Rezonans w obserwacji - Kiedy kontrast, a kiedy nie?

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Rezonans w obserwacji - Kiedy kontrast, a kiedy nie?

Postprzez quasar » 09 Wrz 2024, 12:03

Witajcie Panowie,

jestem w trakcie obserwacji po radioterapii nasieniaka - po krótce moja sprawa - początek 2023 - wykryty nasieniak, operacja, obserwacja. Końcówka 2023 - wznowa w jednym węźle, radioterapia, obserwacja.

Dostałem od doktora Sarosieka 2 skierowania, jedno na TK, które wykonałem na przełomie maja/czerwca, wszystko było okej. Drugie, na moją prośbę, na rezonans i tu zaczęły się schody. Pewnie wielu z Was to wie, ale dla mnie nowością był fakt, że na rezonans czeka się dużo dłużej. Próbuję teraz umówić prywatnie i tutaj pojawiły się takie wątpliwości:

Mam dwa skierowania - jedno na jamę brzuszną z kontrastem, drugie na miednicę mniejszą bez kontrastu. Nie wiem czy p. doktor założył, że to będzie jeden termin i wspólny kontrast dla obydwu badań czy na miednicę mniejszą ten kontrast w moim przypadku jest niepotrzebny. Oczywiście napisałem maila do doktora, ale zakładam, że może być zajęty i nie wiem kiedy przyjdzie odpowiedź, a czas goni. Nikt mi MR z kontrastem nie zrobi, jeśli nie ma tego na skierowaniu. Dlatego proszę o informację jak to było u tych, którzy mieli rezonans miednicy mniejszej - z kontrastem czy bez?

Pozdrawiam.
M.
quasar

Re: Rezonans w obserwacji - Kiedy kontrast, a kiedy nie?

Postprzez mikey » 09 Wrz 2024, 14:36

Przeoczenie / niedopowiedzenie?, wg mnie tylko z kontrastem, podejrzewam że mogło być założenie że zrobisz razem, ale to w praktyce może byc trudne. Sam mam przeboje z realizacją własnego MRI, bo jama brzuszna i miednica są oddzielnymi usługami w luxmedzie. Plus zajmują w ciul czasu, 2h możesz spędzić na jama+miednica, albo więcej
mikey

Postprzez quasar » 09 Wrz 2024, 18:36

Dzięki za odpowiedź. Ja już się liczę z tym, że badanie wykonam odpłatnie. Termin ma za niecałe 2 tygodnie i to, o dziwo, udało się umówić 2 badania w jeden dzień. Zresztą będę się starał przekonać personel, że skoro mam i tak kontrast podany na jamę brzuszną, to niech podadzą kontrast i zrobią 2 badania na jamę i miednicę. Niestety póki co telefonicznie usłyszałem, że w takich sytuacjach zaczynają od badania bez kontrastu na skierowaniu, nie wiem czemu...

Co do samej zasadności podawania kontrastu, to próbowałem znaleźć coś w necie i widziałem, że podczas badań nad użyciem MR jako skutecznej alternatywy nad tomografią, przynajmniej w niektórych badaniach nie używali kontrastu (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9712293/ - ale też nie wiem na ile to jest zależne od samego aparatu MR, czy jakieś DWI czy nie, nawet nie będę udawał, że się w tym rozeznaję).

Nie wiadomo zatem czy p. doktor faktycznie tak uznał czy to po prostu przeoczenie. Mam nadzieję, że znajdzie czas mi odpisać do końca tygodnia i się sprawa wyjaśni.

Właściwie to trochę żałuję, że nie wziąłem TK jak zwykle, niby mniej zdrowo, ale mniej zamieszania. Czwarty miesiąc od poprzedniej kontroli minie mi jakoś koło 1 października, więc teoretycznie mógłbym jeszcze gdzieś się wystarać o inne skierowanie na TK.

Swoją drogą orientuje się ktoś, czy takie już wystawione skierowanie elektroniczne (bez kontrastu) lekarz wystawiający może jakoś poprawić/edytować (na takie z kontrastem)?
quasar

Postprzez mikey » 10 Wrz 2024, 10:11

Jeśli chodzi o kontrast to ja dostaję za każdym razem badanie kreatyniny które muszę zrobić przed. Kontrastu nie podadzą jak nerki będą słabe. No i w tym momencie jest lekki szach, bo w badaniu z kontrastem chodzi o to, że się najpierw robi fotki bez, a potem podaje kontrast i robi fotki z kontrastem. W tym momencie nie wiem czy da się zrobić kilka części ciała na jednym badaniu,albo Ew jakie można łączyć a jakie nie, bo też może być niemożliwe podawanie kontrastu co godzinę na kolejną część, także sam nie wiem co zrobić
mikey

Postprzez quasar » 10 Wrz 2024, 17:17

Tak, wyniki kreatyniny oczywiście też muszę dostarczyć przed w związku z drugim badaniem. Trochę jestem w kropce, bo z jednej strony nie chcę odwoływać terminu, a z drugiej nie chcę bazować na wynikach, o których nie ma pewności czy będą odpowiednio wnikliwe. Trochę jeszcze czasu jest, więc liczę że uzyskam jakąś odpowiedź mailową od p. doktora. Jak będę miał jakieś info, to podzielę się nim tutaj.
quasar

Postprzez mikey » 11 Wrz 2024, 18:49

Ja się dowiedziałem - jeśli pacjent jest "zdrowy" (nie wiem jak mam się tratować ^^), to odstęp między MRIs to min. tydzień - nikt nie poda kontrastu częściej. Badanie z kontrastem jest dokładniejsze.

Ciekawostka - nie chcieli mnie przyjąć na MRI klatki, odsyłając na TK, bo MRI klatki jest przejebane do zrobienia i opisania (struktury w środku, oddech pacjenta). Więc to nie takie hop siup z tym MRI klatki, bo może nie ma promieniowania, ale wartość diagnostyczna może być jednak mniejsza.

MRI jamy brzusdznej i miednicy można razem, badanie "łatwe" (tj. nie ma takich wyzwań jak przy KP).
mikey

Postprzez quasar » 11 Wrz 2024, 19:30

Hej, dzięki za kolejne odpowiedzi.

Dostałem też odpowiedź od p. doktora - co się okazało, jest to problem natury formalnej - w systemie na liście do wyboru widnieje tylko jedno badanie MR miednicy mniejszej bez wzmianki o kontraście. A dostałem dwa skierowania na jamę brzuszną i miednicę oddzielnie, bo ponoć placówki często nie chcą respektować łącznego skierowania, jeśli ma to być na NFZ.

Problem pozostaje - jutro pojadę osobiście do placówki i spróbuję im to przedstawić, bo doktor wspomniał, że zawsze tak wypisuje i nie ma z tym problemu w realizacji. Może te przytoczone argumenty przekonają panie w rejestracji.

Jeszcze mam pytanie - czy MR miednicy i brzucha z kontrastem mieliście w jednym terminie, czy było to oddzielone? Chodzi mi o to, że zwykle robi się zdjęci bez, a potem z kontrastem. W wypadku dwóch części ciała chyba z logicznego punktu widzenia, ta część badana jako druga będzie tylko z kontrastem, bo ten został podany już wcześniej, przy badaniu pierwszej części ciała.

Dlatego będę wdzięczny za info, jak to u Was było. Ja dotychczas miałem tylko TK, no i co by nie mówić z nią nie ma takich problemów, wszystko jest jednym ciurkiem i taki jej plus.
quasar

Postprzez user90 » 21 Wrz 2024, 07:10

Robiłem już pewnie ze 20x mri na obserwacji, nie robię tk ze względu na promieniowanie. Zawsze badania robią oddzielnie, zawsze z kontrastem a przerobiłem kilka pracowni, w tym najnowsze urządzenia. Badania są długie, nie mogą też podać kontrastu tego samego dnia 2x. Moja pracownia wymaga min 2, tyg odstępu ale czasem robię sam większy żeby nerki się oczyściły.

ALE
Widzę że zmieniły się wyglądy skierowań. Sprawdziłem moje stare skierowania, nie było takiej mini tabeli przy mri miednicy i było wcześniej mri miednicy mniejszej z kontrastem. Teraz mam ostatnie skierowanie i widzę to samo xi u Ciebie, też kod mri miednicy poprawny potem mri miednicy mniejszej bez dopisku z kontrastem. Obawiam się że placówka tego nie zaakceptuje. Dr nie ma racji, wcześniej wystawione przez niego skierowanie miało wyraźnie napisane z kontrastem, teraz nie ma. Nfz namieszał w skierowaniu w takim razie, może w uwagach może dopisać ze ma być z kontrastem?

Edit
Widzę że w miednicy mam w cel uzasadnienie dopisane przez lekarza badanie z kontrastem. Nie wiem czy to uznają, wcześniej przy samym badaniu było info ze z kontrastem. Daj znać jak u Ciebie się skończyło.
user90

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 47 gości