Guz jądra, podwyższone B-HCG - mój przypadek

Działania profilaktyczne oraz diagnostyka nowotworów jądra.

Re: Guz jądra, podwyższone B-HCG - mój przypadek

Postprzez MySleepingKarma » 17 Gru 2022, 17:56

Dzięki za odpowiedź! Wysłałem swój przypadek do doktora Sarosieka i potwierdził, że leczenie 1 cyklem karboplatyny jest prawidłowe.

Jestem już ponad 2 tygodnie po karboplatynie AUC7. Pierwsze 3 dni były ciężkie, z efektów ubocznych nudności, wysypka i duże zmęczenie. Potem było już lepiej, po ponad tygodniu pojawiło się losowe 10s dzwonienie w uszach kilka razy na dzień - podobno to ma minąć.
W kontrolnych badaniach z 15.12 wyszły obniżone białe krwinki 3.72 (norma 4-10) i podwyższone próby wątrobowe AST 65 (norma 5 - 34), ALT 136 (norma <55). Dostałem Heparegen do pomocy w regeneracji wątroby, białe krwinki mają się powoli "odrodzić". Kolejna kontrola przed sylwestrem 29.12.
7 tygodni po orchidektomii wciąż nie czuję się idealnie np. z chodzeniem. Po 4000 kroków zaczyna mnie boleć biodro po operowanej stronie. Chyba poszukam jakiegoś fizjoterapeuty w nowym roku.
zdiagnozowany z Seminoma testis
MySleepingKarma

Miejscowość: Gdańsk

Postprzez kukuryk » 05 Sty 2023, 00:25

Cześć
Czy ostatecznie wziąłeś jedną czy dwie dawki karboplatyny ? Ja obecnie jestem prawie zdecydowany na tę "małą" chemię, tylko ciągle się zastanawiam, czy przyjąć jedną czy dwie.
kukuryk

Postprzez MySleepingKarma » 05 Sty 2023, 14:18

Dostałem jeden cykl karboplatyny AUC7, mój lekarz od chemioterapii stwierdził, że to powinno wystarczyć jak na mnie. Przypuszczam, że to ile dostaniesz zależy od lekarza, Twojego aktualnego stanu zdrowia i parametrów (waga/wzrost). U mnie podanie jednego cyklu uszkodziło wątrobę i białe krwinki, które wciąż nie wróciły do normy po ponad miesiącu.

29.12 - próby wątrobowe wracają do normy, jednak białe krwinki spadły do 3.6 (norma 4-10), kolejne badanie kontrolne 12.01.2023

8 tydzień po orchidektomii okazał się przełomowy, zacząłem więcej chodzić 6k kroków, 10k kroków, nawet wypad w góry... Bóle w pachwinie/operowanej okolicy/biodrze przestały być dokuczliwe i prawie już ich nie odczuwam. Powoli staram się rozciągać i rozmasowywać operowane miejsce żeby powrócić do pełnej sprawności.
MySleepingKarma

Postprzez kukuryk » 05 Sty 2023, 23:46

Dzięki za odpowiedź i za relację; jakoś się człowiek próbuje do tego przygotować i takie opisy, mimo, że pewnie każdy reaguje i odczuwa trochę inaczej, jednak pomagają. No i czekam w takim razie z utęsknieniem na ten ósmy tydzień po zabiegu, bo coraz bardziej mi brakuje długich spacerów w normalnym tempie i w ogóle takiej zwykłej aktywności, żeby się nie trzeba było zastanawiać, jaki to dystans i ewentualnie czy po drodze jest jakaś ławka ;)
kukuryk

Postprzez MySleepingKarma » 13 Sty 2023, 23:49

12.01.2023 - badania krwi wyszły w normie, krwinki powróciły do swoich normalnych wartości, markery w normie, co mi podskoczyło... cholesterol, ale to zapewne skutek tuczącej diety po operacji, muszę powrócić do zdrowszych nawyków żywieniowych.

Jakiś miesiąc po wlewie karboplatyny (mniej więcej 30.12.2022) zacząłem czuć dyskomfort w okolicy nerek - dół pleców, węzły zaotrzewnowe? Czy to objaw rozsiewu czy raczej pokłosie operacji + chemioterapii? Miał ktoś takie objawy? Czy sprawdzę to jedynie TK?
MySleepingKarma

Postprzez tobson85 » 14 Sty 2023, 15:12

Hej
Nasieniak aż tak szybko się nie rozsiewa, szczególnie ze miesiąc wcześniej była karboplatyna.
Oczywiście informuj lekarza prowadzącego o wszystkich watpliwościach.
Bóle kręgosłupa mogą być spowodowane różnymi przyczynami od zwyrodnień, przeciążenia, przez wszelkiego rodzaju napięcia mięśni, a nawet na podłożu psychosomatycznym.
Jesli bol będzie w dalszym ciagu doskwierać to udaj się do lekarza.

Pozdrawiam
Tobiasz
teratoma immaturum, carcinoma embryonale 80%, seminoma, IGCN / CS IIA / 3xBEP - 4 WSK Wrocław 6.05.2016 - 05.07.2016
tobson85
Przyjaciel Forum

Miejscowość: Wrocław

Postprzez MySleepingKarma » 17 Lut 2023, 00:14

Dziękuję Tobiasz za rady. Dyskomfort w obrębie dolnej części pleców przestał dokuczać... I teraz czuję się w miarę normalnie, oby tak pozostało.

Robiłem markery 15.02.2023, wyszły w normie, bez zmian. Miałem też dzisiaj wizytę u onkologa, dostałem skierowanie na tomografię miednicy, jamy brzusznej i klatki piersiowej. Wg wytycznych z 2022 powinienem robić TK raz w roku, a markery co 6-12 miesięcy przez 3 lata, ale umówię się na kwiecień jako że pierwsze TK miałem 4 dni przed orchidektomią.
Ostatnio edytowany przez MySleepingKarma, 19 Lut 2023, 23:12, edytowano w sumie 1 raz
MySleepingKarma

Postprzez PanDarek » 18 Lut 2023, 20:34

Powiedz mi Heparegen zacząłęś brać ile po drugim wlewie?
PanDarek

Postprzez MySleepingKarma » 19 Lut 2023, 23:07

@PanDarek Heparegen zacząłem brać dwa tygodnie po pierwszym i jedynym wlewie karboplatyny. Stosowałem ten lek przez miesiąc aż do kontroli, gdzie okazało się, że wątroba powróciła do zdrowia.
MySleepingKarma

Postprzez PanDarek » 20 Lut 2023, 12:48

A jeszcze takie pytanie. Miałeś może bóle z lewej strony jamy brzusznej?
PanDarek

PoprzedniaNastępna

Wróć do Profilaktyka i diagnostyka

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości