Badania krwi

Działania profilaktyczne oraz diagnostyka nowotworów jądra.

Re: Badania krwi

Postprzez miszcz » 03 Lut 2023, 15:53

Według badania usg guz jest mały, ale niektóre rodzaje guzów, jak np. czysty rak embrionalny już przy mniejszej wielkości mogą dawać przerzuty. Takie czyste utkania trafiają się jednak rzadko, więc bądźcie dobrej myśli, że to nasieniak lub guz mieszany o mniejszej agresywności (takie trafiają się najczęściej). Wszystko rozstrzygnie TK jamy brzusznej. Ważne, żeby wyciąć.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez Kobieta25LAT » 03 Lut 2023, 16:33

Bardzo dziękuję za słowa wsparcia . Na pewno dam znać jak wyniki wyszły.
Kobieta25LAT

Postprzez KGNB » 03 Lut 2023, 20:04

Kobieta25LAT napisał(a):Dostal skierowanie na kreatynine ( nie mam zielonego pojęcia co to jest )

Skierowanie na badanie kreatyniny zostało wypisane dla Pani męża, ponieważ podczas tomografii komputerowej podawany jest środek kontrastujący mający na celu uwydatnić niepokojące zmiany(o ile takie są, ale trzymam kciuki, żeby żadnych nie było)
Środek kontrastujący jest obciążający dla nerek, więc należy zbadać ich stan przed podaniem tego "barwnika". :)
KGNB

Postprzez Kozi » 03 Lut 2023, 23:54

tobson85 napisał(a):, gdyż po chemoterapii trzeba odczekać 2 lata z próba naturalnego poczęcia.

Z tego co wiem, nie ma żadnych badań na ten temat.
2 lata się wzięło zwyczajowo, tak mi kiedyś powiedział dr. Sarosiek. W opisie leków podawanych przy chemii (bleo, etopozyd i cisplatinum) stoi o ile dobrze pamiętam 3 miesiące odczekania.
Kozi

Postprzez tobson85 » 04 Lut 2023, 20:36

Kozi napisał(a):Z tego co wiem, nie ma żadnych badań na ten temat.
2 lata się wzięło zwyczajowo, tak mi kiedyś powiedział dr. Sarosiek. W opisie leków podawanych przy chemii (bleo, etopozyd i cisplatinum) stoi o ile dobrze pamiętam 3 miesiące odczekania.

Opisy leków podają odpowiednio:
Cisplatyna:
Podczas leczenia cisplatyną oraz w okresie co najmniej 6 miesięcy po zakończeniu leczenia, należy stosować skuteczne metody antykoncepcji. Dotyczy to pacjentów obu płci. Jeżeli pacjent planuje potomstwo po zakończeniu leczenia, wskazana jest konsultacja genetyczna.

Etopozyd:
Osoby leczone preparatem (zarówno mężczyźni jak i kobiety) powinny bezwzględnie skonsultować się z lekarzem w sprawie stosowania skutecznej antykoncepcji aby zapobiec ciąży w okresie leczenia a także przez co najmniej 6 miesięcy po jego zakończeniu.

Bleomycyna:
Zaleca się stosowanie środków antykoncepcyjnych przez okres do 3 miesięcy po zakończeniu leczenia.

Okres dwóch lat jest umowny. Natomiast w 2016 roku zostały opublikowane wyniki badan przeprowadzonych na 212 pacjentach. 100 pacjentów z grupy przyjęło co najmniej jeden cykl BEP, 54 przyjęło karboplatyne, a 58 było na obserwacji.
Wyniki pokazały, ze w grupie pacjentów po BEP stwierdzono zmniejszona ilość plemników oraz zwiekszona liczbę plemników wykazujących zmiany genetyczne zarówno po 12 jak i po 24 miesiącach od zakończenia leczenia. Natomiast przed rozpoczęciem leczenia nie wykazano znaczących różnic pomiędzy grupami.
Grupa badanych osob była stosunkowo mała, dlatego potrzebne są dalsze badania.

Tutaj mały wycinek:

All patients were evaluated for seminal parameters, sperm aneuploidy, sperm DNA, sex hormones, volume of the residual testis at baseline (T0) and after 12 (T1) and 24 months (T2) from UO or end of CT. Seminal parameters, sperm aneuploidies, DNA status, gonadic hormones, and testicular volume at baseline were not different between groups. At T1, we observed a significant reduction of sperm concentration and sperm count in the BEP group versus baseline and versus both Carb and S-group. A significant increase of sperm aneuploidies was present at T1 in the BEP group. Similarly, the same group at 1 had altered sperm DNA integrity and fragmentation compared with baseline, S-group and Carb group. These alterations were persistent after 2 years from the end of BEP treatment. Despite a slight improvement at T2, the BEP group had still higher percentages of sperm aneuploidies than other groups. No impairment of sperm aneuploidies and DNA status were observed in the Carb group both after 1 and 2 years from the end of treatment.

A link do całego artykułu znajduje się tu:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4865517/

Pozdrawiam
Tobiasz
teratoma immaturum, carcinoma embryonale 80%, seminoma, IGCN / CS IIA / 3xBEP - 4 WSK Wrocław 6.05.2016 - 05.07.2016
tobson85
Przyjaciel Forum

Miejscowość: Wrocław

Postprzez Kobieta25LAT » 04 Lut 2023, 23:18

Narazie nie myślimy o tym , myśli są tylko aby usunąć to dziadostwo i żeby wszystko poszło dobrze , o potomstwie pomyślimy jak wszystko wróci do normy i będziemy mogli spokojnie spać i nie stresować się. Ale bardzo dziękuję za liczne odpowiedzi i informacje na ten temat . Mam nadzieję i jestem dobrej myśli że przerzutów nie będzie . Dam znać co i jak , jak będę znała wyniki .
Kobieta25LAT

Postprzez Kobieta25LAT » 06 Lut 2023, 12:24

Hej wszystkim , odebrałam wyniki AFP myślę że w załączniku się dodały jeśli nie go wpisuje
AFP <1,10 IU/l
Zdjęcie klatki
Płuca bez zmian ogniskowych o charakterze meta. Sylwetka sercowo-naczyniowa w granicach normy rtg.
To chyba dobre wyniki?
Kobieta25LAT

Postprzez miszcz » 06 Lut 2023, 15:47

To na pewno wynik AFP? Niby jest dobry, ale jakaś niska wartość mi się wydaje. Może laboratorium tak podaje. Proszę spróbować zrobić zdjęcie z tym wynikiem i wrzucić tutaj lub na jakąś stronę typu garnek.pl

W przypadku płuc b.dobrze to wygląda.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez Kobieta25LAT » 06 Lut 2023, 17:43

https://ibb.co/Fkr5zDR <- Oto wyniki AFP .
Kobieta25LAT

Postprzez miszcz » 06 Lut 2023, 19:55

Rzeczywiście to ten marker. Nie spotkałem sie z takim przedstawieniem wyników i tak długim czasem oczekiwania na nie. Wyniki AFP i beta-hcg są dobre. Niepokoi jedynie wzrost LDH, ale miejmy nadzieję, że przyczyna jest inna.

Do czasu badania histo-patologicznego i tk jamy brzusznej nie można nic powiedzieć, ale przy takich wartościach markerów mąż ma dużą szansę na nasieniaka, co byłoby szczęściem w nieszczęściu (zwykle jest dobrze wyczuwalny palpacyjnie, jako twarda masa podobna do kulki) lub jakieś rzadko występujące utkanie (często słabo wyczuwalne jako rozlana masa, widać powiększone i cięższe jądro). Oczywiście to tylko dywagacje, oby udało się to wyciąć i oby nie było prerzutów.
miszcz
Przyjaciel Forum

PoprzedniaNastępna

Wróć do Profilaktyka i diagnostyka

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 5 gości