Jak większości was, i do mnie przyczepił się "nieproszony towarzysz" którego staram się definitywnie wygasić i zapomnieć.
W lutym tego roku zdiagnozowano u mnie guza prawego jądra - w badaniu histopatologicznym wyszedł nasieniak pT2 NX.
Pierwsze badanie markerów - LDH, AFP i bHCG bez podwyższonej norm
LDH - 156,10U/L - norma 125-220
AFP - 2,15ng/ml - norma <8,78
bHCG - 1,9 mlU/ml - norma <2,6
W czasie oczekiwania na wynik wykonałem tomografię z kontrastem - nie wykazano u mnie obecności przerzutowych nowotworu do jamy brzusznej, miednicy i klatki piersiowej.
Jutro jadę zmierzyć markery po operacji.
Z racji, że w moim mieście (Olsztyn w warmińsko-mazurskim) wszystkie poradnie onkologiczne odsyłają mnie do ośrodków w Gdańsku bądź Warszawie chciałbym poradzić się Was co robić dalej ?
Zgodnie z zaleceniami, wysłałem maila do dr Sarosieka z prośbą o konsultację i wskazanie dalszego toku leczenia.
W podglądzie wynik TK + opis hist-pat.
TK:
Wielofazowe badanie TK klatka piersiowa, jama brzuszna, miednica mniejsza.
Dane kliniczne - stan po prawostronnej orchidectomii.
Ewidentnych cech wznowy w loży pooperacyjnej nie uwidoczniono, stanowi ją przestrzeń o gęstości 23 j.H. do 36 x 36
mm płyn? Proteza? \
W narządach miednicy mniejszej zmian ogniskowych, bez patologicznych wzmocnień.
Węzły chłonne miednicy nie sa powiększone
narządy miąższowe jamy brzusznej bez ewidentnych zmian dostrzegalnych badaniem TK.
Wydzielanie nerkowe w prawidłowym czasie do nieposzerzonych, pojedynczych UKM. Bez cech cholestazy.
Płuca bez zmian podejrzanych o meta.
Rozedma brzeżna w dolnym prawym szczycie, bulle do 42mm; jamy opłucnowe wolne.
Drzewo oskrzelowe drożne.
Śródpiersie, wnęki bez zmian.
Okno kostne bez cech osteolizy.
Hist-Pat :
Makroskopowo :
Jądro prawe z powrózkiem nasiennym
Jądro o wymiarach 4,7x3,1x2,5cm odjęte z fragmentem powrózka nasiennego długości 10cm. Na przekrojach w obrębie jądra, obecny jest policykliczny, kremowy guz o wymiarach 3,5x2,6x1,8.
Guz dochodzi do osłonki białawej jądra, nie naciekając jej.
Mikroskopowo :
25475/23 Linia odcięcia powrózka nasiennego - wolna od utkania nowotworowego.
25476-480/23 Guz- Nasieniak jądra (WHO: seminoma).
CD 117/+// ; PLAP /+/; CD 30/-/.
Komponenty syncytiotrofoblastycznej nie stwierdzono (beta-hCG/-/).
Obecności blizny w obrębie guza nie stwierdzono.
Widoczna wieloogniskowa neoplazja komórek zarodkowych in situ (GCNIS)
Obecne jest ogniskowe naciekanie rete testis oraz inwazja naczyń chłonnych.
Nie stwierdzono inwazji naczyń krwionośnych ani inwazji osłonek jądra czy też najądrza.
25481-482/23 Spoza guza - neoplazja komórek zarodkowych in situ (CGNIS). Rozlany zanik jądra.
pT2 NX
ICD-O: 9061/3