Rak jądra - prośba o pomoc

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Rak jądra - prośba o pomoc

Postprzez luki4ever » 20 Lut 2012, 17:34

witam,

dziękuję Panowie za informacje. Jutro jak będę na miejscu to się wszystkiego dowiem. W razie czego jeśli rzeczywiście będzie problem z przemieszczeniem się 100 km po zabiegu to zmienię miejsce na Kraków.. chociaż od wielu osób tutaj słyszałem, że klinika w Gliwicach jest na wysokim poziomie.

powoli zaczynam się stresować :)

pozdrawiam
luki4ever

Postprzez pechowiec » 20 Lut 2012, 17:39

Nie ma czego się stresować przed orchidektomią moim zdaniem. Stres w tej chorobie towarzyszy mi tylko przy odbiorze wyników badań.
Awatar użytkownika
pechowiec

Miejscowość: Poznań

Postprzez romi » 20 Lut 2012, 20:43

Witaj
Później nie zmieniaj miejsca. W Krakowie jest różnie. Jeśli będzie potrzebna chemioterapia to lepiej żeby odbyła się w zielonym ośrodku. Powodzenia, trzymamy kciuki i czekamy na dobre wiadomości.
romi

Postprzez Łukasz » 21 Lut 2012, 19:14

Witam wszystkich,
Ja swoja chorobę odkryłem jakiś miesiąc temu,jądro zaczęło mnie trochę boleć czułem dyskomfort,wyczuwałem mały guzek.Poczytałem trochę w internecie i się wystraszyłem wiec poszedłem do urologa.Moja obawa się sprawdziła jadro do usunięcia od razu w ten sam dzień udałem się do Poznania do kliniki urologii.Lekarz potwierdził to samo ze jadro do usunięcia.Byłem załamany pełen obaw stawiałem na najgorsze psychicznie nie dawałem rady.Teraz już jest lepiej,gdy czytam wasze przypadki i że można po nich normalnie funkcjonować to dodaje mi otuchy i siły bo przed nami przecież całe życie. W czwartek mam zabieg trochę się obawiam zwłaszcza wyników końcowych.Mam nadzieje ze zrobią mi badania markerów przed operacją, napewno będę naciskał żeby takie mi zrobili bo niby to bardzo ważne.Dam znać jak po zabiegu no i jakie są wyniki markerów przed i po.Pozdrawiam
Łukasz

Postprzez troll » 21 Lut 2012, 20:51

Witam,

luki4ever, trzymamy kciuki!
Łukasz,

Najważniejszy jest zabieg na który jesteś umówiony i oznaczenie przed zabiegiem trzech markerów tj. AFP, bHCG oraz LDH. Całą resztę można zrobić później, najważniejsze, że wykryłeś zmianę i zdecydowałeś się na zabieg!

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez luki4ever » 21 Lut 2012, 22:23

witam,

jestem po wizycie w Gliwicach, termin na zabieg dostałem za miesiąc. Nie wiem czy tyle czekać czy szukać w innym miejscu?
luki4ever

Postprzez troll » 21 Lut 2012, 22:34

Witam,

Decyduj się w Krakowie, zdecydowanie. Miesiąc to długo za długo.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez luki4ever » 24 Mar 2012, 19:34

witam ponownie,

ktoś z Was Panowie orientuje się czy jak RTG płuc wyszło bez zmian tzn że nie ma tam przerzutów ? czy to może potwierdzić wyłącznie tomograf?
luki4ever

Postprzez romi » 24 Mar 2012, 20:02

Witaj
Może napisz po kolei jakie miałeś markery przed zabiegiem, po zabiegu i teraz, wynik badania histopatologicznego (jeśli już masz), kiedy miałeś zabieg itd. Jeśli rtg wyszło bez zmian (ale zrobione w dwóch projekcjach i kiedy było robione) to przy wynikach TK brzucha i miednicy małej również bez zmian można powiedzieć, że przerzutów nie ma. Natomiast jeśli w TK brzucha i miednicy coś wyjdzie to wtedy należy wykonać TK płuc, które dokładniej obrazuje ewentualne zmiany niż rtg.
Pozdrawiam
romi

Postprzez luki4ever » 24 Mar 2012, 20:46

ok rozumiem. RTG miałem robione 2 tygodnie temu w dwóch projekcjach (wynik bez zmian). Obecnie jestem w IO i czekam na zabieg więc na pozostałe pytania Ci nie odpowiem. Oczywiście wyniki markerów mam, ale z tego wynika, że bez pozostałych informacji jest to rozmowa o niczym.

pozdrawiam
luki4ever

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości