Guz jądra prawego

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Guz jądra prawego

Postprzez Karol0404 » 06 Sie 2023, 14:01

Tak. Jednak 31.07 miałem mieć dolewkę ale morfologia słaba wyszła . Dodatkowo bhcg 18 wiec urosło trochę . Jutro jadę znowu na wyniki i zobaczymy jak markery. Ogólnie zostałem zakwalifikowany do chemii wysokodawkowej . 23.08 mam rozpocząć cała procedurę . Mam tez wynik hispatu z węzłów chłonnych :
DIAGNOZA MIKROSKOPOWA WRAZZ ROZPOZNANIEM
Przerzuty nowotworowe w 2/8 weztach chionnych.
Jeden wezet z torbielami wystanymi splaszczonym nablonkiem, z plynem surowiczym i makrofagami, odpowiadajacy potworniakowi, bez przekraczania torebki.
W drugim wezle ognisko $r.0,2cm, z duzymi pleomorficznymi, kilkujadrowmi komórkami i wylewami krwi, odpowiadajace syncytiotrofoblastowi (choriocarcinoma). Ponadto w wezle wtonienie, makrofagi z hemosyderyna, martwica i pojedyncze torbiele ze splaszczonym nablonkiem.
Immunohistochemicznie: beta HCG - dodatnie, CD30 -ujemne
Ponadto szesc drobnych wezlów chionnych bez przerzutów nowotworowych.
Opis makroskopowy materialu
1. Wezty chlonne
Fragment tkankowy o wymiarach 3,0 × 2,5 × 1,5 cm. Na przekroju torbielowato- lite zmiany 2,0
× 1,5 i 1,5 × 1,5 cm otoczone tkanka tuszczowa. I torbiel wypelniona sluzowata trescia. Il zmiana torbielowata, barwy zóltej.
Material pobrano w calosci.
Karol0404

Postprzez Uroboros » 06 Sie 2023, 15:24

Trzymam kciuki żeby tym razem było po sprawie. Wierzę w to
Uroboros

Postprzez Krolewsky » 06 Sie 2023, 17:21

Poszukałem troche o kosmówczaku i zastanawia mnie że przy raku jądra jest troche inna scieżka leczenia niż przy raku jajnika mimo że to ten sam typ. Czy to nie wynika ze statystyki atakowania nowotworów jądra których rozklad występowania jest inny?

"jedna z postaci ciążowej choroby trofoblastycznej, przebiegająca jako wysoce złośliwy nowotwór, wybitnie dobrze reagujący na chemioterapię."
"Guz pochodzi z komórek trofoblastu, wydziela hCG, powstaje z przetrwałego zaśniadu po usunięciu chirurgicznym, dużo rzadziej po ciąży prawidłowej."

"Leczenie opiera się na schematach wielolekowych, m.in. EMA/CO (etopozyd, metotreksat, aktynomycyna D, cyklofosfamid, winkrystyna) zalecany w chorobie pośredniego i wysokiego ryzyka[1][2]. Nowotwór cechuje duża szansą wyleczenia nawet w przypadku istnienia przerzutów, często z zachowaniem zdolności do rozrodu."

I tutaj pytanie chyba najlepiej do dr Sarosieka, mógłbyś to z nim obgadać. Jeśli u kobiet są dobre wyleczenia to czy u mezczyzn gdy wiemy ze to kosmówczak dlaczego nie próbujemy tego schematu? Tylko walimy wysokodawkową chemią która jest statystycznie skuteczne bo dobierana do przypadków wznów, gdzie czysty kosmówczak jest rzadkością.

Przypisy:
Rustin GJ., Newlands ES., Begent RH., Dent J., Bagshawe KD. Weekly alternating etoposide, methotrexate, and actinomycin/vincristine and cyclophosphamide chemotherapy for the treatment of CNS metastases of choriocarcinoma.. „J Clin Oncol”. 7. 7, s. 900-3, 1989. PMID: 2472471.

Bertram G. Katzung: Basic and clinical pharmacology. New York: McGraw-Hill Medical Publishing Division, 2006. ISBN 0-07-145153-6.
Krolewsky

Miejscowość: Wrocław

Postprzez tobson85 » 06 Sie 2023, 20:21

Hej
Jak najbardziej najlepiej przegadac różne opcje. Takie eksperymentalne postępowanie raczej jest do wykorzystania przy wyczerpaniu wszystkich standardowych możliwościach postępowania. A chemioterapia wysokodawkowa jest standardem, jesli wcześniej jej nie podano.
Poza tym tak jeszcze myśle, ze ten czysty kosmowczak który pozostał w wyciętych węzłach to nie był pierwotnym czystym utkaniem i nie wiadomo do końca na 100% czy w tych miejscach gdzie coś jeszcze zostało to są tylko komorki choriocarcinomy czy jeszcze inne domieszki.
Pozdrawiam
Tobiasz
teratoma immaturum, carcinoma embryonale 80%, seminoma, IGCN / CS IIA / 3xBEP - 4 WSK Wrocław 6.05.2016 - 05.07.2016
tobson85
Przyjaciel Forum

Postprzez Krolewsky » 06 Sie 2023, 21:59

Oczywiście Tobson masz racje że moze tam być ciągle mix. Do tego dochodiz odpowiedizalnośc lekarska gdy mamy jasne wytyczne.

Ale jeszcze na poparcie mojej koncepcji o tym że atakujemy schematem ogólnym nienasiniakowatym utkanie rzadkie statystycznie, ktore u kobiet jest dobrze wyleczalne, mam jedno badanie gdzie przeprowadzono ten schemat EMA-CO leczenia kosmówczaka jajnika właśnie u mężczyzny:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7674725/

Choriocarcinoma jest rzadką jednostką i najbardziej agresywnym podtypem guzów zarodkowych. Ze względu na wczesne rozprzestrzenianie się przerzutów i szybki postęp choroby, rokowania u pacjentów z rakiem kosmówkowym są złe. Chociaż schemat etopozydu, metotreksatu, aktynomycyny D, cyklofosfamidu i winkrystyny ​​(EMA-CO) jest szeroko stosowany w leczeniu ciążowych guzów trofoblastycznych u kobiet, jego rola w leczeniu raka kosmówki męskiej jest rzadko opisywana.

PODSUMOWANIE SPRAWY
U 32-letniego mężczyzny zdiagnozowano wypalone pierwotne guzy zarodkowe (GCT) z przerzutami do przestrzeni zaotrzewnowej, wątroby i płuc. Biopsja wątroby wykazała czystego raka kosmówki. Pacjent otrzymał chemioterapię bleomycyną, etopozydem i cisplatyną. Po dwóch cyklach leczenia ocena odpowiedzi wykazała mieszaną odpowiedź. W terapii drugiego rzutu zastosowano schemat EMA-CO. Po ośmiu cyklach pacjent wykazywał stan potencjalnie resekcyjny, w związku z czym wszystkie pozostałe masy usunięto chirurgicznie. Pacjent został całkowicie wyleczony i po 10 latach prowadzi zdrowy tryb życia bez powikłań.

WNIOSEK
Niniejsza praca jest pierwszym przypadkiem nieseminomatoidalnego GCT wysokiego ryzyka u pacjenta płci męskiej, który został z powodzeniem wyleczony za pomocą schematu EMA-CO. Schemat EMA-CO może być aktywnie stosowany u pacjentów z GCT nienasieniakowatym wysokiego ryzyka.

Jestem bardzo ciekawy opinii dr Sarosieka i myśle że warto mu takie badanie choćby podsunąć do przemyślenia z perspektywy specjalisty.
Krolewsky

Postprzez tobson85 » 06 Sie 2023, 22:33

Hej
Znam to badanie, w tym przypadku akurat dobrze zadziałało, nie mniej jednak nie jest to temat dobrze udokumentowany na szerszej grupie. Ten pacjent miał tez prawdopodobnie pierwotnie czystego kosmowczaka, co zdarza sie niezwykle rzadko. Na pewno stosowanie tego jest postępowaniem ryzykownym. Tym bardziej, ze przy porażce tego schematu ciężko byłoby zmobilizować szpik do chemii wysokodawkowej.
Dobra wiadomością jest to ze u karol0404 chemioterapia na bazie platyny za każdym razem doprowadzała do pełnej normalizacji markerów, na krótki czas ale jednak, wiec szansa ze wysokodawkowa dobije to co zostało nadal jest.
Tak jak mówisz warto wszystkie opcje wziąć pod uwagę i niech oceni to specjalista i myśle ze na pewno warto twoja propozycje podsunąć doktorowi i poprosić o opinie.
teratoma immaturum, carcinoma embryonale 80%, seminoma, IGCN / CS IIA / 3xBEP - 4 WSK Wrocław 6.05.2016 - 05.07.2016
tobson85
Przyjaciel Forum

Postprzez Karol0404 » 08 Sie 2023, 16:52

Hej. Odpowiedz dr Sarosieka
Program EMA/CO stosuje się w ciążowej chorobie trofoblastycznej u kobiet. To zupełnie inny rodzaj kosmówczaka niż u mężczyzny - genetycznie jest to "tkanka obca", pochodząca z komórki jajowej, zawierająca materiał genetyczny pochodzący z plemników
Dlatego ten rodzaj nowotworu dość dobrze "się leczy" - ale rolę odgrywają zapewne mechanizmy immunologiczne
Znam z doświadczenia kilka przypadków zastosowania tej chemioterapii u mężczyzny z nienasieniakiem i wszystkie skończyły się niepowodzeniem.

Dodatkowo wczoraj przyjąłem dolewkę, jednak 75% dawki z powodu płytek krwi na poziomie 92 tys.. Bhcg 11,5 AFP 7,2 .
Karol0404

Postprzez Kamilab » 21 Sie 2023, 07:43

Cześć Karol, jak sytuacja u Ciebie?
Kamilab

Postprzez Karol0404 » 21 Sie 2023, 20:13

Hej. 23.08 jadę do gliwic na pierwszy etap chemii wysokodawkowej. Dzisiaj zrobiłem markery : bhcg 11.3
AFP 4,2 LDH 200. Poza tym czuje się okej , rana po operacji już w miarę się wygoiła. Dolewka gemoxa w sumie ścięła mnie na 1 dzień tylko to noe jakoś strasznie. Teraz najgorszy będzie pobyt w szpitalu , 2tugodnie i później 3 tygodnie…
No i robiłem tomograf :
Badanie TK klatki piersiowej, jamy brzusznej i miednicy wykonano u Pacjenta leczonego z powodu guza jadra prawego, obrazy porównano z badaniem poprzednim z 20.02.2023.
Stan po prawostronnej orchidektomii, w prawej pachwinie pasmowate zmiany pooperacyine bez cech wznowy.
Stan po usunieciu weztów chionnych zaotrzewnowych 10.07.2023.
Chemioterapia GEMOX od 22.07.2023.
Pluca bez zmian meta.
Watroba niepowiekszona, bez zmian meta.
W prestrzeni zaotrzewnowej, wdluz aorty i VCI pasmowate zmiany pooperacyine bez róznicujacych sie powiekszonych wezlow chlonnych.
Poza tym struktury klatki piersiowej, jamy brzusznej i miednicy bez uchwytnych zmian patologicznych.
Obecnie znamiennie powiekszonych weziów chlonnych ora zmian mogacych odpowiadaé meta w kosciach w obszarze badania nie wykazano.

Wiec jak to dr Sarosiek napisał mam chorobę subkliniczna , która objawia się póki co wzrostem markerów .
Karol0404

Postprzez Karol0404 » 23 Sie 2023, 18:21

Zrobiłem jeszcze badania hormonalne :
TSH (ICD-9: L69)'
4.400
MIU/mI*
0,270 - 4,200

FT4 (ICD-9: 069)
1.09
ng/di*
0,93 - 1,70

FSH (ICD-9: L65)
30,6
mIU/ml
1,5 - 12,4

LH (ICD-9: L67)
15,7
1.7 _ 8.6

Prolaktyna (ICD-9: N59)
13.4
ng/mi
4.0 - 15.2

Testosteron (ICD-9: 041)
473,00
ng/d
280,00 - 800,00

Testosteron wolny (ICD-9: 041) '
3,67
pg/ml
9,10 - 32.20

SHBG (ICD-9: 183)
67,66
18.30 - 54.10

Te podwyższone lub obniżone wyniki mogą świadczyć o zaburzeniach po chemioterapii?
Karol0404

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 2 gości