Zarodkowy prawego jądra pt2n0m0

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Zarodkowy prawego jądra pt2n0m0

Postprzez Xyox123 » 17 Cze 2024, 16:59

Cześć,

chciałbym poddać dyskusji mój przypadek. (27 lat)

30.05.24 na wizycie u urologa pada diagnoza - guz prawego jądra, niewielki, markery w normie
Jeszcze 3-4 tygodnie wczesniej nie wyczuwałem nic. Bardzo szybko urósł.

31.05.24 kwalifikacja do zabiegu w szpitalu

04.06.24 zabieg orchidektomii (bardzo szybko)
Po zabiegu tydzień po zrobione markery, również w normie bez najmniejszych odchyłów.

Wyniki histopatologiczne:
Rak zarodkowy 1,5x1,3x1,1
Guz ograniczony do jądra
Zajęcia najadrza nie stwierdza się
Inwazja naczyń krwionośnych i limfatycznych obecna
Inwazja okołonerwowa nieobecna
Jądro poza guzem: obecne zmiany o cechach germ cell neoplasia in situ
Powrozek nasienny w obrębie marginesu chirurgicznego bez nacieku R0

Tomograf z kontrastem wyszedł czysty.

Na konsylium zaproponowano mimo to 2x BEP, co trochę mnie podłamało, ponieważ staramy się o dziecko, a moja partnerka ma również problemy (policystyczne jajniki), a wszystko to utrudnia sprawę. Po chemii natomiast mogę stracić płodność ? Pani doktor mówiła, że rzadko się to zdarza, i że miała pacjentów, którzy mają dzieci po większej ilości chemii.

Co sądzicie o tym 2x BEP ?
Xyox123

Re: Zarodkowy prawego jądra pt2n0m0

Postprzez PiotrekzŁodzi » 17 Cze 2024, 20:40

W wyniku histopatologicznym brakuje informacji o utkaniu guza, ale po zaproponowanej chemioterapii adjuwantowej (2xBEP) wskazuje, że to nienasieniak. Zgadza się?
Jeśli chodzi o samą ilość cykli, wg. obecnych zaleceń, adjuwantowo podaje się jeden, a nie dwa cykle BEP.
Gdzie zamierzasz się leczyć?
PiotrekzŁodzi

Postprzez Xyox123 » 17 Cze 2024, 20:49

Tak to jest nienasieniak (zarodkowy)

4WSK we Wrocławiu. Chyba paru ludzi już tutaj się też leczyło :)
Xyox123

Postprzez PiotrekzŁodzi » 17 Cze 2024, 20:57

Tak m.in Tobiasz (tobson85) tam pozytywnie zakończył leczenie :-)
Z 4WSK polecana jest lek.Anna Jakieła która ma doświadczenie w leczeniu raka jądra. Jesteś pod jej opieką?
PiotrekzŁodzi

Postprzez Xyox123 » 17 Cze 2024, 21:13

Właśnie nie wiem pod kim jestem aczkolwiek na dzisiejszym konsylium wypowiadała się Pani doktor w średnim wieku. Nie przedstawiali się, a ja nie dopytywałem i nie zgodziłem się jeszcze na chemię, bo chciałem ochłonąć i podpytać, czy to dobry ruch 2x zamiast 1x
Będą do mnie dzwonić z poradni i umówią mnie jeszcze na rozmowę z lekarzem onkologiem, ale myślę, żeby jutro zadzwonić i potwierdzić chęć leczenie żeby zaklepać termin, a do poradni i tak pójdę i przedyskutuje na spokojnie warianty.
Xyox123

Postprzez Kevin1301 » 17 Cze 2024, 21:27

Myślę że dobry ruch i zdecydował bym się na te 2bep.
Też miałem zarodkowy pt1 proponowali mi odmówiłem po 8mies przerzut na płuco się pokazał i miałem 3bep.
A bym się zdecydował na dwa to by było po sprawie o wiele szybciej mniej uciążliwe leczenie i przerzutu nie było.
Zarodkowy nawraca najczęściej z guzów jądra.
W dodatku masz pt2 co wiąże się z dodatkowym ryzykiem nawrotu około 30w porywach do 50% więc ja osobiście bym się zdecydował na te dwa kursy. Musisz przemyśleć wszystkie za i przeciw.
Trzymam Kciuki
Kevin1301

Postprzez Xyox123 » 17 Cze 2024, 22:03

Dzięki za wypowiedź. Myślę, że lekarze wiedzą co robią i trzeba im zaufać.

A jak mogę zapytać, wystąpiły u ciebie jakieś zmiany w płodności ?

Jesli miałby ktoś adres mailowy do wymienianego tutaj dr. Sarosieka to byłbym wdzięczny za podanie go. Spróbowałbym zasięgnąć jego opinii.
Ostatnio edytowany przez Xyox123, 20 Cze 2024, 20:41, edytowano w sumie 1 raz
Xyox123

Postprzez Xyox123 » 18 Cze 2024, 10:19

Odziwo dostałem odpowiedź od dr. Sarosieka w przeciągu paru godzin.

„Kiedyś przed laty faktycznie podawało się 2 x BEP. Obecnie, standardem jest 1 cykl
Mogę Pana przyjąć np. Xx.xx na oddział i podać Panu to leczenie. Pierwszy pobyt może trwać 5 lub 8 dni, gdyby Pan został w szpitalu 8 dni, to byłaby jeszcze tylko jedna wizyta na podanie bleomycyny w 15 dobie cyklu.”

Mam mętlik w głowie. W czwartek mam również wizytę i rozmowę z Panią Onkolog we Wrocławiu.
Do Warszawy jechać z Wrocka to trochę misja.
Co byście zrobili na moim miejscu ?
Xyox123

Postprzez Kevin1301 » 18 Cze 2024, 11:29

Przed chemią oddałem nasienie do zamrożenia.
3 tyg temu minął rok po chemi, byłem na badaniach i płodność powoli wraca. Piszą że około dwa lata po żeby odpuścić sobie dziecko.

Jeśli jeden bep a zdecydował byś się przyjąć to możesz u Siebie nie musisz jechać do Warszawy. Doktor ma dużo pacjentów w ciężkich przypadkach gdzie leczenie musi być pod dobrym nadzorem.
Ty nie jesteś takim przypadkiem.
Jeden bep podają ci prawidłowo wszędzie więc możesz się zdecydować na leczenie u Siebie.
Kevin1301

Postprzez miszcz » 18 Cze 2024, 13:04

1xBEP według wytycznych, aczkolwiek przy tym utkaniu i pt2 nie dziwię się lekarzom, że proponowali 2xBEP. Dobrze, że zdecydowałeś się na 1xBEP. Płodność wróci, bez obaw.

Nie ma znaczenia, gdzie przyjmiesz chemię. Im bliżej miejsca zamieszkania, tym wygodniej.
miszcz
Przyjaciel Forum

Następna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 48 gości