Guz jądra prawego

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Guz jądra prawego

Postprzez Karol0404 » 24 Paź 2022, 19:20

Cześć. Od jakiegoś miesiąca czułem ból na jądrze prawym , po jakimś czasie jądro zaczęło rosnąć .
17.09- byłem u urologa prywatnie , robił usg i stwierdził guz jądra .
18.09- zrobiłem markery : LDH 200U/I norma 0-250
BetaHCG 427 mIU/ml norma 0-2
AFP 8.1 IU/ml norma 0-5
25.09- mam mieć wykonywany zabieg na usunięcie jądra
Mam pytanie czy po tych wynikach można stwierdzić jaki rodzaj nowotworu mam?
Dodatkowo międzyczasie byłem zrobić sobie usg i pomoedzy aorta a żyła główna dolna znaleziono jakiś guzek , czy to może być już przerzut ?
31.10 mam mieć robiony tomograf
Karol0404

Re: Guz jądra prawego

Postprzez user90 » 24 Paź 2022, 22:03

Tomograf jama brzuszna, miednica i klatka piersiowa, tak? Masz podwyższone bhcg i AFP, więc to najprawdopodobniej nienasieniak, wynik histopatologii powie więcej. Przypilnuj żeby przed operacja zrobili ci znowu markery lub zrób sam tuż przed pójściem do szpitala prywatnie. Głowa do góry, to jeden z najlepiej wyleczalnych nowotwórow w ogóle :) na forum masz listę polecanych ośrodków onkologicznych, ważny jest potem wybór onkologa który wie jak leczyć rj
user90

Postprzez miszcz » 24 Paź 2022, 22:13

Wygląda na nienasieniaka, ale bez wyniku badania histopatologicznego nie jesteśmy w stanie nic powiedzieć. Na razie nie przejmuj się za bardzo. Ważne, żeby wycięli.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez Danian34 » 25 Paź 2022, 07:41

Po markerach wygląda na nienasienniaka ale bez hist- pat nikt doklandnie Ci nie powie. Tylko badanie histopatologiczne może to potwierdzić bądź wykluczyć. Musisz wybrać dobry ośrodek leczący tego rodzaju nowotwór... Bo tak na prawdę jest to jeden z najlepiej leczących się nowotworów to nie wszyscy potrafią go dobrze leczyć. Poczytaj sobie na forum gdzie najlepiej leczą tego rodzaju nowotwór. Nie wiem skąd jesteś ale nawet jeśli byś musiał dojeżdżać daleko to jednak warto...
Wszutko będzie dobrze
Pozdrawiam i Życzę dużo zdrowia
Danian34

Postprzez Karol0404 » 25 Paź 2022, 09:10

Zabieg mam dzisiaj. Jestem z pod Wrocławia , dlatego tez zabieg mam we Wrocławiu . Zobaczymy wyjdzie z badania jądra . Po jakim czasie od wycięcia będę mógł pójść do banku spermy? Niestety nie udało mi się pójść przed
Karol0404

Postprzez Karol0404 » 25 Paź 2022, 09:15

Dodatkowo Jeżeli wszystko dobrze pójdzie to jutro mnie wypiszą i nie wiem na ile powinienem l4 wziąć . Praca fizyczna mechanik , wiec dźwigania trochę jest. No i prawdopodobnie jeżeli chemia będzie to tak samo przedłuży to wszystko.
Karol0404

Postprzez Danian34 » 25 Paź 2022, 10:53

Jeśli chodzi o oddanie nasienia to na pewno przed chemią... Przed oddaniem nasienia musisz i tak porobić badania z krwi czy nie masz jakiś chorób zakaźnych np.Hiv itp... Wszytsko powinien wytłumaczyć ci onkoog bądź w samym banku . Może zadzwoń i się dopytaj jakie badania musisz porobić a na urologi zapytaj kiedy możesz iść oddać. Jeśli chodzi o L4 to na pewno do fizycznej pracy nie możesz wrócić za szybko. Ale to najmniejszy problem... Wystawia ci na pewno L4 do aż do wyniku Hist-pat...
Danian34

Postprzez Kozi » 26 Paź 2022, 08:06

Jak po zabiegu?
Zanim oddasz nasienie to tak jak koledzy piszą wymagane jest szereg badań z krwi, na które możesz i dwa dni czekać.
Skoro pracujesz fizycznie to ja bym wziął l4 na conajmniej 2 tygodnie, tak aby się dobrze zagoiło i szwy nie puściły.
Leczenie polecam do Warszawy do dr Sarosieka, sam jeździłem z Krakowa i uważam, że to była najlepsza decyzją.
Kozi

Postprzez Karol0404 » 26 Paź 2022, 13:47

Czekam na wypis właśnie. Ogólnie okej trochę boli i ciągnie ale dramatu nie ma. Doktor mi mówił żebym uważał z ta praca fizyczna najleoiej chociaż 5 miesięcy i pas przepuklinowy sobie kupić , tym bardziej ze za dzieciaka miałem już tam operacje po tej stronie ( wędrujące jądro) i lekarz powiedział ze strasznie kiepsko to zrobili i ciężko było wyciągnąć i później pozszywać dobrze.
W poniedziałek tomograf i zobaczymy co tam wyjdzie. L4 biorę póki co na miesiąc , więcej i tak się nie da ,a później zobaczę co i jak.
Karol0404

Postprzez Enzo » 27 Paź 2022, 10:18

Jestem 5 tygodni po usunięciu i jeszcze nie czuję się się gotowy do dźwigania więc moim zdaniem 6 tygodni to minimum żeby wrócić do fizycznej pracy jak w twoim przypadku. Najważniejsze są wyniki badań hist. i TK. Jeżeli wyjdzie że potrzebujesz chemii to na twoim miejscu w ogóle bym na razie nie wracał do pracy bo z tego co wyczytałem na forum w ciągu 6 tygodni od operacji powinno się przyjąć chemię. Wszystko to jednak domniemania i trzeba zaczekać na wyniki. Pozdrawiam
Enzo

Następna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości