Testosteron po orchidektomi

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Testosteron po orchidektomi

Postprzez tomowen » 27 Lis 2024, 06:56

Cześć, Panowie.

Jak u Was z testosteronem po wycięciu jajka?
Orchidektomia 10.2022
Testosteron 10.2024: 2,56 przy normie 2,40-8,70

Lekarz rodzinny, jak Piłat - umył ręce i odesłał do onkologa.
tomowen

Re: Testosteron po orchidektomi

Postprzez miszcz » 27 Lis 2024, 08:58

Lekarz rodzinny niewiele może. Powinien wystawić skierowanie do endokrynologa. Po wycięciu jądra też miałem testosteron niewiele ponad dolną granicę normy. Po wycięciu dwóch, nawet przy hormonalnej terapii zastępczej, to katastrofa pod względem psychicznym.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez Dratek90 » 27 Lis 2024, 10:38

Tomowen - z ciekawości robiłeś wcześniej badanie czy dopiero teraz po dwóch latach ?

Bo zastanawiam się czy sprawdzać go regularnie czy dopiero w momencie kiedy będę widział jakieś braki ( złe samopoczucie/zmęczenie/sprawy intymne )
I jaki jest czas rozpadu/zaniku hormonu we krwi - jestem 5 tygodni po i na razie nie odczuwam żadnych negatywnych opcji i zastawiam się czy to dopiero nadejdzie czy jednak 1 sztuka daje radę...
Dratek90

Postprzez mikey » 27 Lis 2024, 11:22

450 (260-836) 2 mies po orchi, potem Wit d 30k ,kozieradka, ashwaganda i 490 2 miesiące później. Liczyłem na trochę więcej ale może ruszy się jeszcze po jakimś systematycznym treningu, zastanawiam się ile można wymaksować na jednym jądrze, biorąc pod uwagę "prawdy" medyczne że jedno jajko przejmie 60-70% możliwości jajka wyciętego. Kilka mięs przed orchi miałem teścia 1000 i się cieszyłem z bycia sigmą, a to się okazało że to rak podbija
mikey

Postprzez PiotrekzŁodzi » 27 Lis 2024, 13:15

miszcz napisał(a):Lekarz rodzinny niewiele może. Powinien wystawić skierowanie do endokrynologa. Po wycięciu jądra też miałem testosteron niewiele ponad dolną granicę normy. Po wycięciu dwóch, nawet przy hormonalnej terapii zastępczej, to katastrofa pod względem psychicznym.

A co się dzieje, że katastrofa?
PiotrekzŁodzi

Postprzez miszcz » 27 Lis 2024, 13:33

PiotrekzŁodzi napisał(a):
miszcz napisał(a):Lekarz rodzinny niewiele może. Powinien wystawić skierowanie do endokrynologa. Po wycięciu jądra też miałem testosteron niewiele ponad dolną granicę normy. Po wycięciu dwóch, nawet przy hormonalnej terapii zastępczej, to katastrofa pod względem psychicznym.

A co się dzieje, że katastrofa?

Psychicznie wysiadam. Jestem sflaczały, bardzo szybko tyję, wciąż chce mi się spać. Dodatkowo jak spojrzę, jak są zbudowani mężczyźni w moim wieku, to nie wytrzymuję. Zaznaczam, że z powodu nieznanej choroby od 3,5 roku nie mogę poruszać się na dłuższe odległości i wykonywać wielu ćwiczeń.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez tomowen » 27 Lis 2024, 16:35

Badanie robiłem pierwszy raz. Nie wpadłem na to żeby zrobić wcześniej.
Lekarz rodzinny stwierdził, że jego zalecenia mogą mi zaszkodzić i powinienem wrócić z tematem do onkologa.

Zauważyłem, że szybciej tyje i jestem bardziej drażliwy. Nie wiem czy ma to związek: kryzys 2 latka i 4 latka (dzieci) też może drażnić :)
tomowen

Postprzez Uroboros » 30 Lis 2024, 09:09

Dobra kmina o tej drażliwości. Ja też po chemii stałem się bardzo drażliwy i też myślałem że to kryzys rodzicielski, od miesiąca też mam takiego strasznego niechcieja ale myślę że to wina problemów zawodowych nie chemii bo ta była ponad rok temu ale myślę że muszę zbadać też testosteron. Jak to ogarnąć? Do rodzinnego lekarza po skierowanie do adnrologa czy endokrynolog?
Uroboros

Postprzez PiotrekzŁodzi » 30 Lis 2024, 10:32

Rodzinny może Cię skierować do androloga - sam skierowania na badanie testosteronu nie wystawi.
Osobiście, sugeruje zrobić prywatnie, ja tak robię, dużo szybciej.
PiotrekzŁodzi

Postprzez Uroboros » 30 Lis 2024, 15:50

W sensie nie idę po skierowanie tylko do jakiegoś a labu czy diagnostyki i proszę o zbadanie poziomu testosteronu?
Uroboros

Następna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 30 gości