AFP które wyniosło 2 IU/ml tak napisane w karcie leczenia szpitalnego.

Wyniki histopatologiczne wyglądają następująco.

Seminoma [M-9061/3]
Naciek wieloogniskowy, częściowo wewnątrzcewkowy, odcinkowo zajmuję błonę białawą i struktury ...e testis (kropki oznaczają jakiś błąd z ksera bo nie widać)
Najądrze, powrózek nasienny, naczynia bez zmian nowotworowych.
pT1

Nadesłano jądro 60g z najądrzem i powr. nas. dł. 5cm. Osłonki miękkie, cienkie. Jądro dł. 5 cm z guzkiem w dolnym biegunie
śr. 1,8 cm, na przekroju jasnoszarym. Obok rozsiane mniejsze guzki. Powierzchnia jądra gładka (7 wyc., 7 bl.)

Lekarz z tamtejszego szpitala skierował mnie do Wielkopolskiego Centrum Onkologi w Poznaniu do którego chcę się wybrać w następnym, czyli przed świętami.

Będę wdzięczny za porady co mam dalej zrobić i opinie na ten temat, z góry wielkie dzięki:)
Awatar użytkownika
acidapple

Re: Guz jądra prawego Seminoma

Postprzez figaro » 17 Gru 2011, 18:58

Witaj,
Teraz powinieneś zgłosić się do onkologa, co, jak rozumiem, jest już zaplanowane. Kolejny krok to ustalenie stopnia zaawansowania choroby w oparciu o tomografię komputerową klatki piersiowej, jamy brzusznej i miednicy oraz stężenia markerów AFP, hCG i LDH.
Jeżeli potwierdzi sie to, co wyniknięło z dotychczasowych badań (rtg, USG), czyli prawidłowe stężenia wszystkich markerów oraz czysta klatka i brzuch z miednicą, to masz nasieniaka w I stopniu zaawansowania - opcje postępowania to obserwacja (obecnie najbardziej polecana), uzupełniająca chemioterapia (1-razowe podanie karboplatyny) lub radioterapia na obszar przestrzeni zaotrzewnowej. Leczenie uzupełniające (chemio - lub radioterapia) zmniejsza ryzyko nawrotu, ale nie wpływa na przeżycia odległe. To znaczy, że jeśli wybierzesz obserwację, to najprawdopodobniej nie będziesz wymagał nigdy żadnego leczenia, a jeśli dojdzie do nawrotu choroby, to wtedy zastosowanie chemioterapii (BEP) lub radioterapii da Ci tak samo wysokie szanse na całkowite wyleczenie. Warunkiem zakwalifikowania do obserwacji jest mozliwość regularnego zgłaszania sia na badania kontrolne, co, jak piszesz, nie jest problemem, skoro studiujesz w Poznaniu.
Oczywiście jeśli stopień zaawansowania po wynikach CT będzie inny, inne będzie też postępowanie (radioterapia lub chemioterapia BEP).
Krótko mówiąc: ---> onkolog ---> hist-pat + CT klatki, brzucha i miednicy + markery AFP, hCG, LDH---> decyzja o dalszym postępowaniu.
Pozdrawiam serdecznie,
Figaro.
Awatar użytkownika
figaro
Ekspert

Miejscowość: Warszawa

Postprzez acidapple » 17 Gru 2011, 21:03

dzięki za zainteresowaniem się moim przypadkiem i za poradę:)
Awatar użytkownika
acidapple

Postprzez acidapple » 19 Gru 2011, 16:17

cześć,

Właśnie wróciłem z WCO, zarejestrowałem się od razu wysłali mnie do poradni. Poszedłem pani doktor mnie przyjęła, spojrzała na wyniki i itd. no i postępowanie. Skierowała mnie na tomografię miednicy tylko, to ja się jej pytam czemu też nie skieruje mnie na TC klatki i jamy brzusznej, a ona na to - przecież pan miał robioną klatkę i jest czystą, to ja że tylko miałem RTG i wolałbym być dokładniej zbadany i chciałbym mieć to plus jeszcze jamy brzusznej. Coś się zastanowiła i mówi do swojej asystentki, że zrobimy jamę brzuszną i miednicę.
Wysłali też zaraz na badania na markery, szybko bez problemu, jutro będą u pani doktor. Przejdę się do niej i wezmę bo chce wiedzieć jakie są wyniki, mam nadzieje, że pokaże bez problemu. Termin tomografii mam dopiero na 20 lutego 2012 (zastanowię się czy nie iść prywatnie, albo poszukać gdzieś indziej może będą szybsze terminy).

Moje pytanie jest takie, czy powinna mnie obowiązkowo wysłać na tc klatki czy może to badanie pominąć??

Pewnie jakbym miał swojego lekarza (poszedł wcześniej prywatnie), a nie z poradni to inaczej by się rozmawiało...
Awatar użytkownika
acidapple

Postprzez troll » 20 Gru 2011, 18:56

Witaj,

TK możesz zrobić w dowolnej placówce posiadającej kontrakt z NFZ. Im szybciej tym lepiej. Nie można tego przeciągać! Termin 20 lutego jest absolutnie niedopuszczalny. Cieszę się, że walczysz o swoje, niestety w realiach naszego kraju pacjent musi być bardzo świadomy tego co mu się należy. Nie potrzebujesz TK klatki piersiowej choć w CO-I by Ci to badanie zlecono i ew. zrobiono. RTG w przypadku braku zmian w brzuchu wystarcza. W razie czego, zawsze możesz skonsultować się gdzieś indziej, pamiętaj o tym.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez acidapple » 21 Gru 2011, 13:51

Cześć,

dzisiaj odebrałem wyniki, są następujące:

Ag. Karcinoembrionalny 1,7 ng/mL [0,0-5,0]
Gonadotropina Kosmówkowa 0,1 mIU/mL [0,0-5,0]
Alfa-Fetoproteina 1,4 ng/ml [0,0-7,0],

tylko teraz muszę postarać się o szybszą tomografię i wszystko będzie jasne:)
Awatar użytkownika
acidapple

Postprzez figaro » 21 Gru 2011, 16:11

Witam ponownie,
1. zaproponowany Ci termin CT, tak jak już napisał Troll, jest zbyt odległy;
2. drugi raz przytaczasz wynik oznaczenia CEA (antygenu karcinoembrionalnego), który NIE JEST stosowany w rozpoznawaniu ani monitorowaniu nowotworów jądra. Nadal brakuje oznaczenia LDH (dehydrogenazy mleczanowej).
Pozdrawiam,
Figaro.
Awatar użytkownika
figaro
Ekspert

Miejscowość: Warszawa

Postprzez acidapple » 21 Gru 2011, 16:57

kurde nie zwróciłem uwagi na to badanie LDH :( dlaczego pani doktor tego nie zleciła... no cóż trzeba będzie wyciągnąć z tego wnioski
Awatar użytkownika
acidapple

Postprzez troll » 21 Gru 2011, 17:58

Witam,

A ja nie wiem co się porobiło z tym oznaczaniem CEA w raku jądra? Gdzie tak jest napisane? Jakieś końcoworoczne zaćmienia umysłów? :)

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez maxio » 21 Gru 2011, 18:49

WITAM !
Panowie eksperci w WCO w Poznaniu (dr Barbara Cerkaska-Głuszak) takie ma zasady diagnozowania od lat ( służę ksero z 2005r) LDH nie zleca i jedynie stosuje takie markery jak podaje acidapple i chwała Wam Panowie że istnieje to forum gdzie można być bardziej świadomym jakie powinny być wykonane badania !!! :)
maxio

Następna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości