na wstępie chciałbym opisac swoja historie która trwa do dzis. Wam wszystkim życze jak najwięcej zdrowia
Pod koniec czerwca 23.06 wyczulem zgrubienie i powiekszenie prawego jadra ,nic mnie nie bolało czułem się jak zwykle bardzo dobrze
nie zastanawiając sie zapisałem sie od razu do urologa.
26.06 urolog po badaniu stwierdza lekkie stwardnienie w dolnym biegunie jądra i zleca USG + markery nowotworowe
1.07 mam badanie USG i krew
Wynik badania USG:jądra prawidłowej wielkosci,echogenicznosci i unaczynienia.W dolno-tylnej połowie prawego jądra policykliczna zmiana o nieco nieostrych obrysach ,hypoechogeniczna,miernie unaczyniona o wymiarach 39x36mm drugie jądro i reszta wszystko w porządku
Tego samego dnia otrzumuje wyniki badan krwi:
LDH 148 zakres 135-225
Beta HCG 0.5 zakres <2.6
AFP1.1 zakres 0-5.8
wyniki badan krwi -prawidłowe
nastepnie tego samego dnia 1.07 od razu umawiam sie do drugiego urologa który pracuje w szpitalu i jest chirurgiem (bedzie wykonywał zabieg ) Grodzisk Mazowiecki .
rownież robi usg i potwierdza guza wnioskuje ze bardzo wczesny stan i cieszy sie ze szybko zareagowałem ,dostaje rownież od niego skierowanie na oddział celem usuniecia jądra (orchidektomia)
11.07 trafiam na odział
12.07 jestem po zabiegu -wszystko przebiegło pomyślnie ,rana goi sie wzorowo nic nie boli badania krwi RTG Klatki wyszło wszystko dobrze
13.07 wypis do domu i czekanie na wynik Histopatologiczny
23,07 po operacji wykonuje ponownie badania krwi :
LDH 141 zakres 135-225
Beta HCG poniżej 0.2 zakres <2.6
AFP 1.2 zakres 0-5.8
Badania krwi prawidłowe
w miedzy czasie brak jakichkolwiek dolegliwosci bolowych czuje sie bardzo dobrze rana ladnie sie goi
25,07(dziś) odbieram wynik histopatologiczny
opis:
Nasieniak Jądra Prawego -Seminoma
pT1NX wg8 edycji TNM(pT1b wg AJCC)
ICD-0-3:C62:M9061/3
Guz o wymiarze 3.5cm o utkaniu nasieniaka
Nowotwór nie przekracza osłonki białawej
Nasieniak płytko nacieka na siec jądra
Angioinwazji nie stwierdzono
w pozostałych kanalikach jądra utkanie IGCN i znikomy zanik spermatogenezy
Najądrze Powrózek nasienny margines w powrózku nasiennym bez utkania nowotworowego
30.07 mam Tk klatki miednicy i brzucha
Moi drodzy jeżeli moge prosić o opinie co sądzicie o wynikach
wczesne stadium?
obserwacja chemia?
jak to dalej wygląda
z małozonką mamy w tym roku starac sie o pierwsze dziecko
nasienie zostało oddane i zamrożone dla pewnosci
jestem z okolic Warszawy dostałem karte Dilo
i teraz czas na osrodek Onkologiczny
Wiem że dr,Sarosiek jest na urlopie do 6 sieprnia a wizyty możliwe dopiero na 8 wrzesnia -prywatnie wszystko zajete
czy możecie mi polecić również coś w okolicy ? do kogo sie zgłosić ?
Życze wszystkim szybkiego powrotu do zdrowia
Pozdrawiam