Nasieniak pt1n0m0 3,8 cm 2x karboplatyna

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Nasieniak pt1n0m0 3,8 cm 2x karboplatyna

Postprzez Damian871 » 16 Maj 2024, 14:42

Cześć,

daje znać co u mnie.
Pół roku po jednej dawce karboplatyny przyszła pierwsza kontrola TK i wszystko jest w jak najlepszym porządku :)

Cel badania (uzasadnienie): badanie kontrolne nasieniak jądra prawego stadium IA.13.11.2023 usunięcie prawego jądra-
Seminoma pT1, guz 3,8 cm markery przed operacja w normie, po operacji również w normie. RTG klatki piersiowej -
prawidłowe, TK bez zmian podejrzanych o przerzuty
Tomografia komputerowa jamy brzusznej i miednicy małej
Technika badania: badanie przed i po podaniu środka kontrastującego iv ( faza tętnicza i żylna).
Do porównania dostarczono badanie poprzednie z dn. 21/11/2023
Wątroba: niepowiększona; bez zmian ogniskowych; jednorodna; normodensyjna, niewielki obszar ogniskowego stłuszczenia
miąższu obw. przy szczelinie więzadła obłego w segm IVb.
Pęcherzyk żółciowy: cienkościenny; bez uwapnionych złogów.
Drogi żółciowe: nieposzerzone.
Trzustka: prawidłowej wielkości; jednorodna; bez zmian ogniskowych. Przewód trzustkowy: nieposzerzony.
Śledziona: niezmieniona.
Nadnercza: niepowiększone, bez guzków.
Obie nerki: położone prawidłowo; prawidłowej wielkości; bez zastoju moczu; poj. torbiele korowe nerek wlk. do 12mm; drobny
2mm złóg w kielichu górnym NP. Nerki z prawidłowym, jednoczasowym zakontrastowaniem.
Moczowody: nieposzerzone.
Pęcherz moczowy: gładki w obrysach, dobrze wypełniony.
Gruczoł krokowy: niepowiększony.
Węzły chłonne: zaotrzewnowe, krezkowe i miedniczne niepowiększone; poj. aortalno-kawalne do 4,5mm w osi krótkiej- jak
poprzednio.
Jama otrzewnej: bez płynu.
Niewielkie zmiany bliznowate w pachwinie prawej.
Jelita: ściany jelit niepogrubione; uchyłki esicy bez cech zapalenia.
Duże naczynia jamy brzusznej: drożne. Aorta brzuszna nieposzerzona.
Elementy kostne objęte badaniem: bez zmian podejrzanych onkologicznie.
Płuca nadprzeponowo: bez zmian ogniskowych. Jamy opłucnowe: bez płynu.
Wnioski: bez widocznych cech limfadenopatii i zmian meta
Damian871

Postprzez PiotrekzŁodzi » 16 Maj 2024, 20:06

Dobrze, że aktualizujesz swój temat, a jeszcze ważniejsze, że nadal jest wszystko OK. Oby tak dalej :)
PiotrekzŁodzi

Postprzez Damian871 » 06 Cze 2024, 21:35

Cześć,

przyznam się że im dłużej zacząłem myśleć nad wynikami TK tym bardziej mnie to zastanawia.

w listopadzie 2023 miałem tk i wspomnienie krótkie:
Kilka drobnych węzłów chłonnych krętniczo-kątnicznych

W bieżącym tk z czerwca mam informacje:
poj. aortalno-kawalne do 4,5mm w osi krótkiej- jak
poprzednio.

Po za tymi wzmiankami jest wszystko super.
Martwi mnie, że opis jest niezbieżny jeżeli chodzi o miejsce tych węzłów chłonnych, oraz to że mają do 4,5 mm w osi krótkiej.
W grudniu miałem podane karbo, myślicie że z tymi węzłami chłonnymi może być coś nie tak ?
Rozmawiałem z Doktorem Sarosiekiem i Doktor stanowczo mi mówi, że do 10mm węzły są ok i nie ma w ogóle co się martwić.

Ja na chłopski rozum domyślam się, że jeżeli by coś tam siedziało to albo by zmalało po karbo, albo już by urosło ? Co myślicie ?
Damian871

Postprzez Kevin1301 » 06 Cze 2024, 21:52

By tam coś siedziało to przez taki czas urosło by do bardzo sporych rozmiarów.
Kevin1301

Postprzez Damian871 » 26 Wrz 2024, 23:23

Hej,

po 9 mscach kolejne badanie markerów. Wszystko ok :)
Damian871

Postprzez Damian871 » 12 Lis 2024, 21:31

Hej,

Kontrolna tomografia po roku - wszystko dobrze :)

badanie TK jamy brzusznej i miednicy mniejszej wykonane po dożylnym podaniu środka cieniującego
porównano z badaniem poprzednim z maja 2024
Cel badania (uzasadnienie): badanie kontrolne nasieniak jądra prawego stadium IA.13.11.2023 usunięcie prawego jądraSeminoma pT1, guz 3,8 cm . Stan po chth uzupełniającej
Wątroba niepowiększona; bez zmian ogniskowych
Pęcherzyk żółciowy cienkościenny.
Drogi żółciowe nieposzerzone.
Trzustka prawidłowej wielkości; jednorodna; bez zmian ogniskowych. Przewód trzustkowy: nieposzerzony.
Śledziona niezmieniona.
Nadnercza bez zmian.
Obie nerki prawidłowej wielkości; bez zastoju moczu; torbielki korowe nerek o wym. do 12mm; drobny 2mm złóg w kielichu
górnym nerki prawej - jak poprzednio, nie powoduje zastoju moczu.
Moczowody nieposzerzone.
Pęcherz moczowy o gładkim zarysie.
Gruczoł krokowy niepowiększony 36x27mm.
Węzły chłonne okołoaortalne niepowiększone.
Nie są powiększone węzły chłonne w jb i mm.
Jama otrzewnej bez płynu.
Niewielkie zmiany bliznowate w pachwinie prawej.
Elementy kostne objęte badaniem: bez zmian podejrzanych onkologicznie.
Płuca nadprzeponowo bez zmian ogniskowych. Jamy opłucnowe bez płynu.
Wnioski: obraz jak poprzednio, zmian podejrzanych o przerzuty nie uwidoczniono.

Oby tak na wieki :)
Damian871

Postprzez Damian871 » 31 Sty 2025, 22:20

Jestem po wizycie u Dr. Sarosieka i następują po roku zmiany:

badania markerów co kwartał --> co pół roku badanie markerów,
TK co pól roku ---> co rok kontrolna tomografia.

Doktor powiedział, że ryzyko na nawrót już jest tak niskie, że nie trzeba się tak często naświetlać. Doktor jak zwykle bardzo empatyczny i pomocny w każdej kwestii.

Póki co po jednej dawce karboplatynie wszystko jest dobrze, żadnych dolegliwości, sport na poziomie najwyższym od kilku dobrych lat, kondycja bardzo mocna :).
Jedynie testosteron spadł do poziomu minimum i musze wykonać dodatkowe badania, być może będę musiał się jakoś wspomagać, ale szczerze nie czuje aby jakoś brakowało mi energii.
Damian871

Postprzez Damian871 » 30 Wrz 2025, 18:20

Cześć,

Tomografię zrobiłem miesiac wcześniej z innych przyczyn, ale wszystko i tak jest dobrze :) To już 2 lata :)

Poniżej opis:

Rozp./Co badanie ma wyjaśnić? Od 20:00 dnia wczorajszego kłujący ból prawego podbrzusza, nadal utrzymujący się, w dniu wcz możliwy błąd dietetyczny (grzyby), stan po leczeniu nasieniaka jądra prawego (karboplatyna - 2023). Fizykalnie - tkliwość uciskowa prawego podbrzusza, o.Goldflamma (-). USG j.brz: w dole biodrowym prawym zmian nie widać - obs.OZWR zakątniczy? Badanie CT jamy brzusznej z miednicą wielofazowe przed i po podaniu środka kontrastowego uwidoczniło: Nie stwierdza się radiologicznych cech OZWR - wyrostek rob. śr. 5 mm, o niepogrubiałej ścianie, bez zmian w otaczającej tkance tłuszczowej. Węzeł chłonny okołokątniczy 4 mm Wątroba niepowiększona, prawidłowej gęstości, bez zmian ogniskowych. Drogi żółciowe wewnątrz- i zewnątrzwątrobowe nieposzerzone. Pęcherzyk żółciowy bez złogów. Trzustka bez zmian ogniskowych. Nadnercza bez zmian. Śledziona niepowiększona, bez zmian ogniskowych. Nerki położone typowo , o prawidłowym zróżnicowaniu miąższowo-rdzeniowym, prawidłowej wielkości, z obustronnymi torbielami śr. do 11 mm - Bosniak 1. Złóg w kielichu górnym NP śr. 2 mm Cech zastoju nie stwierdza się. Węzły chłonne niepowiększone. Aorta nieposzerzona. Pęcherz moczowy gładkościenny . Gruczoł krokowy niepowiększony. Bez cech ascites. Wniosek : bez cech OZWR, złóg w kielichu górnym NP śr. 2 mm

Kolejna tomografia za rok.
Damian871

Poprzednia

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 31 gości