Guz jądra prawego

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Guz jądra prawego

Postprzez jerry4 » 14 Lis 2024, 19:22

Przed operacją miałem LDH 325, po operacji 321 oba przy normie do 225.
Kolega z pokoju, który też na nasieniaka i schemat BEP ma LDH po drugim cyklu 558 więc też sporo powyżej normy. Dostał 5x Zarzio i leukocyty na poziomie 17. Także coś chyba musi być w tym G-CFS.
G-CFS na pewno dostanę po tym cyklu bo bez tego to by było źle. Obstawiam 10x Zarzio ale tego dowiem się w poniedziałek. Po 7 dniach Zarzio umówiłem już sobie morfologię więc będę wiedział czy dobijać do 10x czy zrobić kilka dni przerwy i ewentualnie uzupełnić w razie potrzeby.
jerry4

Postprzez CRS » 14 Lis 2024, 19:38

To ja bym zagadał z lekarzem o zbadanie LDH ostatniego dnia chemii. Nie będą Cię dodatkowo kłuć, a badanie będzie w dostatecznym odstępie czasu od ostatnio przyjętej dawki G-CSF. Tylko dogadaj się jak będziesz mógł sprawdzić wynik, bo pewnie w laboratorium przez telefon Ci nie podadzą.Telefon na oddział, mail itp.
Przed ewentualnymi kolejnymi krokami leczenia skontaktuj się z drem Sarosiekiem.
Tak jak pisałem - moim zdaniem nie ma to związku z rozprzestrzenianiem się choroby.

Powodzenia!
CRS

Postprzez jerry4 » 17 Lis 2024, 11:42

LDH z dzisiaj praktycznie bez zmian.
Jak to wygląda z TK lub PET? Który i po jakim czasie powinienem mieć zrobiony?
jerry4

Postprzez miszcz » 17 Lis 2024, 12:37

Standardowo TK jest 6-8 tygodni po zakończeniu chemioterapii, PET w razie wątpliwości. Decyduje lekarz. Każdy przypadek ocenia się indywidualnie, w Twoim będzie pewnie dużo szybciej, może nawet od razu po zakończeniu chemioterapii, aby ocenić skuteczność leczenia w chorobie rozsianej. Dobrze, że LDH nie rośnie.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez CRS » 17 Lis 2024, 13:55

A co na ten wynik mówi lekarz?

U Ciebie jest specyficzna sytuacja, bo bardzo mocno chemioterapia dała Ci w kość. LDH jest niespecyficznym markerem, który może podnosić się z różnych powodów ("Dehydrogenaza mleczanowa trafia do krwioobiegu głównie w warunkach uszkodzenia i rozpadu komórek."). Sama chemia może mieć wpływ na wzrost LDH. A u Ciebie była sepsa, zabieg odbarczania, OIOM, ponadstandardowe dawki G-CSF. Ogólnie Twój organizm ostro oberwał w ostatnim czasie.

Najlepiej jakbyś skontaktował się z drem Sarosiekiem, szczególnie przed rozpoczęciem ewentualnego dalszego leczenia.

Powodzenia!
CRS

Postprzez jerry4 » 22 Lis 2024, 18:56

Lekarz wskazuje na G-CSF.
Dzisiaj miałem zrobiony TK jamy brzusznej+miednicy+klatki piersiowej. Za 2 tygodnie mam wizytę u onkologa i wtedy prawdopodobnie zobaczę wynik TK.
Przejrzałem wytyczne odnośnie częstotliwości badania markerów i wykonywania TK i zastanawia mnie czy ta wysoka częstotliwość wynika z częstych nawrotów? Myślałem, że to nowotwór dobrze reagujący na chemioterapię i dający spokój na wieczność. Jak to jest z tymi nawrotami?
jerry4

Postprzez supernik » 22 Lis 2024, 19:10

Jaki jest wpływ tej chemii na organizm - co się dzieje z człowiekiem ?
supernik

Postprzez miszcz » 22 Lis 2024, 21:38

jerry4 napisał(a):Przejrzałem wytyczne odnośnie częstotliwości badania markerów i wykonywania TK i zastanawia mnie czy ta wysoka częstotliwość wynika z częstych nawrotów? Myślałem, że to nowotwór dobrze reagujący na chemioterapię i dający spokój na wieczność. Jak to jest z tymi nawrotami?

Chodzi o to, żeby ewentualną wznowę wychwycić jak najszybciej, co zwiększy szanse na skuteczne leczenie. W zdecydowanej większości przypadków jest spokój na całe życie, ale jeśli będziesz miał pecha, znajdziesz się wśród niewielkiego odsetka, kiedy wznowa nastąpi. Nikt nie zna czynników prowadzących do wznowy, więc monitorowani są wszyscy.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez jerry4 » 05 Gru 2024, 17:43

Cześć,
mam nareszcie wynik TK:
Przy prawej tętnicy biodrowej zewnętrznej widoczny odczynowy węzeł chłonny o wymiarach 2,3x1,0cm (poprzednio 3,3x2,0cm).
Bez innych powiększonych węzłów chłonnych w jamie brzusznej i miednicy.
Klatka piersiowa bez żadnych zmian więc nie przepisuję.

Onkolog zaleca aktywną obserwację tj. TK i markery co 3 miesiące. Jego zdaniem węzeł chłonny może nie być odczynowy. Napisałem przed chwilą do dr Sarosieka ale jestem ciekawy Waszej opinii. Liczyłem, że będzie całkowicie czysto po tych 4 kursach. Kojarzycie inne przypadki, w których zostały powiększone węzły?
jerry4

Postprzez miszcz » 05 Gru 2024, 20:46

Węzeł do oceny przez doktora Sarosieka. Może nie być odczynowy, ale to nie jest przesądzone. Jak pisałem, twój przypadek jest bardzo trudny do oceny i musi to zrobić specjalista. W przypadku nasieniaka bardzo rzadko trafiają się przypadki, że nie nastąpi trwałe wyleczenie po BEP.
miszcz
Przyjaciel Forum

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości