Pomoc finansowa ubezpieczenia/świadczenia/odszkodowania

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Pomoc finansowa ubezpieczenia/świadczenia/odszkodowania

Postprzez malotoro » 29 Sty 2012, 10:53

Witam w nowym wątku.

Tak się zastanawiam z jakich świadczeń korzystacie chłopaki?

Podczas pierwszej choroby nie interesowałem się tym tematem - mając 21 lat pozostawałem nadal na utrzymaniu rodziców, których zarobki skutecznie uniemożliwiały mi otrzymanie jakiegokolwiek świadczenia z pomocy społecznej (jednocześnie jednak zapewniały najlepsze leczenie).

Teraz podczas "drugiej rundy" z panem rakiem zaczynam się zastanawiać jakie świadczenia mogą mi przysługiwać.
Jakie świadczenia/ubezpieczenia/odszkodowania udało Wam się uzyskać (i z jakich źródeł).

Tematu na forum jeszcze nie było, nie miałem pomysłu w jakim dziale go umiejscowić także piszę tutaj (w razie czego proszę o przeniesienie), a myślę, że tematyka finansów w naszym stanie również jest bardzo ważną kwestią.

Pozdrawiam
malotoro

Re: Pomoc finansowa ubezpieczenia/świadczenia/odszkodowania

Postprzez troll » 30 Sty 2012, 00:02

Witaj,

To bardzo przydatny temat. Niestety nie bardzo mam pojęcie jakie świadczenia przysługują w ramach "chorowania". Wiem na pewno, że część chorych pobiera rentę socjalną z tytułu niezdolności do pracy i ubiega się o orzeczenie o niepełnosprawności. Natomiast wszelkie prywatne ubezpieczenia na pewno przewidują chorobę nowotworową jako podstawę do wypłacenia odszkodowania.

Jakby ktoś wiedział coś więcej, zapraszam do wypowiedzi w temacie :)

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez Kuba » 30 Sty 2012, 21:55

Witam:)
Co do ubezpieczenia nie wypowiem się choć fakt, powinno się coś należeć o ile takowe się posiada... ja niestety byłem ubezpieczony jedynie od następstw nieszczęśliwych wypadków a choroba nowotworowa do tego nie należy...
1.Osobiście posiadam 1 grupę inwalidzką uzyskaną w Miejskim Ośrodku Orzekania o Niepełnosprawności. Z MOPSu otrzymuję tzw.zasiłek pielęgnacyjny (153zł netto comiesięcznie do czasu kiedy będe mieć grupę z MOPSu czyli jeszcze 1,5 roku).
2. Zus przyznał mi rentę socjalną chyba tak to się nazywa z racji całkowitej niezdolności do pracy w wysokości 532 zł netto miesięcznie (niepełnosprawność pojawiła się w trakcie nauki bądź wykonywania pracy na podstawie umowy o pracę jednak nie można mieć więcej niż 26lat).
3. Uczelnia z racji pozostawania studentem posiadającym 1 grupę płaci mi 550zł netto tzw.stypendium socjalnego (każda uczelnia ma swoje wysokości kwotowe w zależności od posiadanej grupy).

Tyle wiem, więcej się nie wypowiadam...
Pozdrowienia znad przymarzniętego przybrzeżnie Bałtyku!
Kuba
Kuba

Miejscowość: Katowice

Postprzez thinkpositive » 31 Sty 2012, 14:00

Jeżeli pracujecie w miejscu gdzie istnieje fundusz socjalny to możecie otrzymać nieopodatkowaną pomoc finansową w związku z chorobą/pobytem w szpitalu. Można to otrzymać nie częściej niż chyba 2 razy w roku.

Jeżeli jesteśmy wyleczeni to chyba jest jedyna opcja. Oczywiście oprócz prywatnych ubezpieczeń. Ja niestety prywatnie ubezpieczyłem się na wypadek zdarzeń losowych i komunikacyjnych, a choroby zostawiłem sobie na później (mówiąc sobie, że z racji wieku ubezpieczę się na ten wypadek za parę lat).
2011 - nienasieniak, IB, 2xBEP, Mazowiecki Szpital Onkologiczny we Wieliszewie
Awatar użytkownika
thinkpositive
Przyjaciel Forum

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 1 gość