Zanikający nowotwór jąder.... ;////

Działania profilaktyczne oraz diagnostyka nowotworów jądra.

Zanikający nowotwór jąder.... ;////

Postprzez mysterio87 » 30 Mar 2023, 00:00

Witam,

Odnoszę się do waszych doświadczeń czy ktoś z Was słyszał o zanikającym raku jąder - odmiana złośliwa?

Pytam, ponieważ miałem (chyba dalej są) wykryte w czerwcu 2021 bardzo bolesne powiększone węzły chłonne w pakietach biodrowe i aortalne z lewej strony i "zacienione pole" na lewym jądrze - CRP ok.230 jednostek, LDH ok.500 jedn./ BetaHCG 12 jedn. OB 60 jedn. - miałem pobierany wycinek z lewego jądra (częściowa orchidektomia).
Jądra były wcześniej jednakowe, żadnych zgrubień, guzków -oba identyczne - po operacji no cóż...lewe mniejsze;/
Badanie histopatologiczne nie wykazało zmian i utkania nowotworu:)
Badanie PET-CT we listopadzie w/w węzły wykazali jako hipermetaboliczne (świeciły jak choinka;/)

Przez dłuższy czas od 2020 roku miałem nawracające infekcje moczowe - pomagało mi fitolizyna i urofuraginum Max.

W międzyczasie od znajomego rodziny urologa onkologa, dowiedziałem się o zanikającym nowotworze jąder - częstotliwość ok.1 na ok.10 milionów facetów:/

W styczniu 2023 urofuraginum Max przestał pomagać, po ok.3 tygodniach zaczęły się pojawiać węzły, jeden pod lewą pachą, ok.4 węzłów na szyi i nadobojczykowe z lewej strony- przesuwalne i bolesne!!.
Z węzłami pojawiła się mocna infekcja moczowa - nadkażenie bakteryjne poszło na pęcherz moczowy, nerki, genitalia, wytrysk- nasienie osłabiło się do minimum;/// (wszystko mnie bolało i boli dalej)
W lutym 2023 miałem biopsję cienkoigłową węzła pachowego: wykazało rozproszone w płaszczach komórki nowotworowe złośliwe;(
W marcu 2023 zrobiłem badania krwi : CRP: ok.60 jednostek, OB ok.120 jedn., LDH: ok.1200 jedn., betaHCG ok.400 jednostek. Jądra nie mają żadnych zmian, guzków, zgrubień itd.

Mam mieć za ok.tydzień biopsję chirurgiczną i powiem szczerze jestem załamany bo wszystko boli, ból przy mikcji, ból lędźwi (pęcherz), węzły w pakietach ale tylko lewa strona -bolą jak cholera, markery i ta biopsja cienkoigłowa:////

Przez te lata miałem tyle badań moczu, posiewy, antybiogramy ujemne, krew, morfologia, markery, prześwietleń, wizyt u lekarzy - idzie zwariować.

Jeden lekarz że są trzy opcje, ciężki stan zapalny, ziarnica złośliwa i ten zanikający rak złośliwy...;/
mysterio87

Re: Zanikający nowotwór jąder.... ;////

Postprzez miszcz » 30 Mar 2023, 08:02

[EDIT] Przeoczyłem ponowne badania markerów. Post nieaktualny
Ostatnio edytowany przez miszcz, 30 Mar 2023, 08:44, edytowano w sumie 1 raz
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez tobson85 » 30 Mar 2023, 08:14

Hej
Gdzie się leczysz?
Napisze dosadnie - przy tak podwyższonym bHCG masz dwie opcje. Albo jesteś w ciąży albo masz nowotwór zarodkowy jadra.
Pierwsza opcja raczej odpada.
Powinieneś już dawno mieć wdrożoną chemioterapię.
Nowotwory zarodkowe niekoniecznie musza swój początek mieć w jądrze. Pierwotne zmiany mogą pojawić się w węzłach zaotrzewnowych, w śródpiersiu, a nawet w ekstremalnie rzadkich przypadkach w mózgu.

Zgłoś się do doktora Sarosieka. Moim zdaniem powinieneś dostac chemioterapię od razu. Nie jest tu konieczna żadna biopsja. Wyniki markerów (bHCG powyżej 400) są jednoznaczne.

Pozdrawiam
Tobiasz
teratoma immaturum, carcinoma embryonale 80%, seminoma, IGCN / CS IIA / 3xBEP - 4 WSK Wrocław 6.05.2016 - 05.07.2016
tobson85
Przyjaciel Forum

Miejscowość: Wrocław

Postprzez miszcz » 30 Mar 2023, 08:42

Racja tobson . Przeoczyłem to podwyższone Beta-Hcg w kolejnych badaniach.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez Krolewsky » 24 Kwi 2023, 18:27

Jest coś takiego jak pozagonadalny nowotór jąda.
Rzadko ale zadarzają się np. nasieniaki śródpiersiowe gdzie nie znajdujemy pierwotnego guza w jądrze.
Krolewsky

Miejscowość: Wrocław

Wróć do Profilaktyka i diagnostyka

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość