Samopoczuie po utracie jądra

Choroba nowotworowa jest dla Chorych i ich bliskich jedną z najbardziej stresogennych sytuacji w życiu. Strach, rozdrażnienie, wściekłość, wstyd, obawy przed odrzuceniem przez dotychczasowe środowisko a przede wszystkim lęk o życie to emocje z którymi mierzą się praktycznie każdy Chory na nowotwór jądra, jego rodzina i najbliżsi znajomi.

Niniejsze forum służy rozmowie, wyjaśnianiu pojawiających się problemów sfery emocjonalnej. Traktuje także o odchodzeniu, radzeniu sobie w jednym z najtrudniejszych momentów w życiu człowieka.

Samopoczuie po utracie jądra

Postprzez Tysiak » 24 Paź 2024, 11:55

Witam wszystkich,
W ostatnim czasie usłyszałem diagnozę o konieczności usunięcia jednego jądra. Nie ma pewności, że to rak ale ze względu na krajobraz księżycowy oraz trzy większe zmiany Lekarz zdecydował o konieczności usunięcia - trochę zapobiegawczo.
Jestem mocno zainteresowany jak wygląda codzienne życie po takim zabiegu. Przede wszystkim chodzi mi o spadek wigoru, zaangażowania w życie codzienne, zoobojętnienie, problemy z depresją(problemy emocjonalne). Czy obniżony poziom testosteronu mocno zmienia życie? I na jakich płaszczyznach?
Do tej pory umiejętnie udawało mi się łączyć wszystkie obowiązki jednak, mam obawę, że ze względu na wahania hormonalne nie dam rady.
Dodatkowo czy niski poziom testosteronu wpływa na sylwetkę?
Jakie są zalety i wady kuracji testosteronem?

Kilka informacji znalazłem na forum w różnych wątkach ale byłbym wdzięczny za odpowiedzi
Ostatnio edytowany przez Tysiak, 03 Gru 2024, 13:22, edytowano w sumie 1 raz
Tysiak

Re: Samopoczuie po utracie jądra

Postprzez miszcz » 24 Paź 2024, 19:43

Utrata jednego jądra niewiele zmienia - zwykle drugie jądro przejmuje funkcję wyciętego i jest ok. Poziom testosteronu i inne objawy to kwestia indywidualna; zależy m.in. od diety.

Wady kuracji testosteronem to ryzyko podwyższonego hematokrytu, hemoglobiny i erytrocytów, co w konsekwencji może prowadzić np. do udaru mózgu, zakrzepicy lub zawału serca. U wielu osób pojawiają się po czasie problemy z prostatą.

Niewątpliwą zaletą jest zwiększenie libido, więcej energii, ale mogą również wystąpić wahania nastroju.

Sylwetka - szybciej się robi tkanka tłuszczowa na brzuchu. Jak uprawiasz sport choćby rekreacyjnie, to przy jednym jądrze nie masz się co martwić.
miszcz
Przyjaciel Forum

Re: Samopoczuie po utracie jądra

Postprzez JOllie » 01 Maj 2025, 09:34

Profesjonalny skup zegarków szwajcarskic online to dziś jedna z najwygodniejszych i najkorzystniejszych form sprzedaży. Na Expertyco https://expertyco.com/pl/sell-your-watch/ otrzymasz rzetelną wycenę, indywidualne podejście i szybką wypłatę – wszystko bez wychodzenia z domu.
JOllie

Wróć do Sfera psychiki i emocji

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości