Badania krwi

Działania profilaktyczne oraz diagnostyka nowotworów jądra.

Re: Badania krwi

Postprzez Kobieta25LAT » 22 Lut 2023, 12:10

Hej wszystkim. Właśnie odebrałam wyniki z TK jamy brzusznej męża , w załączniku podsłyłam zdjęcia z opisem i proszę napiszcie mi czy tu nie ma żadnych przerzutów czy jak to czytać , jesteśmy w tym zieloni tak naprawdę , w niedzielę już zabieg , jesteśmy dobrej myśli że wszystko będzie już po tym wycięciu dobrze .

https://ibb.co/h9JyJyD
https://ibb.co/Kxbk4FQ
Kobieta25LAT

Postprzez miszcz » 22 Lut 2023, 12:30

Na forum nikt jednoznacznie nie zinterpretuje wyniku badania. Dwa węzły chłonne są podejrzane, ale radiolog zinterpretował charakter powiększenia jako odczynowy, czyli np. związany z infekcją, a więc w badaniu nie stwierdził przerzutów. Były już takie przypadki na forum. Ostateczną decyzję co do dalszego postępowania podejmie lekarz onkolog. Pewnie będzie jeszcze jedno TK za miesiąc, żeby sprawdzić, czy wielkość tych węzłów chłonnych zmienia się, albo badanie PET, jeśli okaże się, że to nasieniak.

Na razie nie martwcie się na zapas. Ważne jest usunięcie jądra i wynik badania histopatologicznego.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez Kobieta25LAT » 22 Lut 2023, 12:41

miszcz napisał(a):Na forum nikt jednoznacznie nie zinterpretuje wyniku badania. Dwa węzły chłonne są podejrzane, ale radiolog zinterpretował charakter powiększenia jako odczynowy, czyli np. związany z infekcją, a więc w badaniu nie stwierdził przerzutów. Były już takie przypadki na forum. Ostateczną decyzję co do dalszego postępowania podejmie lekarz onkolog. Pewnie będzie jeszcze jedno TK za miesiąc, żeby sprawdzić, czy wielkość tych węzłów chłonnych zmienia się, albo badanie PET, jeśli okaże się, że to nasieniak.

Na razie nie martwcie się na zapas. Ważne jest usunięcie jądra i wynik badania histopatologicznego.

Czy to może mieć coś wspólnego z tym zapaleniem co miał jeszcze niedawno ?
Tak , teraz najważniejsze jest usunięcie jądra i żeby wszystko dobrze się potoczyło dalej , jeszcze mam parę pytań
Jak długo po zabiegu leży się w szpitalu
Jak długo będzie dochodził do siebie i wstanie na nogi
Czy każdy zabieg przebiega tak samo z cięciem w pachwinie ,czytałam trochę jak wygląda orchidektomia stąd takie pytanie.
Warto zapytać jak jest się "zielonym" w takich sprawach .
Kobieta25LAT

Postprzez Kobieta25LAT » 22 Lut 2023, 12:52

I jeszcze mam takie pytanie gdyż tu na TK jest napisane guz o wielkości 17x18,2 mm
A na USG jąder jest guz o wielkości 21x11mm
Jak to rozumieć , że guz się zmniejszył czy o co tu chodzi ?
Kobieta25LAT

Postprzez PanDarek » 22 Lut 2023, 13:53

Ja miałem trochę mniejsze węzły, po uzyskaniu informacji, że wyszedł nasieniak zostałem skierowany na PET, który potwierdził, że zmiana jest odczynowa. Są to inne narzędzia diagnostyczne USG i TK, nie zmniejszył się.
Co do zabiegu jest wiele opisów ludzi na forum. Zabieg trwa mniej niż godzinę, mnie wypisali dzień po nim do domu. Po dwóch dniach normalnie chodziłem bez bolu.
PanDarek

Postprzez Kobieta25LAT » 22 Lut 2023, 14:30

PanDarek napisał(a):Ja miałem trochę mniejsze węzły, po uzyskaniu informacji, że wyszedł nasieniak zostałem skierowany na PET, który potwierdził, że zmiana jest odczynowa. Są to inne narzędzia diagnostyczne USG i TK, nie zmniejszył się.
Co do zabiegu jest wiele opisów ludzi na forum. Zabieg trwa mniej niż godzinę, mnie wypisali dzień po nim do domu. Po dwóch dniach normalnie chodziłem bez bolu.

To nie tak długo to trwa . A co to znaczy na zmiana odczynowa ?
Kobieta25LAT

Postprzez miszcz » 22 Lut 2023, 16:13

Węzeł odczynowy - związany z infekcją, czyli niedawno przebytym zapaleniem.
Ja miałem różnicę w rozmiarze guza na USG (1,2 cm) i rezonansie (1,5 cm). Ostatecznie w badaniu histopatologicznym wyszło 1,3 cm (3 tygodnie po USG i tydzień po rezonansie). Nie ma co się przejmować.

Operacja:
1. Dzień: przyjęcie do szpitala
2. Dzień: operacja
3. Dzień: wypis

Do zdrowia wraca się szybko, uwaga na możliwy zespół podpapopunkcyjny, jeśli będzie znieczulenie podpajęczynówkowe (zdarza się rzadko, ale mi się trafił), wszystko wyjaśni anestezjolog przed operacją.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez Kobieta25LAT » 23 Lut 2023, 11:22

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi , w niedzielę mąż idzie do szpitala czyli w poniedziałek go będą operować,, denerwuje się bo to już coraz bliżej.
Kobieta25LAT

Postprzez Kobieta25LAT » 26 Lut 2023, 17:41

Hej wszystkim, piszę z dość nie typowym pytaniem z jakiego punktu mieliście wycinanie jadra ? Mąż jest od godziny 12 w szpitalu z o 19 będzie miał rozmowę z anestezjologiem, ale lekarka powiedziała mu ze nie będzie miał w pachwinie cięcia tylko na mosznie dodam iż trochę poczytałam i wszędzie piszą że orchidektomie wykonuje się z dostępu pachwinowego . Dlatego chciałabym zapytać was tym nie typowym pytaniem jak mieliście cięcia robione ? Powiem ze boję się strasznie ale już bym chciała żeby było już po tym
Kobieta25LAT

Postprzez KGNB » 26 Lut 2023, 18:29

Z dostępu pachwinowego, ponieważ ogranicza rozsiew komórek nowotworowych
KGNB

PoprzedniaNastępna

Wróć do Profilaktyka i diagnostyka

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości