Ubezpieczenie od nowotworów

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Ubezpieczenie od nowotworów

Postprzez supernik » 22 Lis 2024, 19:59

Witam, jakie macie rozpoznanie choroby wpisane przez lekarza C czy D przy raku jądra ? Mam problem z ubezpieczeniem bo za nowotwór "C" należy się ubezpieczenie a za nowotwór "D" już nie.

Wyjaśniam:
Według klasyfikacji ICD-10 nowotwór klasyfikowany jest kodem od C00 do C97 w zależności od rodzaju, https://remedium.md/icd10/nowotwory
Jako C62 sklasyfikowano "Nowotwór złośliwy jądra" https://remedium.md/icd10/nowotwory/nowotwor-zlosliwy-jadra --- Za takie przypadki czyli "C" - należny się ubezpieczenie zgodnie z OWU.

Ale w rozpoznaniu choroby po orchidektomii wpisano D40.9 tj. Nowotwory in situ czyli Rak w miejscu, Rak nie-naciekający (rozwijający się w miejscu, in-situ), a Dokładne rozpoznanie to: D40.9. Nowotwory o niekreślonym charakterze ---- za takie przypadki czyli "D" - nie należny się ubezpieczenie zgodnie z OWU.

I teraz wszędzie czytam, że każdy rak jądra to rak złośliwy dający przerzuty - to czemu nie ma rozpoznania C rak jądra tylko D nieokreślony ?
Rozumiem, że przed badaniem histopatologicznym nie wiadomo co to wogóle był za guz, ale jak już przyjdzie wynik i będzie tam np. nasieniak - to wówczas lekarz zmieni rozpoznanie ?
Jakie mieliście rozpoznania ?
supernik

Re: Ubezpieczenie od nowotworów

Postprzez mikey » 23 Lis 2024, 00:12

Niezłe jaja że tak się wyrażę. Jaki ubezpieczyciel?

Miałem d40.01 czy coś takiego, rzeczywiście było "nowotwór o nieokreślonym charakterze", ale po histpacie powinieneś być w stanie reclass na c, rusz to u swojego onko moze, sam nie próbowałem bo nie byłem na tyle mądry żeby się ubezpieczyc
mikey

Postprzez supernik » 23 Lis 2024, 07:04

No właśnie, dlaczego nowotwór jądra jest klasyfikowany jako nowotwór o nieokreślonym charakterze a nie jako nowotwór jądra ?
supernik

Postprzez mikey » 23 Lis 2024, 13:39

Bo urologia nie stwierdza złośliwości, wycinają jądro u piszą że nowotwor D ( jako niewiadomy, bo kilka % nowotworów jądra nie jest złośliwych), dopiero hispat potwierdza status. Wg mnie powinieneś uzyskać zmianę klasyfikacji u swojego onkologa, on powinien wystawić odpowiednie zaświadczenie z literka C
mikey

Postprzez supernik » 23 Lis 2024, 16:44

Ale w jaki cudowny sposób w tej historii pojawi się onkolog ?
Normalnie jestem teraz "załatwiany" przez urologa tzn urolog wystawił mi skierowanie na TK, wysłał materiał do badania hist-pat oraz wyznaczył termin kolejnej wizyty w poradni urologicznej. To co się wydarzy dalej w tym scenariuszu ?
supernik

Postprzez miszcz » 23 Lis 2024, 16:49

Jeśli wynik histo-patu potwierdzi obecność nowotworu złośliwego, dostaniesz skierowanie do onkologa i to on będzie nadzorował obserwację lub zaleci chemioterapię. Bardzo dobrze, że urolog wystawił skierowanie na TK. Rzadko się to zdarza, a przyspiesza całą procedurę.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez supernik » 23 Lis 2024, 18:11

A kto da skierowanie do onkologa ?
Czyli mogę już teraz prywatnie umawiać się do onkologa, na w razie czego ?
supernik

Postprzez miszcz » 23 Lis 2024, 18:16

Urolog wystawi skierowanie. Nie trzeba prywatnie.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez CRS » 23 Lis 2024, 19:25

Do onkologa nie potrzeba skierowania.
CRS

Postprzez miszcz » 23 Lis 2024, 19:30

CRS napisał(a):Do onkologa nie potrzeba skierowania.

Rzeczywiście. Ale za pierwszym razem urolog mi wystawił skierowanie. Za drugim przyjęcie załatwiła koordynatorka pacjentów onkologicznych.
miszcz
Przyjaciel Forum

Następna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 2 gości