31 lat, guz prawego jądra, HP seminoma, (IA -> IIA)

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: 31 lat, guz prawego jądra, HP seminoma, (IA -> IIA)

Postprzez adamus09 » 23 Lut 2024, 00:39

Update:

1. Endokrynolog widząc, że "w normie" wstępnie brak HTZ ale mam skierowanie na dodatkowe oznaczenia z krwi aby sprawdzić wolny testosteron. Trochę zawiodłem się podejściem pod tytułem "zwykle mężczyźni mają niski". Really??? :| :lol:

2. Opis MRI jamy:
Wątroba niepowiększona gładkich równych obrysówbez patologicznych sygnałów.
Drogiżółciowewewnątrz- izewnątrzwątrobowe nieposzerzone.
Pęcherzyk żółciowy niepowiększony gładkościenny bez widocznych złogów.
Trzustka prawidłowejwielkości jednorodna bez zmian ogniskowych.
Przewód Wirsunga gładkościenny nieposzerzony.
Śledziona prawidłowejwielkościz pojedynczymi torbielkami podtorebkowowczęści grzbietowej
wielkości do 3,5mmoraz podobnawczęści przedniej.
Nadnercza obustronnie bez patologii.
Nerkiwprawidłowympołożeniuwielkości bez zmian ogniskowych.
Układy kielichowo-miedniczkowe nieposzerzone.
Wtrzonie kręgu Th 11widoczny duży naczyniakwielkości około 30mmcentralno -prawobocznie.
Kolejny drobny naczyniakmniejszy wielkości około 13 × 5mmwczęści prawobocznej trzonu
kręgu Th 12.
Pozatymsygnałstruktur kostych T12 do L4 jakwprzebiegu RTG-terapii.
Aorta brzusznazachowanejszerokości.
Nie uwidoczniono powiększonych patologicznychwęzłówchłonnych trzewnych i
zaotrzewnowych.
Wnioski
Pojedyncze drobnetorbielkiśledziony.
Naczyniak trzonu kręgu Th 11 oraz Th 12.
Zmiany po RTGterapii trzonów kręgów lędźwiowych oraz Th 12 jak w opisie.
Poza tym obraz narządów jamy brzusznej w badaniu MR bez patologii .
Wskazana dalsza kontrola.

Mimo, że dla głównej choroby jest wszystko OK! to niestety zdołował mnie fakt, że te naczyniaki urosły od pierwszego TK w 11.2022 o ca 30%..
Mimo wszystko klasyfikuje się to jako nowotwór (choć łagodny).

Do tego ostatnio (czytaj 2-3msc) faktycznie pojawiły mi się dolegliwości bólowe odpowiadające TH11/12, nawet fizjoterapię miałem od 4 tygodni.

Teraz czekają mnie konsultacje z onkologiem oczywiście oraz neurochirurgiem a fizjo chwilowo pauza. Jak rośnie (choć wydaje się powoli i RT mogła mieć wpływ) to trzeba interweniować. Co "śmieszne", naczyniaki leczy się również RT - między innymi :roll: :lol:

Kolejny MRI 28.02 - miednica mniejsza.

RTG płuc OK!
adamus09

Postprzez adamus09 » 07 Lip 2024, 18:53

W skrócie napiszę, że tura obserwacji luty 2024 była OK i teraz czerwiec-lipiec 2024 też :mrgreen: Wszystko obrazowo OK - poza śladami po RT, nawet moje naczyniaki nie urosły. Markery też ok.
Testosteron (acz nie mierzony z samego rana tylko koło 10ej) około 10% więcej niż w lutym (ale dalej poniżej 300) i FSH w normie (było ciut ponad).

Jednocześnie 25.06 minął rok od rozpoczęcia RT. Nadal białe krwinki (szcz. limfocyty) są zagadnieniem, ale już w normie.

Przykre jest jedyne to, że otoczenie zdaje się nie pamiętać już choroby i leczenia a dla mnie jak pewnie wielu tutaj coś co zmieniło życie na zawsze :roll:
Ale "zdrowi o chorobie nie myślą" ;)
Nie oglądając się zatem na tych, którzy nie potrafią zrozumieć, zająłem się swoim ciałem (nową relacją do ciała): fizjoterapią pleców i szyi (praca siedząca), więcej ruchu/siłownia, lepsza dieta bogata w warzywa i owoce (nawet mam pół-wstręt do mięsa :roll: :lol: ).
adamus09

Postprzez Kevin1301 » 07 Lip 2024, 20:02

U mnie w czerwcu minął rok od chemi i też już nikt nie pamięta o chorobie poza rodziną. Ale mnie to cieszy jestem zdrowy i chce tak być traktowany i nie chce żeby każdy zawsze zadawał pytania. I mnie taka kolej rzeczy cieszy.żyje jak przd chorobą i jest Super
Kevin1301

Postprzez mikey » 08 Lip 2024, 13:11

Niestety tak to chyba wygląda, każda choroba nowotworowa jest również samotnością. Zrozumienia szukaj u tych, którzy doświadczyli tego samego co Ty, Ew u lekarzy o dużym sercu. Od całej reszty bierz garściami normalność, bo paradoksalnie ich zapomnienie o Twojej chorobie może sprawić, że będzie to Cię mniej wiktymizowało i podaruje Ci życie, choć wyda się brutalne w pierwszym momencie. Nic nie wiem o BEP, RT, mam nadzieję, że się nigdy nie dowiem, mogę się tylko domyślać jak to jest i nie mieć wgl racji, ale tak podchodzę do moich przeżyć po orchi, tomografach, czy hormonalnej krucjacie, i tak będę się starał podchodzić, jeśli wznowa przyjdzie.
mikey

Postprzez adamus09 » 08 Lip 2024, 17:23

Dzięki za wypowiedzi. :!:
Nawet nie chodzi o wiktymizację (piękne i fachowe słowo! ale jak wiemy przyczyn behawioralnych raczej u nas nie ma, nie czuję się ofiarą i daleko mi do fatalizmu) czy jakieś stany depresyjne (nie mam, na szczęście) ale po prostu uważam, że doświadczenie takiej choroby zmienia, transformuje jeśli jest przepracowane (np. w terapii, analizie).
Aureola nikomu nie urosła ale jednak nie na wszystko patrzymy tak samo np. styl życia, dieta, co jest ważne a co nie, za czym gonić, kto jakim człowiekiem się okazał itd. :) A rzeczona samotność to okazja do głębokiego upodmiotowienia siebie (wobec zdrowia ale i życia). Polecam zapoznać się z motywem "podróży bohatera", który opisał Campbell - coś a la etap odrodzenia i powrotu z eliksirem :lol:
adamus09

Postprzez mikey » 09 Lip 2024, 00:38

Ok, w sumie to ja się niejako czuje ofiarą jajcożercy, co zaatakował mnie podstępnie jak bandyta w środku miasta (życia) w biały dzień (młodość). Sam okres między orchi a diagnoza jest chyba najtrudniejszy (?). Stąd też użyłem słowa wiktymizacja, bo ile nie jest to słowo ściśle medyczne, to miało oddać to wtórne emocje ze względu na zapomnienie otoczenia. To rzeczywiście bardziej temat na kategorie "emocje", a nie metody

No i oczywiście gratsy udanej obserwacji, życzę wszystkich wyników w normie!
mikey

Postprzez adamus09 » 03 Lut 2025, 22:50

Zapomniałem wpisać post po jesiennej rundzie badań (wizyta u dr. Sarosiek w grudniu a wcześniej w sierpniu).
W skrócie wszystko wygląda OK.

MRI jamy i miednicy OK, nawet trochę mniej śladów w kościach po radioterapii.
Nie było teraz badania płuc (ani RTG czy TK) - dopiero na wiosnę 2025 TK płuc + 2x MRI.
USG jamy OK, wątroba jak to bywa trochę stłuszczona. USG jąder - wykryło torbiel najądrza chyba 2mm, do obserwacji.
Morfologia krwi i markery w normie. Niski cholesterol :mrgreen: Testosteron ponad 400 - ale brałem wtedy jakoś Biosteron/DHEA (w szczycie 25mg). Po 1,5 msc przerwie znowu biorę 20mg, przy tym też ćwiczenia na siłowni. Polecam bo jest różnica w samopoczuciu, działaniu, werwie i potencji (znaczna), tak jak i odstawienie używek oczywiście (alko, choć piłem tylko słabe piwa bez gorzelnictwa, kawa), więcej snu (7-8h) i diety warzywnej + super foods (np. czosnek!, borówki).

Gdyby nie.. brak jądra i czasem kłucia pachwiny czy ból uciętego powrózka, to bym nie poznał, że chorowałem :roll: :lol:
Pozdrawiam Was :!:
adamus09

Postprzez PiotrekzŁodzi » 07 Lut 2025, 23:33

Pozdrawiam, super czytać, że jest wszystko git :)
PiotrekzŁodzi

Postprzez adamus09 » 25 Sie 2026, 18:55

Krótko: nie pisałem, bo wszystko OK z chorobą główną i byłem zajęty innymi sprawani.

Już 3 lata po radioterapii minęły w lipcu.
Nadal MRI + na zmianę RTG i TK płuc.

Dopiero teraz w MRI brak wyraźnych zmian, które były w szpiku po RTG-terapii.
Natomiast małe zwłóknienie w płucach po prawej na dole, ostatni płat - zapewne promieniowanie odbiło się lub zahaczało o ten rejon.
Zmęczenie jest często nadal. Leukocyty ogólem w końcu ponad 5tyś. Limfocyty nadal 1,0-1,2 a norma to 1,5 tyś.
Testosteron po wysiłkach - ćwiczenia, suple ponad 400.
Jakoś to leci :P
adamus09

Poprzednia

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 37 gości