Nasieniak pt3, 27 lat

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Nasieniak pt3, 27 lat

Postprzez Mraske » 25 Paź 2024, 18:22

09.10.2024
Poszedłem na USG ze względu na powiększone prawe jądro. Stwierdzono guz. Dostałem skierowanie na TK klatki, miednicy mniejszej, jamy brzusznej oraz markery AFP, LDH, hCG.

04.10.2024 zrobiłem jeszcze USG jamy brzusznej ze względu na zaczynające się bóle w odcinku lędźwiowym. Opis poniżej:

USG jamy brzusznej:
Badanie wykonano aparatem Versana Premier
Wątroba jednorodna, prawidłowej wielkości i echostruktury, bez zmian ogniskowych.
Pęcherzyk żółciowy cienkościenny, bez kamieni, drogi żółciowe nieposzerzone, bez złogów.
Trzustka i śledziona bez zmian. Aorta brzuszna prawidłowej szerokości. W przestrzeni zaotrzewnowej nie stwierdza się powiększonych węzłów chłonnych.
Nerki bez zastoju i kamicy, z prawidłowym zróżnicowaniem miąższowo-zatokowym. Pola nadnerczowe wolne.
Pęcherz moczowy gładkościenny, zawiera jedynie 50ml moczu, trudny do oceny, bez ewidentnych zmian.
Prostata jednorodna, prawidłowej wielkości, o objętości 14ml.
Nie uwidoczniono wolnego płynu w jamie brzusznej.

11.10.2024
Zrobiłem markery oraz TK.

Wyniki markerów:
AFP 1,24 (norma 0-7)
LDH 265 (norma 135-225)
hCG 1,3 (norma 0-2)

Opis TK (otrzymałem go 22.10):
KLP:
Upowietrznienie miąższu płuc prawidłowe, bez podejrzanych zmian guzkowych i nacieków miąższowych.
Jamy opłucnowe bez cech płynu.
Węzły chłonne nadobojczykowe, pachowe, śródpiersia i wnęk płucnych niepowiększone.
Serce i duże naczynia śródpiersia w normie.
JB i MM:
W przestrzeni zaotrzewnowej jamy brzusznej, pomiędzy aortą i vci, pakiet patologicznych, niejednorodnych węzłów chłonnych, największe wym ax do 63x45mm, na dł. do 89mm. Zmiany zaczynają się tuż poniżej poz. lewej ż. nerkowej i sięgają do poziomu podziału aorty.
Aorta odcinkowo otoczona przez zmiany w ponad 50% obwodu. VCI modelowana, odcinkowo jej zarysy są nierówne.
Kilka węzłów przy nacz. biodr. wsp P do 7mm niediagnostyczne.
Wątroba niepowiększona, bez zmian ogniskowych.
Drogi żółciowe wewnątrz- i zewnątrzwątrobowe nieposzerzone. Pęcherzyk żółciowy cienkościenny, bez uwapnionych złogów.
Trzustka niepowiększona, bez zmian ogniskowych. Przewód trzustkowy nieposzerzony.
Śledziona o prawidłowych wymiarach, bez zmian ogniskowych.
Nadnercza niepowiększone.
Nerki położone typowo, prawidłowej wielkości, bez zmian ogniskowych. Układy kielichowo miedniczkowe obustronnie nieposzerzone, bez widocznych uwapnionych złogów.
Pęcherz moczowy gładkościenny.
Gruczoł krokowy niepowiększony.
Bez wolnego płynu w j. otrzewnej.
Aorta brzuszna nieposzerzona.
Części kostne bez destrukcji.
Wnioski - pakiet węzłowy w przestrzeni zaotrzewnowej j. brzusznej 63x45mm, cc do 89mm.

15.10.2024:
Wizyta w Narodowym Instytucie Onkologii w Warszawie. Termin przyjęcia do szpitala 22.10. Zabieg usunięcia prawego jądra 23.10. Zlecono zrobienie RTG klatki piersiowej + prawy bok oraz ponownie badania krwi, w tym markery.

RTG opis:
Miąższ płucny bez uchwytnych zmian guzkowych i naciekowych. Cienie wnęk i śródpiersia nieposzerzone. Jamy opłucnej bez cech obecności płynu. Sylwetka serca niepowiększona. Krążenie płucne wydolne.

AFP 1,0 (norma <5.80)
LDH 284 (norma <247)
hCG 1,53 (norma <2.60)

17.10.2024
Zabezpieczenie nasienia.

24.10.2024
Wypisanie ze szpitala, dzień po usunięciu jądra. Za 5-7 dni mam się zgłosić na kontrolę pooperacyjną rany. Wtedy też dostanę skierowanie na badanie markerów. Nie ma nic napisane o ponownym TK.
06.11.2024 mam się spodziewać telefonu w sprawie wyniku histopatologicznego i dalszych zaleceń.

Martwi mnie długi czas oczekiwania na wynik histopatologii. Czy taki czas oczekiwania jest normalny? Czy można zacząć chemioterapię przed otrzymaniem wyniku histopatologii?
Ostatnio edytowany przez Mraske, 28 Lut 2025, 21:36, edytowano w sumie 1 raz
Mraske

Re: Guz w prawym jądrze, 27 lat

Postprzez miszcz » 25 Paź 2024, 19:02

Okres oczekiwania na wynik histo-patu jest typowy dla tego typu badań.

W Twoim przypadku chemioterapia powinna zostać rozpoczęta natychmiast. Masz dość duże przerzuty w przestrzeni zaotrzewnowej, więc bez względu na rodzaj utkania zostaniesz zakwalifikowany do chemioterapii 3xBEP.

Bardzo dobrze, że udało się zrobić TK już na tym etapie leczenia.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez mikey » 26 Paź 2024, 11:06

Będziesz musiał powalczyć trochę o zdrowie, ale wygrasz. Najlepiej już wejdź w tryby systemu, wybierz onkologa, karta DiLO, o ile już jej nie masz. Jesteś chyba z Wawy, więc możesz spróbować dostać się do dr Sarosiaka, który jest firmowym królem leczenia onkologii, jest też prof Wiechno, który czasem ma jakiś dostępny termin. Jeśli będzie 3xBEP (pewnie tak, ale o tym już lekarz Ci powie), to leczenie potrwa ok 10 tygodni (w tym trzy 1-tygodniowe pobyty w szpitalu, oraz parę wizyt jezdniowych).

wszystko jest tu do wygrania, ale podziałaj odpowiednio, to będziesz miał to szybciej za sobą.

Ciekawi mnie USG, na którym nikt nie zobaczył tak dużych węzłów. No i markery w "normie"
mikey

Postprzez CRS » 26 Paź 2024, 13:38

Hej.

W NIO w Warszawie znają się na rzeczy. Zakładam, że jesteś leczony w Klinice Nowotworów Układu Moczowego. Tam właśnie pracuje prof. Wiechno.
CRS

Postprzez natka222 » 26 Paź 2024, 16:37

Napisz natychmiast meila do dr Sarosieka, my byliśmy w podobnej sytuacji, bez czekania na wynik hispatu rozpoczęliśmy chemię:) nie ma na co czeka , przerzut jest duży, choć nasz był podobny i markery też mieliśmy cały czas w normie i po trzech miesiącach wszystko się zmniejszyło!!!!
natka222

Postprzez Mraske » 27 Lut 2025, 22:24

Poniżej opis dalszego postępowania w leczeniu mojego przypadku.

Zgodnie z zaleceniami z forum, w niedzielę 27.10.2024 napisałem e-maila do dr. Sarosieka. Tego samego dnia dostałem odpowiedź, że 2 dni później mam się pojawić u niego na wizycie w szpitalu na ul. Fieldorfa, od 04.11.2024 zostanę przyjęty do szpitala na chemioterapię, bez wyniku badania histopatologicznego. Zostałem poinformowany, że w przypadku nasieniaka będą to 3 kursy BEP, w przypadku nienasieniaka 4 kursy BEP. Zostały mi przepisane leki Ketonal, Neoparin oraz Milurit. Pielęgniarki sprawdziły również moją ranę i było z nią wszystko ok. Miałem założone przezroczyste szwy rozpuszczalne, nic nie trzeba było ściągać. Jak się później okazało zgłoszenie się do dr. Sarosieka było strzałem w dziesiątkę, ponieważ informację o wyniku badania hispat otrzymałem dopiero 06.12.2024 – po ponad 6 tygodniach od orchidektomii jądra…

Dr. Sarosiek to oczywiście profesjonalista, opinie o nim na forum nie są przypadkowe. Powiedział wprost o rokowaniach, czego się spodziewać, na każde możliwe pytanie odpowiadał, ma bardzo dobre podejście do pacjenta, itp. Odpisanie na moją wiadomość e-mail w niedzielę pokazuje tylko jak mu zależy na leczeniu chorych. Takich lekarzy z takim podejściem potrzeba nam w NFZ.

06.12.2024 otrzymałem telefon o wyniku hispat i okazało się, że jest to nasieniak. Można powiedzieć, że było to szczęście w nieszczęściu i na Mikołaja dostałem prezent w postaci 3xBEP zamiast 4xBEP.

WYNIK BADANIA
Wynik makroskopowy:
Jądro prawe. Jądro o wymiarach 5x3,5x3 cm pokryte osłonką białawą i osłonkami pochwowymi, usunięte z segmentem powrózka długości 5 cm. Na przekrojach widoczny guz o wymiarach 4,5x3,5x3 cm, elastyczny, barwy kremowej. Martwica w guzie 5%. Guz przekracza osłonkę białawą, wychodzi z jądra, położony jest w bezpośrednim sąsiedztwie najądrza i powrózka nasiennego. Miąższ jądra poza guzem o wyglądzie typowym. Najądrze i powrózek makroskopowo bez zmian. Ewentualne naciekanie przez guz do oceny mikroskopowej.

Wynik mikroskopowy: Seminoma. (pt3) (R0)
Guz jądra prawego, w największym wymiarze 4,5 cm, uległy martwicy w około 5%. Naciek nowotworowy przekracza osłonkę białawą oraz zajmuje sieć jądra i tkanki podstawy powrózka nasiennego. Zatoka jądra i najądrze wolne od nacieku nowotworowego. Obecne cechy angioinwazji. W miąższu jądra, sąsiedztwie guza, widoczny obraz rozrostu typu: GCNIS. Pozostały miąższ jądra z cechami zaniku. Marginesy chirurgiczne (linia cięcia, obwodowe marginesy tkankowe) wolne od nacieku nowotworowego.

Co do chemioterapii to pierwsze dwa kursy były znośne. Po pierwszej dolewce bleomecyny, po powrocie do domu, dostałem dreszczy, które ustały po godzinie. Włosy zaczęły mi wypadać po 2 kursie BEP. Z czasem zaczęły pojawiać się skutki uboczne w postaci szumów w uszach, obrzydzenia do różnych zapachów, odruchy wymiotne, ogólne osłabienie organizmu. Potrzebowałem dużo snu. W przerwach między kursami BEP przyjmowałem zastrzyki Accofil, zgodnie z zaleceniami doktora. Najgorszy był dla mnie trzeci kurs. Pojawiły się wymioty, osłabienie organizmu było już znaczne. Wyniki markerów w trakcie chemioterapii były w normie oprócz LDH. Po pierwszym kursie miałem LDH ponad 300 (norma 180), po trzecim było to ponad 200 (norma 180). 3xBEP zakończyłem 30.12.2024.

02.01.2025 zrobiłem TK jamy brzusznej i miednicy mniejszej z kontrastem. 09.01.2025 dostałem opis:

Zmniejszył się pakiet węzłowy w przestrzeni zaotrzewnowej pomiędzy aortą i vci - obecnie wielkości ok.38x19mm, na dł. ok. 68mm/ poprzednio do 63x45mm, na dł. do 89mm. Aorta nadal odcinkowo otoczona przez zmiany w ponad 50% obwodu. VCI modelowana, odcinkowo jej zarysy są nierówne.
Węzły przy nacz. biodr. wsp P do 4mm/poprzednio 7mm.
Wątroba niepowiększona, bez zmian ogniskowych.
Drogi żółciowe nieposzerzone.
Pęcherzyk żółciowy cienkościenny, bez kontrastujących złogów.
Trzustka, śledziona, nadnercza niepowiększone, bez zmian ogniskowych. Przewód trzustkowy nieposzerzony.
Nerki położone typowo, prawidłowej wielkości, bez złogów i zastoju moczu, bez zmian ogniskowych.
Pęcherz moczowy gładkościenny.
Gruczoł krokowy niepowiększony.
Bez płynu w jamie otrzewnej.
Aorta brzuszna nieposzerzona.
Blizna pooperacyjna w prawej pachwinie
Części kostne bez destrukcji.
Dolne pola płucne objęte badaniem bez zmian ogniskowych. Jamy opłucnowe bez płynu
Wnioski;- częściowa regresja zmian węzłowych przestrzeni zaotrzewnowej

13.01.2025 dostałem skierowanie na badanie PET-CT, ponieważ zgodnie z zaleceniami takie badanie trzeba wykonać, gdy zmiana resztkowa po leczeniu nasieniaka ma powyżej 3 cm. 29.01.2025 wykonałem badanie PET-CT. 04.02.2025 otrzymałem opis:

Jama brzuszna i miednica:
Obecne jest zwiększone i niejednorodne gromadzenie [18F]-FDG w obrębie resztkowego pakietu węzłów chłonnych zaotrzewnowych położonych na wysokości kręgu L2-L3 (lędźwiowe pośrednie), o wym. 22x14x48 mm, SUVmax=3,3.

Wnioski:
1. Wynik badania PET/CT wskazuje na obecność aktywnego metabolicznie resztkowego pakietu węzłów chłonnych przestrzeni zaotrzewnowej jamy brzusznej – zmiany przerzutowe.
2. Poza tym innych podejrzanych o obecność aktywnego procesu rozrostowego z wysokim gromadzeniem [18F]-FDG nie stwierdzono, w tym obecności wznowy miejscowej w loży po orchidektomii prawostronnej.

07.03.2025 jestem umówiony na wizytę z dr. Łukaszem Sawickim w celu rozważenia RPLND.
Mraske

Re: Nasieniak pt3, 27 lat

Postprzez Mraske » 17 Kwi 2025, 17:28

Na wizycie zostałem umówiony na RPLND. Przyjęcie do szpitala 24.03, operacja dzień później.

Jednak po przeczytaniu wytycznych NCCN odnośnie leczenia raka jądra stwierdziłem, że zaryzykuję i powtórzę badanie PET-CT - po konsultacji z dr Sarosiekiem.

"To reduce the incidence of false-positive results due to inflammation, the FDG-PET/CT scan should be performed at least 6 weeks after the completion of the last cycle of chemotherapy in patients with a residual mass >3 cm and normal serum tumor marker levels.138,140 A negative FDG-PET/CT following chemotherapy is very reassuring. If the FDG-PET/CT is negative, surveillance is recommended as described in the below section on Followup for Pure Seminoma Bulky Stage II and Stage III After Chemotherapy. If results are indeterminate, the FDG-PET/CT or CT scan should be repeated in 6 to 8 weeks. If the FDG-PET/CT is positive, resection or interventional radiology (IR)-guided biopsy of the residual mass should be considered. An alternative strategy is to repeat FDG-PET/CT scan in 8 to 12 weeks to assess for changes. If the mass is persistently FDG-avid on PET/CT, then resection or biopsy is recommended. If PET/CT is still indeterminate, CT scan or biopsy are recommended."

31.03.2025 dostałem skierowanie na badanie PET-CT. 07.04.2025 wykonałem badanie. 16.04.2025 otrzymałem opis:

Jama brzuszna i miednica:
Bez ognisk/obszarów patologicznie zwiększonego gromadzenia [18F]-FDG w obrębie struktur jamy brzusznej i miednicy.
W przestrzeni zaotrzewnowej na wysokości kręgów L2-L3 obecny jest resztkowy, nieaktywny metabolicznie pakiet węzłów chłonnych lędźwiowych pośrednich o wym. 18x17x42 mm (poprzednio o wym. 22x14x48 mm, SUVmax=3,3). Stan po orchidektomii prawostronnej. W loży pooperacyjnej bez obecności patologicznych zmian tkankowych ze zwiększonym gromadzeniem [18F]-FDG.

Wnioski:
1. W badaniu PET/CT bez zmian podejrzanych o obecność aktywnego procesu rozrostowego z wysokim gromadzeniem [18F]-FDG, w tym bez obecności wznowy miejscowej w loży po orchidektomii prawostronnej.
2. Ww. resztkowy pakiet węzłów chłonnych zaotrzewnowych jamy brzusznej nieaktywny metabolicznie - bez obecności aktywnych zmian przerzutowych.
3. W porównaniu do badania poprzedniego obecna jest całkowita remisja metaboliczna (mCR) i dalszą częściową morfologiczna (PR).

14.04.2025
Zrobiłem markery:
AFP 1,7 (norma 0-5,0)
b-hCG <0,2 (norma 0-2,0)
LDH 195 (norma 0-250)

Obecnie czekam na informację od dr Sarosieka czy leczenie jest zakończone.
Mraske

Postprzez Jeek » 17 Kwi 2025, 22:03

Gratuluję dobrych wyników.
Nigdy nie trać nadziei
Jeek

Postprzez Mraske » 19 Paź 2025, 11:09

Pierwsze TK po zakończonym leczeniu za mną.

15.10.2025 zrobiłem TK jamy brzusznej i miednicy mniejszej z kontrastem. 17.10.2025 dostałem opis:

Pakiet węzłowy w przestrzeni zaotrzewnowej pomiędzy aortą i vci - obecnie wielkości jest ponownie mniejszy obecnie 19x11mm dł. 33mm
(poprzednio ok.38x19mm, na dł. ok. 68mm/ poprzednio do 63x45mm, na dł. do 89mm. Aorta nadal odcinkowo otoczona przez zmiany w ponad 50% obwodu. VCI modelowana, odcinkowo jej zarysy są nierówne.
W obrębie pakietu węzłowego pojawiły się zwapnienia.
Węzły przy nacz. biodr. wsp P do 4mm/poprzednio 7mm.
Wnioski: dalsze częściowe zmniejszenie zmian węzłowych przestrzeni zaotrzewnowej.
Mraske

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 48 gości