Embryonal carcinoma pT2

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Mój przypadek - Piotr

Postprzez JerryGarcia » 06 Maj 2024, 18:28

Jak najbardziej można wywnioskować, że główny winowajca został usunięty podczas operacji. Teraz najważniejsza jest tomografia, która pokaże, czy aby na pewno nowotwór nie szerzy się już nigdzie indziej. ;)
JerryGarcia

Postprzez PiotrekzŁodzi » 06 Maj 2024, 18:30

Tak, można wywnioskować, że choroba nie zdążyła się rozsiać. Spadek markerów to pozytywny znak :-)
PiotrekzŁodzi

Postprzez vader777 » 07 Maj 2024, 13:48

Normalne zejście markerów,chyba ustrojstwo wycięte trza jeszcze TK wykonać i powinno być dobrze.
Podstawa pozytywne myślenie.
vader777

Postprzez vader777 » 07 Maj 2024, 13:50

I jak chłopaki piszą nienasieniak na 99%.
vader777

Postprzez miszcz » 07 Maj 2024, 14:23

Na razie można wywnioskować tyle, że choroba nie jest aktywna i masz czas na diagnostykę obecności ewentualnych przerzutów.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez piotr89 » 16 Maj 2024, 11:21

Dostałem wynik badania TK:

Badanie TK klatki piersiowej, jamy brzusznej i miednicy mniejszej, przed i po podaniu kontrastu i.v.

Struktury śródpiersia, duże naczynia klp prawidłowe. Nie stwierdza się obecności powiększonych węzłów chłonnych wnęk płucnych oraz śródpiersia. Oskrzela drożne, bez cech zwężeń. Upowietrznienie płuc prawidłowe bez zmian ogniskowych i ognisk patologicznego gromadzenia środka cieniującego. Zatoki przeponowo-żebrowe wolne. Ściany klatki piersiowej bez widocznej patologii.

Wątroba niepowiększona, o prawidłowym współczynniku gęstości, bez zmian ogniskowych. Pęcherzyk żółciowy niepowiększony, cienkościenny, nie zawiera uwapnionych złogów. Drogi żółciowe wewnątrz- i zewnątrzwątrobowe nieposzerzone. Trzustka niepowiększona, bez zmian ogniskowych. Przewód Wirsunga nieposzerzony. Śledziona w normie. Nadnercza o prawidłowej wielkości i morfologii, bez zmian ogniskowych. Nerki położone typowo, prawidłowej wielkości, bez nieprawidłowych zmian. Obie nerki ulegają jednoczasowemu wzmocnieniu kontrastowemu. Układy kielichowo-miedniczkowe obustronnie nieposzerzone, bez widocznych uwapnionych złogów. Węzły chłonne trzewne i zaotrzewnowe niepowiększone. Aorta brzuszna drożna, nieposzerzona.

Pęcherz moczowy gładkościenny. Pozostałe narządy miednicy mniejszej o prawidłowej morfologii bez zmian ogniskowych. Płaszczyzny tłuszczowe zachowane prawidłowo. Lokalnej limphadenopatii niewidoczno. Pętle jelitowe bez zmian ogniskowych. Uwidoczniony układ kostny bez cech meta. Zwężenie przestrzeni m-trzonowej L5/S1.
piotr89

Embryonal carcinoma pT2

Postprzez piotr89 » 22 Maj 2024, 08:49

Otrzymałem wyniki badania histopatologicznego:

Ogniskowość:
jednoogniskowy
Wymiary guza: 1,1 cm w największych wymiarach
Typ histologiczny: Rak zarodkowy (Embryonal carcinoma)
Rozległość nacieku nowotworowego: Guz nacieka wnękę jądra
Brzegi chirurgiczne:
Linia odcięcia powrózka nasiennego: nie stwierdza się nacieku nowotworowego
Zajęcie naczyń krwionośnych/limfatycznych: obecne
Stopień zaawansowania patomorfologicznego (AJCC 8th ed pTNM): pT2 pNx pMx
Dodatkowe zmiany patologiczne: Germ cell neoplasia in situ (GCNIS)
Odczyny immunohistochemiczne:
AFP: ujemny (-)
CD30: dodatni (+)
CGT: niespecyficzny odczyn dodatni w masach martwiczych
CK7: ujemny (-)
GATA3: ujemny (-)
P63: ujemny (-)
PLAP: dodatni (+)

Zdecydowano, że rozpocznę 1 kurs BEP. Startuję w poniedziałek w Instytucie Onkologii w Warszawie. Co myślicie o tym leczeniu? Na co warto zwrócić szczególną uwagę? Będę bardzo wdzięczny za wszelkie porady i sugestie.
piotr89

Re: Embryonal carcinoma pT2

Postprzez Kevin1301 » 22 Maj 2024, 12:55

Nie musisz się specjalnie przygotowywać do chemi, weź coś do zabicia czasu, czyli laptop, książka. A Szybko zleci.
Trzymam Kciuki !
Kevin1301

Postprzez Uroboros » 22 Maj 2024, 20:45

Weź dużo wody, bielizny i coś dla zabicia czasu. Jeden raz to szybko zleci i nawet nie odczujesz :)
Uroboros

Postprzez miszcz » 26 Maj 2024, 17:03

Bardzo dobra decyzja. Chemia powinna rozwiązać problem z rj.
miszcz
Przyjaciel Forum

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 1 gość