Nienasieniak jądra - chth, operacja, chth, (?)

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Nienasieniak jądra - chth, operacja, chth, (?)

Postprzez marquez » 05 Mar 2011, 00:11

Króciutki opis mojego przypadku :) :

(2 II 2010)
Usunięcie jądra

Markery przed operacją:
AFP: >= 1000 (na wypisie niestety nie ma jednostki)
HCG-beta: 19,59 mIU/mL

TK jamy brzusznej (nie mam obecnie opisu, więc piszę z pamięci):
W przestrzeni zaotrzewnowej obecna zmiana o rozmiarach ok. 4 cm x 5 cm x 9 cm.

RTG klatki piersiowej: ok.

Wynik badania histopatologicznego:
Neoplasma germinale testis.
/Teratoma/.
Guz 4x3 cm o budowie w większości dojrzałego potworniaka ogniskowo z obecnością jasnokomórkowych nabłonkowo podobnych nisko zróżnicowanych obszarów z polami martwicy./ komponenta niedojrzałego potworniaka/.
Miąższ jądra z cechami zaniku nabłonka germinalnego oraz nasilonymi cechami rozplamu komórek Leydiga w postaci litych pól.
Tkanki powrózka nasiennego także w linii cięcia operacyjnego utkania nowotworu.
Osłonki jądra bez nacieku guza.
Rozcięte jądro z osłonkami o wym. 5x4x4cm z powrózkiem dł. 11cm. Na przekrojach guz policykliczny kremowobiały 4x3cm zrazowaty.
Guz 4wyc./637".
Miąższ jądra 1wyc./638/.
Najądrze 1wyc./639/.
Powrózek 2prz.2wyc./640/
Margines 1prz.1wyc./641/.

Pierwsza seria BEP

Rozpoznanie kliniczne:
Nienasieniak jądra prawego pTxN3M0S2 - IIC

Markery przed pierwszą serią BEP:
AFP: 1385 ng/ml
B-HCG: < 1.20 mIU/ml

TK klatki piersiowej: ok.

BLM dostałem tylko w 1. i 8. dniu, w 15. nie, gdyż wyniki morfologii nie pozwoliły na to.

Druga seria BEP

Markery przed drugą serią BEP:
AFP: 363.72 ng/ml

Po tej serii również nie otrzymałem dolewki BLM piętnastego dnia, gdyż nie pozwoliła na to morfologia.

Po drugiej serii wykonane było TK kontrolne:
Badanie TK uwidoczniło pakiet powiększonych węzłów chłonnych w przestrzeni zaotrzewnowej między aortą i żyłą główną dolną o wymiarach 86 x 50 x 41 mm, od poziomu kręgu L3 do L5. Narządy jamy brzusznej i miednicy małej w granicach normy. Obraz TK w porównaniu do poprzedniego stacjonarny wg recist (sd).

Trzecia seria BEP

Markery przed trzecią serią BEP:
AFP: 42.17 ng/ml

Znów przez problemy z morfologią nie otrzymałem dolewki z BLM piętnastego dnia. Były podobne problemy z PLT i WBC.

Czwarta seria BEP

Markery przed czwartą serią BEP:
AFP: 6.80 ng/ml

Po tej serii pojawiły się większe problemy z krwią.

Przy okazji zrobiono znów markery:
AFP: 5.82 ng/ml

TK po czterech kursach BEP:
Wielkość pakietu węzłów chłonnych w przestrzeni zaotrzewnowej w wyk. badaniu TK bez istotnych różnic w porównaniu z badaniem poprzednim. Nieco większe przestrzenie płynowe w jego obrębie w stosunku do badania poprzedniego. Poza tym narządy jamy brzusznej i miednicy małej w granicach normy.

RTG klatki piersiowej: ok.

Zostałem zakwalifikowany do zabiegu operacyjnego. Na niedługo przed nim (połowa lipca) AFP zaczęło znów rosnąć (do ~15 ng/ml, B-HCG pozostało w normie).

Przedoperacyjne TK:
Badanie TK uwidoczniło przyaortalnie po stronie prawej pakiet powiększonych węzłów chłonnych z cechami rozpadu o wymiarach 85 x 52 x 44 mm - obraz bez istotnych różnic w porównaniu z badaniem poprzednim.

Operację wykonano w końcu lipca. Po operacji, 10 VIII 2010 AFP spadło do ~ 13 ng/ml, B-HCG dalej w normie.

Wynik badania histopatologicznego:
Opis makroskopowy:
Preparat chirurgiczny o całkowitej masie 95 gramów obejmujący trzy fragmenty 35-95 mm, we wszystkich fragmentach na przekroju nieregularne, białawe ogniska, przypominające chrząstkę.
Pełne rozpoznanie patomorfologiczne:
Badany materiał stanowią fragmenty tkankowe zawierające przerzuty teratoma immaturum.

Markery po operacji spadły do normy.

Zostałem zakwalifikowany na dwa kursy EP.

Pierwsza seria EP

Markery przed:
AFP: 3.54 ng/ml

Znów problemy z morfologią.

Druga seria EP

Z racji złej tolerancji hematologicznej poprzedniej serii zmniejszono dawkę VP-16 i DDP do 80%.

Markery przed były w normie.

Kontrolne TK kl. p.:
Wszystko w normie

Kontrolne TK jamy brzusznej i miednicy (12 X 2010):
Stan po usunięciu guza przestrzeni zaotrzewnowej. W loży nie uwidoczniono patologicznych zmian ogniskowych. W przestrzeni zaotrzewnowej pojedyncze węzły chłonne do 8 mm. Prawidłowy obraz narządów jamy brzusznej i miednicy małej w badaniu TK.

Po wszystkim przytrafiła mi się zakrzepica żyły ręki. Markery w połowie pażdziernika były w normie.

RTG kl. p. co 2 miesiące, TK co trzy, markery co dwa.

Wszystko było ok do TK jamy brzusznej i miednicy w końcu stycznia 2011:
Badanie TK narządów jamy brzusznej i miednicy małej uwidoczniło stan po usunięciu jądra prawego i po operacji w okolicy przestrzeni zaotrzewnowej, na tej wysokości klipsy metaliczne i wokół wąskie obszary tkankowe - najpewniej zmiany pooperacyjne. Poza tym na wysokości naczyń biodrowych wspólnych prawych do przodu od mięsnia ilio-psoas widoczne jest ognisko lite o śr. 13,5 mm - niewidoczne w poprzednim badaniu TK, mogące odpowiadać powiększonemu węzłowi chłonnemu. Pozostały obraz bez zmian.

AFP (21 II 2011): 6.35 ng/ml
B-HCG (jw.): w normie.

3 III 2011 AFP wynosiło już ~16 ng/ml.

I tu pojawia się pytanie - jakie postępowanie byłoby lepsze: usunięcie tej zmiany, czy chemioterapia? Z góry dziękuję za opinie.
Ostatnio edytowany przez marquez, 18 Kwi 2011, 19:44, edytowano w sumie 1 raz
marquez

Re: Nienasieniak jądra - chth, operacja, chth, (?)

Postprzez troll » 05 Mar 2011, 14:20

Witam serdecznie,

Przede wszystkim na samym wstępnie - źle określono stopień zaawansowania klinicznego choroby. Naturalnie jest to stadium IIIB a nie IIC (obecność cechy S2). Co zaskakujące dalsze leczenie prowadzono zgodnie z wytycznymi dla stopnia IIIB - wszystkie jest więc okej, może to być przeoczenie lub niestety nie do końca wystarczająca kompetencja lekarza odnośnie leczenia tego rzadkiego rodzaju nowotworu. Do rzeczy.
Jak rozumiem w badaniu histopatologicznym jądra rozpoznano nienasieniaka o utkaniu potworniaka niedojrzałego. Po orchidektomii utrzymywały się podwyższone wartości markerów nowotworowych - wskazanie do leczenia - chth BEP x 4. Po pierwszej linii chemioterapii uzyskano normalizację wartości markerów i w związku z obecnością patologicznej zmiany przestrzeni zaotrzewnowej wykonano RPLND, które potwierdziło, że zmiana jest przerzutem potworniaka niedojrzałego. Zastosowana chemioterapię konsolidacyjną - 2 kursy wg. programu EP. Tutaj wszystko jest super oprócz stadium zaawansowania i generalnie nie potrzebnej chemioterapii konsolidacyjnej wobec stwierdzenia utkania potworniaka - ta chemioterapia nie była konieczna ale ją podano - nie roztrząsajmy. Natomiast w badaniu TK z 27 stycznia 2011 rozpoznano nowe ognisko w obszarze węzłów chłonnych biodrowych mogące nasuwać podejrzenie meta + 3 marca 2011 wobec stwierdzenia podwyższonej wartości AFP i charakterystyki miejsca podejrzanego (węzły biodrowe po stronie operowanej - prawej) należy rozpoznać nawrót choroby. Pojawia się teraz odrębna kwestia - wobec stwierdzenia izolowanego przerzutu do węzła chłonnego biodrowego o prawdopodobnej morfologii potworniaka czy można rozważyć chirurgiczną resekcję tej zmiany? Moim zdaniem w tej chwili nie. Należy rozpocząć chemioterapię drugiej linii wg. programu TIP (z założeniem podania 4 kursów) z kontrolą markerów w czasie chemioterapii i kontrolą TK po 2 kursach i po 4. Po leczeniu należy podjąć decyzję co do operacji - jeśli zmiana w obrazie TK będzie stabilna - resekcja chirurgiczna, jeśli ulegnie całkowitej remisji - obserwacja.
Gdzie się leczysz? Konsultowałeś się z onkologiem teraz w sprawie dalszego postępowania?

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez marquez » 05 Mar 2011, 15:49

Tak, konsultowałem się. Wg lekarzy, z którymi miałem styczność są dwie opcje - operacja bądź chemioterapia, z silnym naciskiem na to drugie.
marquez

Postprzez troll » 05 Mar 2011, 15:57

Witam,

Gdzie Cię konsultowano? Ja osobiście również skłaniałbym się ku chemioterapii drugiego rzutu.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez marquez » 05 Mar 2011, 16:36

Rozmawiałem z kilkoma lekarzami, m. in. w Krakowie i w COI w Warszawie.

Wracając do tego, co Pan napisał - chemioterapia konsolidacyjna była całkowicie zbędna? Czy obecny wzrost AFP nie oznacza, że w tej zmianie jest coś oprócz teratoma immaturum? Przed RPLND również wzrosło AFP.

Zaryzykowałbym dużo czekając na operację (termin jest już wyznaczony, zrobiono to, gdy markery były w normie)?
marquez

Postprzez troll » 05 Mar 2011, 17:03

Witam,

Szczególnie COI Warszawa to ośrodek godzien zaufania. Generalnie AFP produkuje utkanie yolk sac tumor, natomiast niedojrzały potworniak to mnóstwo przemieszanych tkanek wśród których mogą być elementy yst ale niewykrywalne metodami obecnie dostępnymi. Nie zmienia to faktu, że w gruncie rzeczy dobrze, że markery pozwalają nam wykryć, że coś się dzieje. W przypadku obecności utkania potworniaka nie podaje się po RPLND chemioterapii konsolidacyjnej bo zwykle nic ona nie daje. Moim zdaniem trzeba rozpocząć leczenie drugiego rzutu a ta operacja to takie ryzyko, że usuwając jedno ognisko mogą zostać jeszcze dwa inne, których badania obrazowe nie wykryły i tym samym to one będą dalej sobie rosnąć. Chemioterapia działa ogólnoustrojowo i może po prostu dobić to czego badania nie wykryły. Stąd moja sugestia - jednak chemioterapia.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez marquez » 05 Mar 2011, 17:11

Dziękuję za informacje, jeśli można, to mam jeszcze pytanie.

Czy TIP jest ,,jedynym słusznym wyborem"? Da się jakoś oszacować tolerancję tego schematu u mnie (przy BEP i EP były problemy z morfologią)?

A co do stopnia zaawansowania, to w warszawskim COI wyznaczyli mi IIC po analizie dostarczonej historii choroby. :)

Mógłby Pan polecić jakąś literaturę pozwalającą poszerzyć wiedzę na temat tego schorzenia?
Ostatnio edytowany przez marquez, 05 Mar 2011, 17:20, edytowano w sumie 1 raz
marquez

Postprzez troll » 05 Mar 2011, 17:20

Witam,

Tak, w chwili obecnej program TIP jest najskuteczniejszym programem w leczeniu drugiej linii. TIP jest schematem ciężkim, paklitaksel może wywoływać u niewielkiego odsetka chorych ciężkie uczulenia (stąd duża premedykacja deksametazonem), ifosfamid ma niekorzystny wpływ na pęcherz moczowy przede wszystkim (zapobiegawczo podaje się go z mesną) no i cisplatyna ze swoimi skutkami ubocznymi. Do tego dochodzą oczywiście obciążenie nerek, wątroby itd itd już standardowo jak w każdej chemioterapii. Nie ma za to tokszyczności płucnej jak z bleomycyną. Oczywiście standardem powinno być podawanie czynnika wzrostu granulocytów po każdym kursie. I oczywiście nic nie jest regułą. Znosiłeś źle BEP, możesz znieść dobrze TIP i na odwrót. Wielką rolę odgrywa nastawienie, odpowiednie odżywianie, dużo płynów i oczywiście indywidualne predyspozycje.

Stopień zaawansowania troszkę mnie dziwi ale najważniejsze, że leczenie było odpowiednie.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez marquez » 05 Mar 2011, 17:28

Gdzie można uzyskać informacje nt. wspomnianego przez Pana odpowiedniego odżywiania. Tym razem chciałbym zminimalizować skutki uboczne, żeby chociaż wszystko odbyło się w stosownych terminach.

Czynnik dostawałem po każdej serii. Przy BEP Neupogen, a przy EP Neulastę.
marquez

Postprzez troll » 05 Mar 2011, 22:28

Witam,

Generalnie zasada brzmi - jeść dużo ale w małych porcjach. Porad odnośnie diety jest w internecie mnóstwo, ja nie czuję się dobrze w kwestii dietetyki, więc lepiej zasięgnąć porady kogoś mądrzejszego w tej kwestii :) Choćby tutaj: http://www.amazonki-krzeszowice.pl/artykuly/od-ywianie-w-czasie-chemioterapii

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Następna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości