Guz jądra prawego

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Guz jądra prawego

Postprzez miszcz » 24 Sie 2024, 18:39

20Związek przyczynowo-skutkowy pomiędzy moim rakiem a szczepieniem w połowie 2021 r. Specjalnie 20 dni po drugiej dawce zrobiłem sobie usg jąder, żeby w razie czego mieć udokumentowane, iż nic tam nie było (sam wcześniej wyśmiewałem foliarzy). Oczywiście oficjalnie to niemożliwe.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez CRS » 24 Sie 2024, 18:57

Aha, ok. Temat rzeka. Jedna uwaga - nawet wg oficjalnej ChPL, to nie była szczepionka.
CRS

Postprzez jerry4 » 02 Wrz 2024, 22:31

Cześć, wracam po dłuższej przerwie.
Pod koniec lipca zacząłem 5 dni BEP. Następnie pierwsza dolewka 8 dnia i oczekiwanie na drugą dolewkę. Po pierwszej dolewce dostałem 3 zastrzyki Zarzio. W międzyczasie pojawiła się u mnie biegunka leczona laremidem. Niestety 2 dni przed kolejną dolewką trafiłem na SOR - diagnoza bardzo ciężka sepsa. Operacja i 3 tygodnie w szpitalu z czego 2 tygodnie na OIOMie. Ogólnie jedną nogą, a może nawet więcej niż jedną byłem w grobie.
Rehabilitacja, dużo białka i próbuję wrócić do siebie.
11.9. mam zgłosić się na oddział onkologiczny co po całych przejściach jest dość przerażające.
Czy możecie proszę napisać w jakich dniach i co dostawaliście na pobudzenie białych krwinek? Tak jak pisałem dostałem Zarzio ale wiem że jest też np. G-CSF - czy ktoś dostawał?
Może jeszcze jakieś rady przed kolejnym cyklem?

P.s. w międzyczasie miałem 2 TK. Są w tym wszystkim również dobre informacje tzn. dziad też oberwał. Z czterech węzłów powiększony został jeden o wymiarach 3x2 cm (pierwotnie 7,3x7 cm)
Ostatnio edytowany przez jerry4, 02 Wrz 2024, 22:37, edytowano w sumie 1 raz
jerry4

Postprzez miszcz » 02 Wrz 2024, 22:36

Bardzo współczuję. Możesz podać więcej szczegółów? (jak doszło do sepsy, rodzaj operacji itp.)
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez jerry4 » 02 Wrz 2024, 22:46

Do sepsy doszło z powodu "braku" białych krwinek. Ich poziom wynosił 0,1 ("<0,5 jest bardzo ciężka neutropenia która prowadzi do ciężkich zakażeń bakteryjnych"). Bakterie zaatakowały najpierw jelita, a później wszystkie inne narządy (nerki, wątrobę itd.). Operacja polegała na odbarczeniu jelit.
Teraz szukam sposobu który pomoże białym krwinkom utrzymywać się na wyższym poziomie stąd pytanie jak to u Was wyglądało z zastrzykami pobudzającymi produkcję białych krwinek.
jerry4

Postprzez Podpretekstem » 03 Wrz 2024, 00:31

Jerry ,
Super info dotyczące zmniejszenia przerzutów! Wracaj do gry!
Jak często kontrolowana była morfologia, że doszło do tak dużego spadku?
Mąż póki co po pierwszej pięciodniowce BEP, wyszedl w piątek. W sobotę dostał jeden zastrzyk pelgraz. W poniedziałek dolewka bleo - leukocyty 10.7 (lekko powyżej normy). Generalnie jest ich dwa razy więcej niż przed chemią.
Oczekuje teraz na drugą dolewkę w kolejny poniedziałek, badanie morfologii będzie miał w piątek.
Podpretekstem

Postprzez CRS » 03 Wrz 2024, 10:48

Hej.

Postaram się odpowiedzieć, ale nie jestem pewny w 100% czy nie namieszam czegoś, więc najlepiej jakbyś to skonsultował z lekarzem.

Zarzio, m. in., to właśnie G-CSF czyli czynnik wzrostu kolonii granulocytów (granulocyte colony-stimulating factor). W Zarzio substancją czynną (to nie do końca chyba jest substancja czynna jako taka, ale tak będzie łatwiej zobrazować) jest filgrastym. Jest natomiast jeszcze pegfilgrastym. Jest to też G-CSF, ale o innym okresie półtrwania - coś w stylu tabletek o przedłużonym uwalnianiu. W związku z tym preparatów z pegfilgrastymem nie przyjmuje się tak często.

To tak z grubsza i nie wiem czy czegoś nie namieszałem. Możesz o tym wszystkim poczytać na necie, a najlepiej jak ten temat poruszysz z lekarzem.

Powodzenia!
CRS

Postprzez jerry4 » 13 Lis 2024, 19:01

Cześć, CRS jest mniej więcej tak jak napisałeś, dzięki za pomoc.
Krótka aktualizacja mojego leczenia: drugi cykl rozpocząłem 2.10. więc miałem jeszcze chwilę na regenerację organizmu. Jak pisałem wcześniej zmieniono mi chemię na EP. Po cyklu dostałem Pelgraz który niestety niewiele zmienił i znowu zaliczyłem neutropenię (neutrocyty 0,1) Z tego powodu była wizyta na SOR gdzie dostałem receptę na Zarzio i jakoś udało się te krwinki wyprowadzić bez poważniejszych komplikacji.
23.10. miałem kolejny cykl i po nim 7xZarIo - onkolog stwierdził że trzeba mnie bardziej zabezpieczyć. Efekt niestety niezadowalający tj. neutropenia (neutrocyty 0,3). Kolejne 5 zastrzyków Zarzio i udało się krwinki wyprowadzić bez poważniejszych komplikacji.
Dzisiaj rozpocząłem 4 i zarazem ostatni cykl EP. Mam nadzieję, że dostanę więcej Zarzio i tym razem uda się bez neutropenii.
W tzw. międzyczasie zastanawiałem się czy przejście z BEP na EP nie powinno wiązać się z tym że tych EP mam przyjąć 4. Tym bardziej, że pomiędzy niepełnym BEP, a pierwszym EP minęły 2 miesiące. Konsultowałem sprawę z dr. Sarosiakien i zaproponowane leczenie jest ok tzn. tylko 3 brakujące EP, następnie TK i mam nadzieję upragniony koniec.
Jeśli chodzi o markery to AFP miałem cały czas w normie (nasieniak), beta HCG spadło pp drugim cyklu i jest w normie. LDH nie miałem oznaczanego w poprzednich cyklach, a dzisiaj onkolog powiedział mi, że jest podwyższone ale może to wynikać z Zarzio. Liczę, że tak jest. Przed usunięciem jądra miałem jakoś ponad 300 więc ponad normę. W poniedziałek zobaczę ile dokładnie wynosi aktualnie LDH bo onkolog nie podzielił się dokładnym wynikiem.
jerry4

Postprzez miszcz » 13 Lis 2024, 20:31

Współczuję problemów z neutropenią. Miejmy nadzieję, że dokończysz chemioterapię bez komplikacji i będziesz miał spokój z tym dziadostwem do końca życia.

Leczenie jest prawidłowe, problemem jest ten odstęp pomiędzy 1 cyklem a następnymi. Oby lekarze mieli rację.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez CRS » 14 Lis 2024, 02:05

Oby już bez większych problemów. Wystarczająco oberwałeś.

Powodzenia!
CRS

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 2 gości