Marcin, 34 lata, śląsk - zmiana w prawym jądrze

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Marcin, 34 lata, śląsk - zmiana w prawym jądrze

Postprzez Dratek90 » 04 Paź 2024, 09:13

Dostałem właśnie wyniki markerów :

LDH 182 ( 125-220 )
AFP 3,25 ( 0,89-8,78 )
Beta HCG <2 ( 0-3 )

teoretycznie wszystko w normie.
Na wtorek jestem umówiony do drugiego urologa z polecenia - zobaczymy co na to wszystko powie.
Dzwoniłem z ciekawości na czasy przyjęcia do szpitala ( K-ce ) prywatnie +/- 2 tygodnie, NFZ około miesiąca+
Dzięki wszystkim za słowa wsparcia bo wiem że w tym nieszczęściu trafiłem chyba dużego farta - na szczęście mogę też liczyć na całą rodzinę a w szczególności na żonę.
Jeśli ktoś miał by też namiar na jakiegoś lekarza urologa pracującego bezpośrednio w którymś z naszych śląskich szpitali też będę wdzięczny.
Dratek90

Postprzez Warden » 04 Paź 2024, 15:29

hejo,

Po markerach widać, że ten ancymon nie rozgościł się jeszcze na dobre w twoim organizmie. To świetna wiadomość :)
Dobrze, że masz wsparcie. W moim przypadku gdyby nie rodzina i znajomi to popadłbym w jeszcze większą deprechę. Doceniaj to, że ich masz.

Ja do urologa poszedłem prywatnie, szpital był na NFZ. Czekałem 15 dni na zabieg, ale urolog okazał się być zastępcą koordynatora. Nie mówię, żebyś drzwiami i oknami się wszędzie dobijał, ale postarałbym się na twoim miejscu o szybszy zabieg, nawet prywatnie jeżeli masz kasę. Mimo, że to naprawdę mega wczesny etap to w dalszym ciągu prawdopodobnie jest to zmiana nowotworowa złośliwa (i na to się nastawiaj) i trzeba działać zdecydowanie i szybko.

Powodzenia i dawaj znać na bieżąco co u ciebie
Awatar użytkownika
Warden

Miejscowość: Wrocław

Postprzez miszcz » 04 Paź 2024, 19:07

Jak będziesz miał skierowanie do szpitala od lekarza na NFZ i zależy Ci na szybkim zabiegu, wbijaj do Urovity w Chorzowie. Jest szansa na zabieg następnego dnia.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez Dratek90 » 05 Paź 2024, 09:53

Jestem już po rezonansie, opis do 5 dni roboczych. Teraz tylko czekam na wtorkową wizytę - jeśli potwierdzi diagnozę to na pewno nie będę czekał, postaram się załatwić to w możliwie szybkim terminie ( nawet prywatnie jak będzie trzeba). Dzwoniłem do paru szpitalu także myślę że powinno się udać maksymalnie do 1-2 tygodni od moment otrzymania skierowania. Sprawdzałem też szpital Mazovia w Częstochowie - ma zadziwiająco dobre opinie ;)

Mam jeszcze dwa pytania :
- Czy czegoś unikać/nie robić żeby guza nie naruszyć/powiększyć itp ? wiem że to może głupie pytanie ale zapomniałem zapytać urologa zaraz po diagnozie ( pewnie z emocji ), a jednak do wizyty i operacji jeszcze parę dni i staram sie żyć w miarę normalnie ( praca, zabawa z córkami itp )
- Tutaj pytanie przypuszczam jeszcze bardziej abstrakcyjne - czy zdarza się żeby taki guz w jądrze był przerzutem z innego miejsca. Wiem że to głupie pytanie ale teraz często pobolewa mnie brzuch ze stresu i w głowie kotłują sie rożne myśli że ten RJ może być właśnie mniejszym problemem ( za dużo szczęścia że udało się go tak wcześnie znaleźć ) a główny problem będzie gdzie indziej...
Dratek90

Postprzez miszcz » 05 Paź 2024, 10:25

1) Żyj tak, jak do tej pory. Nie masz na to wpływu, jak nie będziesz walił młotkiem w jądro, nie ma powodów do obaw, że coś się stanie.
2) Bardzo, ale to bardzo rzadko się zdarza; w twoim przypadku to objawy psychosomatyczne. Gdyby to był przerzut z jamy brzusznej, wyszłoby na usg i rezonansie.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez Dratek90 » 05 Paź 2024, 10:32

ad1. ok rozumiem
ad2. tak właśnie przypuszczam, że to po prostu głowa od stresu płata figle...
Dratek90

Postprzez Warden » 06 Paź 2024, 16:58

Nie przejmuj się, też tak miałem. Bolaly mnie plecy, łapałem zadyszki, ogólnie byłem pewny że przerzuty już mnie zjadaja. To sytuacja, w której życie obraca się do góry nogami, organizm reaguje w ten sposób i jeszcze bardziej odbierasz bodźce, czy jakieś pomniejsze objawy tysiąckroć mocniej. Gdyby guz pierwotny nie znajdował się w jądrze tylko gdzieś indziej to już na pewno byś to poczuł
Awatar użytkownika
Warden

Miejscowość: Wrocław

Postprzez Dratek90 » 07 Paź 2024, 23:20

A mam inne pytanie :

Czy są gdzieś statystki jaki % wyciętych guzów jest złośliwy a ile łagodnych ?
ew czy lekarz już to widzi na USG ?
Dratek90

Postprzez miszcz » 08 Paź 2024, 07:01

Żeby określić rodzaj guza, musiałby być obecny patomorfolog podczas operacji, ale to bardzo rzadkie sytuacja w polskich realiach. Jeśli urolog będzie pewny, że to torbiel lub jakaś łagodna zmiana, może przerwać operację. Też rzadko się zdarza.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez Dratek90 » 09 Paź 2024, 08:56

Byłem wczoraj na wizycie u drugiego urologa - niestety raczej potwierdził diagnozę. Zmiana jest mała ( nie urosła od zeszłego tygodnia, dalej około 7,5 mm ) ale w jego ocenie wszystko wskazuje na guza.
Poprosił jeszcze żeby zaczekać na opis rezonansu ( powinien być na dniach ) - natomiast nie pozostawiał złudzeń że jest duża szansa na coś innego.

Także dostałem skierowanie do Katowic i jak tylko przyjdzie opis z potwierdzeniem to mam zapisać się na zabieg.
Dratek90

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 2 gości