Badania krwi

Działania profilaktyczne oraz diagnostyka nowotworów jądra.

Re: Badania krwi

Postprzez PanDarek » 31 Sty 2023, 07:47

Jeśli będzie to leczenie uzupełniające z karboplatyny to czas karencji przy staraniu się o dziecko to pół roku.

Dla męża musisz być w tym okresie bardziej wyrozumiała. Może jak pisałaś mówi rzeczy, które Cię bolą, ale jego osąd nie jest trzeźwy. Ja początkowy etap przechodziłem bardziej w zamknięciu to moja druga połówka w pełni rozumiała. To minie. Jest to jeden z lepiej wyleczalnych nowotworów. Markery, które podałaś nie wyglądają źle. Może się skończyć na obserwacji i zaraz zapomnicie o tym epizodzie w waszym życiu. Tylko kontrole będą wam przypominać. Głowa do góry.
PanDarek

Postprzez Kobieta25LAT » 31 Sty 2023, 08:48

W zasadzie dla mnie to nie jest aż tak bolesne , na męża nie naciskam , mąż zapewnie nadal próbuje się oswoić pogodzić z taką myślą, nasza rola kobiet trzeba wspierać wspierać i jeszcze raz wspierać. Teraz najważniejsze jest jego zdrowie a dziecko przyjdzie z czasem . Dziękuję jeszcze raz za tak liczne odpowiedzi. :)
Kobieta25LAT

Postprzez Kobieta25LAT » 31 Sty 2023, 20:30

Najbardziej to się stresujemy tymi wynikami AFP , ale myślę że powinny być w normie bo jeśli z krwi wyszły w normie to czy tamte wyniki mogą być złe?

Pozdrawiam wszystkich Panów którzy już mają to za sobą.
Kobieta25LAT

Postprzez miszcz » 01 Lut 2023, 09:58

Zróbcie to badanie prywatnie. W Diagnostyce chyba 40 zł plus pobranie krwi 10 zł, gdzie indziej taniej. Wynik macie tego samego lub następnego dnia. Nie rozumiem, gdzie trzeba tyle czekać na wynik AFP.

AFP może wyjść wielokrotnie wyższe niż norma. To typowe dla niektórych nienasieniaków. Ja miałem guz mieszany potworniak niedojrzały + rak zarodkowy + guz pęcherzyka żółtkowego i AFP 100 razy powyżej normy, co podobno jest jeszcze stosunkowo niskim wynikiem. Niektórzy mają 1000 razy powyżej górnej granicy normy, a udaje ich się wyleczyć. Pozostałe markery były w normie.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez Kobieta25LAT » 01 Lut 2023, 10:31

Szpital w Kołobrzegu , też mnie dziwi że tak długo trzeba czekać na wynik AFP. Najważniejsze to aby być dobrej myśli i się nie załamywać , a jak wygląda życie po operacji ? Ile się regeneruje i ile zwolnienia jest ?
Kobieta25LAT

Postprzez miszcz » 01 Lut 2023, 10:54

Wszystko to kwestia indywidualna. Ja dostałem zwolnienie na 2 tygodnie, przez dłuższy czas należy unikać ciężkiej pracy fizycznej (2-3 miesiące). Po otrzymaniu wyników badania histopatologicznego należy jak najszybciej zgłosić się do poradni onkologicznej. W waszym rejonie nie ma chyba nikogo specjalizującego się w raku jądra.

Co ważne, przez długi czas po operacji może boleć drugie jądro,, co wiadomo, jak wpływa na psychikę.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez Kobieta25LAT » 01 Lut 2023, 11:00

Super , dziękuję bardzo za wszystkie informacje . W każdym razie napisze I odezwę się jak będą wyniki , jest u nas specjalista chirurg urolog P.Marcin Walkowiak I to on prowadzi męża z tym wszystkim .
Kobieta25LAT

Postprzez Kobieta25LAT » 03 Lut 2023, 14:24

Hej wszystkim
Byliśmy dziś z mężem na kontroli po smarowaniu żołędzia itd
Dostal skierowanie na kreatynine ( nie mam zielonego pojęcia co to jest )
TK jamy brzusznej na 13.02 mamy i dziś było zdjęcie klatki piersiowej . Lekarz zobaczył wyniki powiedział że nie są wcale dobre bo te markery LDH są podwyższone. Mam nadzieję że będzie wszystko dobrze bo z tych wszystkich nerwów i stresu nie mogę normalnie spać, boję się o męża że go stracę może i to głupie ale tak niestety jest , czy przerzuty muszą się pojawić przy tak małym guzie ? Pomocy :cry:
Kobieta25LAT

Postprzez miszcz » 03 Lut 2023, 14:49

Marker LDH może być podwyższony z różnych względów. Do czasu TK jamy brzusznej nic nie jest przesądzone. Przerzuty mogą się pojawić w nawet bardzo małych guzach niektórych rodzajów guza, ale nie muszą. Ja miałem guza 7 cm bez prerzutów.

Mąż nie ma przypadkiem zapalenia żołędzia? Objawy takie jak przy zapaleniu pęcherza lub cewki moczowej. Może ktoś mnie oświeci, ale czy to rzeczywiście przeciwwskazanie do operacji traktowanej jako ratująca życie?

Strach jest normalny w tej chorobie.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez Kobieta25LAT » 03 Lut 2023, 15:20

Tak ma zapalenie cewki i lekarz taki termin mu dal na operacji dopóki tego nie wyleczy a tak jak napisał Pan ratującą życie operacja , u nas guz chyba nie jest duży No zobaczymy na pewno dam znać i postaram się wrzucić zdjęcie TK.
Kobieta25LAT

PoprzedniaNastępna

Wróć do Profilaktyka i diagnostyka

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości