przez Wik22 » 04 Gru 2024, 22:17
Lekarz w szpitalu poinformował mnie, że skierowanie na TK zostanie wystawione, jeśli będą ku temu wskazania na podstawie wyników histopatologicznych. Skierowanie mam otrzymać w poradni tego szpitala.
Obecnie jestem 5 dni po operacji i zauważyłem, że zaczęła sączyć się krew z szwów. Nie jest tego dużo, ale po nocy miałem cały czerwony opatrunek. Czy w tej sprawie również powinienem kontaktować się z poradnią i zgłosić sytuację? Niestety nie mam bezpośredniego kontaktu do lekarza prowadzącego- ogólnie widziałem go tylko przy wypisie.
Dziś wykonałem badania markerów nowotworowych (5 dni po operacji):
LDH spadło z 248 do 140 (norma: 135–225),
Beta-hCG jest w normie,
AFP spadło z 4,58 do 3,84 (norma: 0,89–8,78).
Opis z operacji: guz jądra o wymiarach 13x11x10 mm, widoczny w dolnym biegunie prawego jądra, miał charakter heteroechogeniczny i był dobrze odgraniczony. W trakcie operacji stwierdzono naciek na proksymalny odcinek powrózka nasiennego, co wymagało jego przecięcia i założenia 3 klipsów naczyniowych. Guz usunięto przez kanał pachwinowy, a materiał wysłano do badania histopatologicznego.
Zalecono mi kontrolę w poradni urologicznej z wynikami histopatologicznymi w celu ustalenia dalszego leczenia. W szpitalu przekazano informację, że kolejne badania markerów nowotworowych mam wykonać w 5 i 10 dniu po operacji. Operacja odbyła się w szpitalu urologicznym a Katowicach- grupa Mazovia
Dzisiaj dzwoniłem czy może są już wyniki histopatologiczne i dostałem informację,żeby dzwonić w środę za tydzień, dlatego zastanawiam sie czy podjąć już dalsze kroki i robić Tk na własną rękę czy czekać cierpliwe na wyniki skonsultować je w poradni i później z skierowaniem od nich zrobić tk.