Mieszany guz germinalny - zarodkowy + nasieniak + przerzuty

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Mieszany guz germinalny - zarodkowy + nasieniak + przerz

Postprzez PiotrekzŁodzi » 26 Wrz 2024, 17:35

Hej,
Poczekajcie z badaniami markerów do zakończenia chemioterapii.
Oosobiście uważam, że podwyższenie AFP podczas trwania leczenia może być spowodowane oddziaływaniem chemii na wątrobę.
Ten skok nie jest bardzo duży, jest ponad normę, jednak uważam, że z badaniami należy zaczekać jeszcze.
PiotrekzŁodzi

Postprzez miszcz » 26 Wrz 2024, 17:49

Panowie, ten skok jest 3 razy ponad normę. Rozumiem, gdyby norma była 10, ale tu norma wynosi 5. Może być od chemioterapii. Wypadałoby zrobić chociażby usg, żeby sprawdzić, czy z wątrobą nie dzieje się nic złego.Jeśli chodzi o przerzuty, to rzeczywiście 1 cykl można poczekać. Kwestia, czy AFP będzie rosło. Gdyby podniosło się do ponad 50, sprawa będzie jasna.

Beta-Hcg jak pisałem. Mam nadzieję, że spadnie.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez Podpretekstem » 26 Wrz 2024, 18:01

Co to znaczy, że jeśli wzrośnie ponad 50 to sprawa będzie jasna?
Podpretekstem

Postprzez Podpretekstem » 26 Wrz 2024, 18:03

Ten ostropest można brać bez konsultacji z lekarzem?
Podpretekstem

Postprzez CRS » 26 Wrz 2024, 18:35

Najlepiej skonsultować z lekarzem. Tu możesz poczytać opinie innych użytkowników dot. ostropestu:
search.php?keywords=Ostropest*&terms=all&author=&sc=1&sf=all&sr=posts&sk=t&sd=d&st=0&ch=300&t=0&submit=Szukaj
Niektórzy napisali, że ich onkolog to zalecał.
CRS

Postprzez Mariomar » 26 Wrz 2024, 18:45

W moim przypadku ( miałem nasieniaka ) podczas leczenia chemioterapia afp wzrosło do wartości ponad 20, przy początkowym wyniku 4 - norma do 8. Panel wątrobowy również wyszedł niekorzystnie, alt powyżej 100. Jestem rok po chemioterapii i wszystko wróciło do normy, brałem podczas leczenia HEPA merz 3000 - lek bardzo dobrze wpłynął na moją wątrobę ale jest na receptę.
Mariomar

Postprzez miszcz » 26 Wrz 2024, 19:05

Podczas chemioterapii wszystko należy konsultować z lekarzem. Na waszym miejscu poprosiłbym onkologa o receptę na wspomniany niżej Hepa Merz 3000. Podniesione afp od cytostatyków. tak szybko nie spadnie. Ważne, żeby gwałtownie nie rosło.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez Podpretekstem » 27 Wrz 2024, 11:56

Po dzisiejszej konsultacji z onko prowadzącą - kazała powtórzyć markery u nich w szpitalu (żeby referować do wyników z tego samego labu).
Próby wątrobowe (wynik z dzisiaj) spadły do normy.
Morfologia elegancka.

Onko mówi że rzeczywiście to afp ją trochę dziwi. Betą się nie przejęła (jeśli nie rosnie to jest ok)
Ale będzie komentować wyniki w poniedziałek, przy dolewce.
Podpretekstem

Postprzez Podpretekstem » 30 Wrz 2024, 13:18

Słuchajcie, napisze Wam jak wiele potrafi namieszać robienie badań w różnych laboratoriach.
Ostatnio pisałam tu, że mąż zrobił kontrolne markery w diagnostyce, prywatnie (bo jego onko z Krakowa nie zleciła markerów między cyklami).
Wyniki były opisane przeze mnie wyżej (przede wszystkim beta 8.8 i afp z normy skoczyło na 18.9.). To było badanie w zeszły czwartek.
W piątek mąż miał kontrolę u onko i powiedział jej o wynikach. Zleciła zrobienie markerów tego samego dnia w szpitalu.
Dzisiaj odebrał wyniki i są następujące
Afp 5.31 - przy normie do 5.8
Beta hcg 0.5 (!!!)
Ldh 192

Ja jestem zszokowana. To są wyniki badań dzień po dniu!
Oczywiście bardzo się cieszę że wszystkie markery okazują się być w normie. Ale w diagnostyce już więcej badań nie zrobię.
Podpretekstem

Postprzez miszcz » 30 Wrz 2024, 13:23

Dobrze, że wszystko się wyjaśniło i wyniki napawają optymizmem. Różnice w wynikach są ogromne, a ile człowiek naje się stresu... Osobiście jestem zdziwiony. Badania robię w Diagnostyce od lat ze skierowania lekarza rodzinnego. Nigdy nie miałem problemów z wynikami.
miszcz
Przyjaciel Forum

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 0 gości