Piotr Śląsk/T3NXM1AS0/rak zarodkowy/przerzuty do płuc

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Piotr Śląsk/T3NXM1AS0/rak zarodkowy/przerzuty do płuc

Postprzez Sylwia86 » 22 Sty 2024, 08:50

W załączniku opis tomografii komputerowej jamy brzusznej i miednicy.
Dziś zaczyna się drugi tydzień I cyklu BEP, może warto by było zapytać lekarza prowadzącego o TK głowy, płuc i miednicy mniejszej ? Tylko nie wiem czy to nie jest za szybko, żeby zobaczyć jakąś poprawę? Kiedy najlepiej zrobić pierwsze TK? Dziś chyba będzie miał badania krwi.
Według lekarza markery nie pokazałyby niczego niepokojącego, a przerzuty na płucach pewnie są już o wiele większe i jest ich jeszcze więcej niż widać na TK. Mąż ma astmę oskrzelową, co jeszcze utrudnia życie.
Dostaje tylko lek przeciwwymiotny pabi-dexamethason 8mg i zastrzyki Neoparin, a w szpitalu jeszcze dostawał jakieś osłonowe na żołądek... Czy nie powinien ich brać też w domu?
Czy w trakcie chemioterapii może brać witaminy typu D3, Mg, K2Mk7, witB6, sok z granatu 100% (rodzina zasypuje nas tego typu rzeczami). Dziękuję za odpowiedzi
Sylwia86

Postprzez Sylwia86 » 22 Sty 2024, 11:11

Tomografia komputerowa jama brzuszna i miednica mniejsza 29.12.23r.:
W uwidocznionym zakresie miąższ płucny prawidłowo powietrzny.
Wątroba niepowiększona, jednorodna.
Żyły wątrobowe oraz żyły układu wrotnego prawidłowo zakontrastowane.
Drogi żółciowe wewnątrz- i zewnątrz wątrobowe nieposzerzone.
Pęcherzyk żółciowy obkurczony, bez widocznych uwapnionych złogów w badaniu TK.
Śledziona niepowiększona, jednorodna.
Trzustka o prawidłowej strukturze miąższu.
Nadnercza położone typowo, niepowiększone.
Nerki o równych obrysach zewnętrznych i zachowanym różnicowaniu korowo- rdzeniowym oraz
o zachowanej funkcji.
Moczowody widoczne prawie na całej długości, prawidłowo pełnione moczem cieniującym.
Pęcherz moczowy o równych obrysach zewnętrznych i niejednorodnej zawartości.
Gruczoł krokowy niejednorodny, niepowiększony.
Aorta o prawidłowym zakontrastowaniu światła, podwójna tętnica nerkowa po stronie lewej.
Węzeł chłonny po stronie lewej, o wymiarze w osi krótkiej do 10mm, zlokalizowany
okołoaortalnie, na wysokości odejścia tętnicy krezkowej dolnej.
Poza tym węzły chłonne wewnątrz- i zewnątrzotrzewnowe niepowiększone (wielkości do 5mm
przy naczyniach biodrowych oraz do 5mmwokolicy żołądka).
Zmiany po zabiegowe na poziomie pachwiny lewej.
Pętle jelitowe słabo wypełnione wodą, nie do oceny w badaniu TK, bez ewidentnych cech
patologii.
Wysokość uwidocznionych trzonów kręgów zachowana.
Wnioski:
Zmiany pozabiegowe na poziomie pachwiny lewej.
Węzeł chłonny po stronie lewej, o wymiarze w osi krótkiej do 10mm, zlokalizowany
okołoaortalnie, na wysokości odejścia tętnicy krezkowej dolnej. Po za tym węzły niepowiększone.
Ostatnio edytowany przez Sylwia86, 22 Sty 2024, 11:33, edytowano w sumie 1 raz
Sylwia86

Postprzez tobson85 » 22 Sty 2024, 11:15

Hej
Coś się nie załączył opis. Z załączaniem plików jest problem na forum. Możesz przepisać?

Co do pytań:
1. Na ponowne TK płuc teraz jest za wcześnie. Ponowne badanie będzie miało sens po 4-6 tyg od zakończenia wszystkich cyklów chemioterapii.

2. TK głowy wg mnie jak najbardziej zasadne. Możesz porozmawiać o tym z lekarzem. Jak już przepiszesz opis TK jamy brzusznej to będę mógł się bardziej wypowiedzieć.

3. Leki przeciwwymiotne stosuje się doraźnie. Jeśli w domu nie ma mdłości to nie trzeba brać, ale warto mieć w domu leki, żeby zastosować jeśli mdłości się pojawią. Neoparin to decyzja lekarza.
Nie dostaliście zastrzyków do domu na pobudzenie szpiku (typu filgrastym)? Z reguły przy BEPach lek jest podawany w celu zapobiegawczym ciężkiej neutropenii.

4. W trakcie chemioterapii nie wolno brać na własną rękę żadnych suplementów diety bez konsultacji z lekarzem prowadzącym, gdyż niektóre mogą osłabiać działanie chemioterapii lub nasilać skutki uboczne. Np cisplatyna - najskuteczniejszy lek w rj jest wrażliwa na związki chelatujące, które obniżają jej skuteczność. A są suplementy, które mają właściwości chelatujące i tym samym mogą obniżać skuteczność leczenia.
teratoma immaturum, carcinoma embryonale 80%, seminoma, IGCN / CS IIA / 3xBEP - 4 WSK Wrocław 6.05.2016 - 05.07.2016
tobson85
Przyjaciel Forum

Miejscowość: Wrocław

Postprzez Sylwia86 » 23 Sty 2024, 11:33

Wczoraj mąż miał dolewkę Bleomycyny, zniósł ją dobrze, z lekarzem udało się porozmawiać dosłownie chwilę. Niestety pomysł z portem naczyniowym upadł, lekarz stwierdził, że jak już to mógł mieć od razu założony przed chemią, a teraz to zanim umówi go na termin, to mąż będzie już w połowie chemi, a jest ryzyko, że rana będzie ropieć i wogóle... No trudno.
Doskwiera mu trochę ból gardła i jamy ustnej, więc dostał Nystapol i Fluconazol. Mam nadzieję że pomoże.
Bardziej martwi mnie, że od wczoraj mąż skarży się na ucisk w mostku, do tego chwilami czuje mocne bicie serca, choć ciśnienie wydaje się być w normie (120/90)
Czy to jest normalne w trakcie chemioterapii?
Pozdrawiam serdecznie wszystkich forumowiczów, cieszę się, że znalazłam takie miejsce, gdzie można o wszystko zapytać i dowiedzieć się wielu cennych informacji.
Sylwia86

Postprzez tobson85 » 23 Sty 2024, 11:58

Cześć Sylwia

Przepraszam ale przeoczyłem to, że w międzyczasie dodałaś opis TK do poprzedniej wiadomości.
Opis wygląda ok. Jeden węzeł granicznej wielkości w przestrzeni zaotrzewnowej. Z racji przerzutów do płuc to najprawdopodobniej ten węzeł też jest przerzutowy, ale to nie zmienia w ogóle sytuacji ani zastosowanego leczenia.
Mimo wszystko ja bym cisnął lekarza o TK głowy. Możecie też poprosić mailowo dra Sarosieka o opinię na ten temat.

Co do ucisku w mostku to może to byc na podłożu stresowym, ale nigdy nie można bagatelizować takich objawów - trzeba wykluczyć najpierw przyczyny fizyczne. Informowaliście o tym lekarza prowadzącego?
Może zalecić badania typu EKG.

Trzymajcie się
Tobiasz
teratoma immaturum, carcinoma embryonale 80%, seminoma, IGCN / CS IIA / 3xBEP - 4 WSK Wrocław 6.05.2016 - 05.07.2016
tobson85
Przyjaciel Forum

Postprzez Sylwia86 » 23 Sty 2024, 17:29

Witam,
Na mojego maila do dr Sarosieka otrzymałam jedynie informację, że "ze względu na moje bardzo duże obciążenie pracą konsultacja jest możliwa jedynie po wcześniejszym umówieniu się na wizytę / telekonsultację" więc będę próbować dalej.

W międzyczasie udało nam się umówić na konsultacje u pani dr Barbary Huras w Częstochowie. Co prawda mąż już jest w trakcie chemioterapii, ale jestem bardzo ciekawa jej opinii na temat wyników badań, dalszego postępowania i być może w końcu trafimy na lekarza z którym będzie można normalnie porozmawiać. Lekarz, który tylko czeka żeby jak najszybciej wyjść z gabinetu i zbyć pacjenta, do tego przez cały czas patrzy w podłogę... no ciężko z tym jest niestety.

Spróbujemy to EKG załatwić, a o tą TK głowy to będziemy pytać lekarza prowadzącego w poniedziałek.

Ten węzeł zaotrzenowy - czy w takich przypadkach można go usunąć chirurgicznie po chemii, czy co z tym można zrobić? Jak się postępuje w takim przypadku?
Sylwia86

Postprzez tobson85 » 23 Sty 2024, 18:15

Super decyzja z dr Huras. Będziecie zadowoleni.

A węzeł w przestrzeni zaotrzewnowej jest na tyle mały, że gdyby nie przerzuty do płuc to pewnie nikt by go nie uznał za przerzutowy.

Po 4-6 tygodniach od zakończenia chemioterapii trzeba wykonać badanie TK brzucha, miednicy i klatki. Jesli węzeł będzie w badaniu miał więcej niż 10 mm to będzie do wycięcia. Ale jest na tyle mały, że z dużym prawdopodobieństwem chemia się z nim rozprawi.
tobson85
Przyjaciel Forum

Postprzez Kevin1301 » 23 Sty 2024, 23:13

Też miała takie bicie serca w trzeciej chemi a ciśnienie wzorowe. Pytolem o to kilka osób i też tak mieli, Lekarka też mi powiedziała że to normalne.
Kevin1301

Postprzez Michal84 » 23 Sty 2024, 23:31

Witam,
Jestem w trakcie chemioterapii prowadzi mnie Dr Sarosiek mam 3xBEP
Wczoraj zakończyłem pierwszy kurs, co do TK to mam zlecone w trakcie 2 kursu czyli po podaniu chemi a przed dolewką bleomecyny. U mnie występowały uciski w klatce piersiowej ale same odpuściły i nie utrzymywały się zbyt długo. Jeżeli chodzi o przerzuty odległe to było u mnie podejrzenie i wtedy doktor mówił o 4xBep natomiast rezonans u mnie wykluczył i zostanie na trzech kursach. Jeżeli chodzi o dr Huras to również bardzo dobry wybór, postarajcie się skonsultować z dr Huras lub Sarosiek co do ilości kursów chemii ponieważ to bardzo doświadczeni onkolodzy w leczeniu raka jądra. Pozdrawiam
Michal84

Postprzez Sylwia86 » 26 Sty 2024, 00:39

Witam Michal84
będziemy śledzić twoją walkę z tym dziadem, życzymy ci dużo zdrowia i siły!!! BĘDZIE DOBRZE!!!
Jesteś ze Śląska? Robiliśmy TK w LUXMED w Katowicach na ul. Francuskiej i to był chyba duży błąd, bo na wyniki czekaliśmy ponad 3 tygodnie, mimo że skierowanie było na cito... Jak to możliwe, że przez ten czas zdążyły pojawić się już przerzuty do płuc?
8 listopad wycięcie jądra - 19 grudzień badanie TK płuc...
Ciągle nie daje mi ta myśl spokoju...czy mogliśmy coś zrobić szybciej, inaczej? Nawet na wynik badania hist-pat czekaliśmy aż 5 tygodni... 20 września wykryto guz... Pewnie nie ja jedna chciałabym cofnąć czas.

Zobaczymy co powie na temat chemii dr Huras, zdecydowanie bardziej będę spokojna o męża, jak wypowie się bardziej doświadczony lekarz w tym temacie niż ten, który go prowadzi.
Narazie większych niepokojących objawów nie ma, jedynie suchy kaszel pojawia się od czasu do czasu.
Ucisk w mostku na szczęście minął. Puls też się uspokoił... bo chwilami w nocy i w dzień też (zwłaszcza po jedzeniu) podskakiwał nawet do 114/min.
W poniedziałek dolewka Bleomycyny i badania krwi. Mam nadzieję, że jego organizm cały czas będzie to dobrze znosił.
Dziękuję wszystkim, którzy się wypowiadają i podnoszą na duchu. Takie wsparcie jest na wagę złota.
Sylwia86

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości