Profilaktyka młodszego pokolenia

Działania profilaktyczne oraz diagnostyka nowotworów jądra.

Profilaktyka młodszego pokolenia

Postprzez Uroboros » 02 Maj 2023, 18:10

W innym temacie pisalem o mojej przygodzie z leczeniem nasieniska. Jestem pierwszy w rodzinie z tym tematem i mam nadzieję ostatni. Mam syna który ma trzy lata powiedzcie czy są skuteczne sposoby profilaktyki dla niego, czy kiedy i jakie badania powinientm mu wdrożyć żeby wcześnie wyłapac jakieś ewentualności. Podzielcie się radami i ewentualnie swoimi doświadczeniami z profilaktyki
Uroboros

Re: Profilaktyka młodszego pokolenia

Postprzez adamus09 » 16 Maj 2023, 22:26

Uroboros napisał(a):W innym temacie pisalem o mojej przygodzie z leczeniem nasieniska. Jestem pierwszy w rodzinie z tym tematem i mam nadzieję ostatni. Mam syna który ma trzy lata powiedzcie czy są skuteczne sposoby profilaktyki dla niego, czy kiedy i jakie badania powinientm mu wdrożyć żeby wcześnie wyłapac jakieś ewentualności. Podzielcie się radami i ewentualnie swoimi doświadczeniami z profilaktyki

Na pewno zwróć uwage na niezstąpienie jądra lub wędrujące jądro (bo to częste u małych chłopców) - czynniki ryzyka (ja tak miałem). A więcej to pewnie urolog/onkolog podpowie..
Ostatnio edytowany przez adamus09, 17 Maj 2023, 20:22, edytowano w sumie 1 raz
adamus09

Postprzez miszcz » 17 Maj 2023, 16:16

W zakresie profilaktyki nie da się nic zrobić. Czynniki ryzyka są powszechnie znane, ale rak jadra występuje często również u osób bez tych czynników. Zarówno wśród osób długo siedzących przy komputerze, jak i sportowców. U palaczy, narkomanów, jak też u osób bez nałogów. Nie ma reguły. Ważne, żeby nie lekceważyć żadnych niepokojących objawów - mnie przy pierwszej i drugiej chorobie otoczenie wmawialo, że nic mi nie jest, wymyślam sobie chorobę i jestem przewrażliwiony. Gdybym miał inne, bardziej agresywne utkanie, pewnie już nie mógłbym tu pisać.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez Uroboros » 08 Cze 2023, 20:52

A czynnik genetyczny ma w Waszej opinii duże znaczenie? Znalazłem kilka wypowiedzi które mówią że niekoniecznie. W sumie ja nie byłem w żadnej z grup ryzyka a mam, a mój kuzyn (jesteśmy w podobnym wieku) miał jądro niezstapione a nic go nie łapie ( i oby tak zostało )
Uroboros

Postprzez miszcz » 08 Cze 2023, 23:08

Nie miałem żadnych czynników ryzyka. Pierwszy nowotwór był konsekwencją długotrwałego, intensywnego stresu, co do drugiego mam bardzo mocne podejrzenie, co było przyczyną, ale lepiej tego nie pisać, bo osoby związane z medycyną oburzyłyby się.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez Uroboros » 09 Cze 2023, 21:30

Z tym stresem i ciągła gonitwa szybko praca szybko dom szybko druga praca to by się i u mnie zgodziło
Uroboros

Wróć do Profilaktyka i diagnostyka

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości