Gdzie chodzicie na TK ? Te pierwsze i pozniejsze kontrolne

Działania profilaktyczne oraz diagnostyka nowotworów jądra.

Gdzie chodzicie na TK ? Te pierwsze i pozniejsze kontrolne

Postprzez podgorzanin » 12 Maj 2024, 14:04

Hej,

Jestem z krakowa, pewnie otrzymam zakladam za kilka dni od dr. Sarosieka podczas uz umowionej konsultacji zdalnej skierowanie na TK, aby odnalezc czy sie zdazylo rozsiac przed usunieciem czy nie.

- Czy ogolnie jest sens, da sie to zrobic nie w wawie czyli np. w Krakowie, czy lepiej tam w Warszawie probowac robic TK ? Nigdy nie robilem wiec nie wiem. Robicie TK na nfz ? Mam DILO lecz chyba tu na watku gdzies widzialem, ze mozna ten status "niechcacy" utracic i pozniej trudniej z szybkim skierowaniem na TK, nie do konca jeszcze mam obczajana sciezke jak robic TK i nie chcialbym tego spieprzyc.

- Pozniej kontrolne TK robicie gdzies blisko swojego miejsca zamieszkania, czy tez lepiej jedzic do konkretnych placowek, gdize czesciej takie rzeczy sprawdzaja ?

Kazda sugestia mile widziana,

pozdrowka i zdrowka :)
podgorzanin

Re: Gdzie chodzicie na TK ? Te pierwsze i pozniejsze kontrol

Postprzez PiotrekzŁodzi » 12 Maj 2024, 14:19

Hej,
Ja robię TK i RTG ze skierowan Dr.Sarosieka w Luxmed na Szamockiej w Warszawie, natomiast miejsce nie ma aż tak wielkiego znaczenia moim zdaniem, na pewno w Krakowie też znajdziesz dobry ośrodek.
Jeżeli trafisz na ścisłą obserwacje to jej częścią są kontrolę TK i RTG to nie wiem czemu masz mieć problem z badaniami na NFZ. Nie robisz tych badań bo tak tylko to część diagnostyczna. Jeśli jesteś pod opieką Dr.Sarosieka to ze skierowaniami nie będziesz mieć problemów i dostaniesz komplet info jak często je robić.
PiotrekzŁodzi

Postprzez miszcz » 12 Maj 2024, 18:27

Ogólnie z tymi skierowaniami jest lipa. Jak masz skierowanie od onkologa z terminem, to w ośrodku, gdzie on pracuje, zrobią to badanie w terminie, w którym doktor zlecił. W innym miejscu możesz czekać na termin po 6 miesięcy i będziesz musiał szukać wolnych terminów w całej Polsce. Jakbyś miał problem z terminami, zrób pierwsze badanie w placówce doktora Sarosieka.

Jestem pod kontrolą onkologiczną w szpitalu powiatowym w małym mieście niedaleko. Tomograf i badania krwi mam na miejscu, co znacznie ułatwia życie. W razie ewentualnej wznowy zostanę skierowany do ośrodka specjalistycznego.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez Jeek » 12 Maj 2024, 21:56

Witam

My prawie wszystkie TK, a było ich dużo robimy na nfz w szpitalu Św Rafała.
Jeżeli będziesz miał skierowanie na cito, a na pewno onkolog tak wypisze to termin ok. dwa tyg.
Na opis czeka się niestety trzy tyg. Możesz zadzwonić i dopytać o szczegóły jak to wygląda w tym momencie.

Pozdrawiam
Nigdy nie trać nadziei
Jeek

Postprzez podgorzanin » 14 Maj 2024, 18:06

Dzieki,

Czyli w sw. Rafala jest oczekiwania 2 + opis 3 tygodnie. Troche za duzo.

W Wawie to okolo 2 tyg + opis 1 tyg

Bede staral sie ustalic jutro czy w Krakowie znajde cos podobnie,

Ktos wie gdzie jest najszybciej z oczekiwaniem na termin i odpis w Krakowie TK w luxmed, enelmed, medicover. szpitale np. rydygiera ? Bede jutro dzwonil i jesli nic nie znajde szybciej lub w podobnym terminie to pojade do wawy.
podgorzanin

Postprzez podgorzanin » 25 Maj 2024, 12:22

Odnosnie fieldorfa onko w wawie i TK - czas oczekiwania NA OPIS (inne sprawa to termin badania) to max 7 dni roboczych. Natomiast typowo o ile nie sa zawaleni, to wynik w portalu pacjenta (luxmed) jest dostepny znacznie wczesniej.

Wczoraj w piatek tam bylem i zanim wsiadlem jeszcze w pociag powrotny przyszedl mi sms z powiadomieniem o opisie i opis byl dostepny na portalu luxmedu juz.
Takze jezeli zalezy na szybkim wyniku TK to chyba tylko na fieldorfa w wawie.

zdrowka i pozdrowka!
podgorzanin

Wróć do Profilaktyka i diagnostyka

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości