jestem tu nowy, więc z góry przepraszam za zadawanie dziwnych pytań.
W dniu 24 stycznia 2012 wyczułem u siebie guza na lewym jądrze. Zarejestrowałem się do lekarza rodzinnego na pierwszy wolny termin czyli 30 stycznia 2012. Trochę poczytałem w Internecie i do czasu wizyty zrobiłem sobie badania:
- USG jąder - wynik:
Jądro lewe powiększone i niejednorodne. Prawie cały obszar lewego jądra zajmuje lite guzowate ognisko hypoechogeniczne. W obu jądrach liczne rozsiane drobne zwapnienia. Poza tym jądro prawe bez zmian. Węzły chłonne okolicy pachwin nie powiększone.
- USG jamy brzusznej - wynik:
Wątroba jednorodna. W pęcherzyku żółciowym polipy śr. 4 i 10,6 mm (miałem je już wcześniej) Trzustka nerki i śledziona oraz pęcherz moczowy bez zmian. Przestrzeń zaotrzewnowa przedstawia się prawidłowo. Stercz w normie.
- standardowe RTG klatki piersiowej (zlecone przy okazji innych badań) - wynik:
RTG płuc i serca w normie
- marker AFP - wynik: 4,01 ng/m l
- marker B-HCG - wynik: 3,9 uU/ml
- marker CEA antygen karcinoembrionalny - wynik: 0,5 ng/ml
i zaliczyłem prywatną wizytę u urologa.
30 stycznia 2012 udałem się z wynikami do lekarza rodzinnego i dostałem skierowanie do szpitala. 31 stycznia przyjęto mnie na oddział urologii. Zabieg orchiektomii wykonano 01 lutego 2012 r. 03 lutego 2012 r wypis ze szpitala - wyniki histopatologiczne za 3 tygodnie. W tym czasie umówiłem się na wizytę do urologa - dopiero 11 kwietnia 2012.
Dzisiaj trafiłem na niniejsze forum - trochę poczytałem no i nie spodobało mi się.
--
z pozdrowieniami
Simon