Po orchidektomii, TK problem.

Działania profilaktyczne oraz diagnostyka nowotworów jądra.

Po orchidektomii, TK problem.

Postprzez Merciuszek » 07 Sie 2024, 19:41

Cześć, na wstępie dzięki wszystkim którzy wkładają swoją wiedzę i czas w to forum,

Po krótce jestem po zabiegu orchidektomii sin (01.08.24) dziś zrobiłem markery po zabiegu (7.08, poniżej wyniki) (oczywiście prywatnie bo jak twierdzili na oddziale nie dają skierowań na markery krótko po operacji.

Markery 7.08.
AFP 2,29 ng/ml zakres: 0,89-8,78
bHCG <1,1 mIU/ml zakres: <5
LDH 149 U/l. zakres: 125-220

Wynik hist-pat ma być w ciągu 14-21 dni, jednak żaden z lekarzy na oddziale nie chciał mi dać skierowania na tomograf, a o zrobieniu go w szpitalu już w ogóle mogłem sobie pomarzyć, przy wypisie lekarz poinformował, że skierowanie na tk i markery dostanę od urologa (do którego dostałem skierowanie ale mam tam się pojawić z wynikami hist-pat, tak napisane w skierowaniu).

Pytanie moje co proponujecie zrobić w tej sytuacji, w jaki sposób szybciej ogarnąć tk, skoro jak się domyślam jest obligatoryjne, a w obecnej sytuacji sprawa rozciągnie się w czasie.

Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi.
Pozdrawiam serdecznie Mark
Merciuszek

Re: Po orchidektomii, TK problem.

Postprzez miszcz » 07 Sie 2024, 21:43

Prawdopodobnie nic nie zrobisz. Po otrzymaniu wyniku histo-patu urolog skieruje cię do onkologa, a ten wypisze skierowanie na TK. TK jest wtedy, kiedy zażyczy dobie onkolog. W moim szpitalu powiatowym miałem następnego dnia, opis za 2 dni.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez Merciuszek » 21 Sie 2024, 17:28

Dostałem wczoraj skierowanie na tk od urologa, niech ktoś mi doradzi czy mam już się zapisywać do onkologa, pytam bo pewnie tu też będzie czekanie?
Merciuszek

Postprzez supernik » 02 Gru 2024, 20:37

Merciuszek napisał(a):Pytanie moje co proponujecie zrobić w tej sytuacji, w jaki sposób szybciej ogarnąć tk, skoro jak się domyślam jest obligatoryjne, a w obecnej sytuacji sprawa rozciągnie się w czasie.

No i właśnie czy TK jest obligatoryjne ? Czy warto je robić przed uzyskaniem wyników histopatologicznych ?
A co jeśli wyniki hist pat wyjdą dobre - czyli że to nie nowotwór ? To wówczas po co robić TK ?
Moim zdaniem badanie TK nie jest bez wpływu na organizm to przecież bardzo duża dawka RTG - i trzeba się liczyć z konsekwencjami.
Czy nie lepiej zaczekać ma wyniki hist pat i dopiero wówczas rozważyć TK ?
supernik

Postprzez miszcz » 02 Gru 2024, 22:10

Niby macie rację, ale w histo-pacie w 99,9% wychodzą zmiany złośliwe. Wtedy trzeba robić TK jak najszybciej. Onkolog może wam wydać skierowanie na pierwsze TK z zaleceniem wyznaczenia terminu badania za np. 2 dni i opisem do tygodnia. Dowiedzcie się więc, gdzie najszybciej dostać się do onkologa z wynikiem histo-patu. Jeśli wyjdzie zmiana niezłośliwa, wizytę można odwołać.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez supernik » 02 Gru 2024, 22:47

Ale lekarze chyba pracują według jaiegoś schematu - wytycznych które tu ktoś kiedyś zamieszczał - próbuje je czytać ale nie umiem odczytać z nich sposobu postępowania w takim przypadku. Wszędzie spotykam słowo wytrych "jeśli jest ro klinicznie uzasadnione" i spotykam jeszcze słowa CT ale przy głowie już tylko MRI
supernik

Postprzez miszcz » 03 Gru 2024, 00:08

Teoretycznie: urolog - diagnostyka podstawowa, operacja plus kontrola pooperacyjna do czasu uzyskania wyniki histo-patu.
onkolog -tomografia, dalsze leczenie lub aktywna obserwacja.

W praktyce różnie z tym bywa.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez Laili » 28 Sty 2025, 20:12

Wiem, że czekanie to nie jest najłatwiejsze w takich przypadkach.
Jednak jw pisali, czekanie ma sens, a nie robienie badań i prześwietleń na zapas.
Pamiętaj też, że jedną z metod nawet po stwierdzeniu raka jest obserwacja. Na forum są takie przypadku np. acidtekk.
Staraj się o dobre wyniki morfologii, aby jak będzie trzeba być gotowym i aby wszystko mogło przebiegać bez zakłóceń.
Pozdrawiam.
Serdecznie pozdrawiam
Laili
Przyjaciel Forum

Wróć do Profilaktyka i diagnostyka

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość