Guz jądra prawego.

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Guz jądra prawego.

Postprzez miszcz » 13 Sie 2024, 16:28

Też sądzę, że to nasieniak. Chemia na każdego działa inaczej, więc nie nastawiajcie się superoptymistycznie, ale też nie bójcie się za bardzo. Fakt, iż macie blisko, to ogromne ułatwienie. Psychika też jest bardzo ważna. No i przede wszystkim jak najwięcej pić.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez natka222 » 23 Sie 2024, 21:33

Kochani,

Mały updated:)

Nie wyszedł nam Nasieniak jak się spodziewaliśmy tylko embryonal carcinoma z niewielką komponenta nasieniaka pt1a cokolwiek to znaczy:)

Markery cały czas absolutnie w normie, 0 i LDH w normie.

A teraz część praktyczna i bardzo optymistyczna. Mąż dziś zakończył 5dniowke. Czuje się... Świetnie. Codziennie dojeżdżal na chemię bo do szpitala mamy blisko. W trakcie wlewów pracował, jak kończył czasem wlewy o 13 to przychodzil do domu i dalej pracowal. Czuje się super. Z dolegliwości na razie raz była zgaga. Lekarz mu daje zielone światło na wszystko - piłkę, rower, pracę, spotkania. Wszystko z głową.
Więc z głową przejechaliśmy dziś 17 km na rowerkach pilnując tętna żeby było w normie. Z trójką dzieci w tym mąż miał jedno w przyczepce. czuje się zupełnie normalnie .. i je zupełnie normalnie, szczerze mówiąc poza tym że przychodzi wcześniej do domu to na razie nie odczuliśmy żadnej różnicy...
Zobaczymy jak bedzie dalej, będę dawać znać:)

Aha poziom onkologii dziennej w lux medzie - poziom TOP, szybko, sprawnie, codziennie wizyty lekarza, dr Sarosiek zaraza dobra energia
natka222

Postprzez miszcz » 24 Sie 2024, 16:52

Czytam już któryś wątek, jak ludzie łagodnie przechodzą chemię? Jak to robicie? U mnie było ciężko.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez natka222 » 24 Sie 2024, 17:29

Nie mam pojęcia, nic nie robimy:)
Trójka małych dzieci, poczucie odpowiedzialności za rodzinę- ja nie pracuje tylko zajmuje się dziećmi więc ten temat jest na głowie męża:), to że Marcin wracał do domu - myślę że kompilacja tych rzeczy dodała mu siły:) chłopcy czekają z plakatami superbohaterów na tate:) dzis jesteśmy cały dzień na działce, on maluje, oczywiście wsyzysko z głową, w balewlnianych ubrankach, kapelusik na głowie, filtr 50 na to co odkryte... Przyjechaliśmy na rowerach i tak też wrwcamu.. ruch podobno buduje krwinki:) Po prostu siła woli działa... No i może wsparcie modlitewne naszych przyjaciół też działa:)

P.S ale jest jeden objaw- przestał mojemu mężowi 7up smakowac:)za to wszystko inne wypija i zjada:)
natka222

Postprzez CRS » 24 Sie 2024, 17:47

Moim zdaniem kwestia organizmu. Pewnie wiek, ogólna forma fizyczna, brak chorób towarzyszących, ma znaczenie, ale nigdy nie będzie wiadomo kto jak przejdzie. Organizm jest tak skomplikowany, że pewnie teraz to, co o nim wiemy, za jakiś czas okaże się tylko małą częścią.
CRS

Postprzez natka222 » 24 Sie 2024, 19:50

A poza tym u nas jest wszystko na adrenalinie i dzieje się błyskawicznie. 27 lipca Marcin mi powiedział o tym guzie, dzień później miał USG, dwa dni później wizytę u urologa, 5 sierpnia zabieg, 8 sierpnia miał tomografie. Byłam z nim i jeczalam żeby był szybko opis. Był tego samego dnia wieczorem ( na NFZ w Enel medzie, wynik był online).a 19 sierpnia jeszcze bez hispatu zaczął chemie. A ja dzielnie wydzwaniałam codziennie w sprawie wyniku hispatu który był w środę:) dość komicznie wyglądałam na spotkaniu z orgynator z trójką dzieci ale Marcin miał chemię a potem jakieś służbowe call'e:) więc jak już ogarnęłam wynik to całość dokumentów zdobyta ale Marcin i tak już był w trakcie leczenia. Więc może to adrenalina działa:) między czasie odwołany urlop, tyle się działo że Marcin nie ma czasu źle się czuć:)
natka222

Postprzez CRS » 24 Sie 2024, 20:41

Uwierz mi, jakby należał do tych osób, które ciężko chemię przechodzą, to mimo adrenaliny, siły woli, bycia zdrowym i fit, pozytywnego myślenia i modlitw - odczułby to. Jak uderza w ciebie ciężarówka, to powyższe nie pomaga.
CRS

Postprzez Uroboros » 24 Sie 2024, 21:10

Mnie tam się wydaje ze uderza co ciężarówka, ale jeden się uśmiechnie drugi nie. Dobrze że chłopak się trzyma :D
Uroboros

Postprzez CRS » 24 Sie 2024, 21:14

Bardzo dobrze. Niech tak będzie do samego końca leczenia.
CRS

Postprzez natka222 » 26 Sie 2024, 16:58

Marcin po pierwszej dolewce, kontrolna morfologia była dużo lepsza niż przed chemia ( choć ta przed chemia też była dobra), ale po tygodniu chemii wzrosły leukocyty, neutrofile, hemoglobina:) pewnie sok z buraka zrobił robotę:) badania ogólne, biochemia nas w normie, walczymy dalej. Marcin nadal się czuje ok, rano małe mdłości, ale teraz już wszystko dobrze, jeszcze jutro odpoczynek a od środy do pracy:)
natka222

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości