Cześć. Witam wszystkich. Jestem na początku swojej walki oraz wiele nie wiadomych przede mną.
10.12.22 podczas kąpieli wyczułem że moje prawe jądro od góry jest nieco twarde. W porównaniu z drugim jądrze nie co odbiega od jego konsystencji.
11.12.22 umówiłem prywatna wizytę u urologa wraz z padaniem usg
12.12.22 podczas badania lekarz stwierdził guza o wymiarach 1.4cm x1.9cm wystawił skierowanie do szpitala oraz na markery
W tym samym dniu wykonałem markery
Wyniki:
LDH - 148.00 U/L [125-220]
AFP - 4.72 ng/ml [0,89-8,78]
HCG - <2,00 ng/mL[0-2]
13.12.22 Pojawiłem się w szpitalu Urovita w Chorzowie skierowano mnie na konsultacje przed przyjęciem. Przepadano jeszcze raz potwierdzono że to guz Litowy (jak dobrze usłyszałem) poinformowano mnie o procedurze oddania nasienia i kazano się zastanowić czy przez 3 dni które będę leżał bezczynnie na oddziale nie lepiej wykorzystać na załatwienie tej sprawy. Oraz zrobienie dodatkowo Rezonansu moszny. (ponieważ sala operacyjna jest obłożone i najwcześniej mogą przeprowadzić zabieg w poniedziałek 19.12.22r.)
Zgodziłem się i kazano mi pojawić się w poniedziałek wcześnie rano.
14.12.22 oddanie nasienia i zrobienia kreatyniny pod padanie rezonansu.
17.12.22 - nie podołałem próbie rezonansu moszny, że względu że jestem Klaustrofobikiem byłem na badaniu, ale za bardzo się stresowałem i lekarz odradził mi robienia tego badania. Tym bardziej że stwierdził że USG w zupełności wystarczy. Lepiej zrobić później TK. Zresztą skoro zgłaszałem lekarzowi że mam klaustrofobię to nie powinien mnie narażać na dodatkowy stres i wytłumaczyć to w inny sposób.
19.12.22 - na 8:00 mam wstawić się do szpitala.
21.12.2022 usunięcie prawego jądra.
23.12.2022
Wypis do domu.
26.12.2022
Markery w 5 dobie po operacji
LDH 120 UIL [ 135-225]
AFP 3.33 IU/mL [0.00-5.80]
Beta-HCG <0.100 mlU/mL [<2.6]
30.12.2022 Badanie TK Miednicy, Brzucha, klatki piersiowej.
31.12.2022
Markery w 10 dobie po operacji (czekam na wyniki)
Mam jeszcze markery w 20 albo 30 dobie po operacji. Do wykonania.
03.01.2023 Wyniki TK
Obustronnie tkanka płucna bez patologicznych zmian ogniskowych.
Swiato tchawicy i oskrzeli nieprzewężone.
Blaszki oplucnej niepogrubiałe.
Jamy opłucnej bez zmian patologicznych.
Narządy śródpiersia prawidlowe.
Powiększonych węzłów chłonnych ani innych mas patologicznych w obrębie śródpiersia nie stwierdza się.
Uwidocznione w badaniu struktury kostne bez ewidentnej patologii.
Watroba niepowiększona, o jednorodnej prawidłowej gęstości, jednorodnie wzmacnia się po dożylnym podaniu kontrastu.
Pecherzyk żółciowy nie zawiera uwapnionych złogów.
Drogi żółciowe wewnątrz- i zewnątrzwątrobowe nieposzerzone.
Sledziona prawidlowej wielkości, jednorodna.
Trzustka prawidlowej wielkości, jednorodna, bez zmian ogniskowych.
Nadnercza prawidłowej wielkości, jednorodne.
Nerki polożone typowo, prawidłowej wielkości, o równych obrysach, z zachowaną funkcją wydzielniczą, bez zmian
ogniskowych.
Duże naczynia przestrzeni zaotrzewnowej w badaniu TK prawidłowe.
Powiększonych węzlów chłonnych ani wolnego plynu w jamie brzusznej nie stwierdza się.
Pęcherz moczowy dobrze wypełniony, o gladkich obrysach, niepogrubialej ścianie, bez struktur patologicznych wpuklających
się do jego świata.
Pęcherzyki nasienne oraz stercz w badaniu TK nie wykazują zmian.
Patologicznych zmian guzowatych, powiększonych węzlów chłonnych ani wolnego plynu w miednicy małej nie stwierdza się.
Doly kulszowo-odbytnicze wolne.
Duże naczynia miednicy malej, kości miednicy i aparat mięśniowy prawidlowe.
Na wyniki Histopatologii czekam. Mają być na dniach.