November - usg i zonk

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: November - usg i zonk

Postprzez miszcz » 25 Lis 2024, 13:00

Zakładam, że urolog miał przesłanki do zlecenia TK głowy (choroby współistniejące). Załatwiasz TK gdzie najszybciej, dowiadujesz się, ile trzeba czekać na opis i szukasz poradni onkologicznej, najlepiej w specjalistycznym ośrodku.

Dalszy tryb różni się w zależności od ośrodka. W Krakowie na Garncarskiej pierwszorazowi pacjenci byli przyjmowani tego samego dnia. Nie wiem, jak to wygląda gdzie indziej.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez supernik » 05 Gru 2024, 12:17

user90 napisał(a):dziwne ze jest głowa, nie jest to w wytycznych

Możesz dać linka do tych wytycznych ścieżki postępowania - próbowałem szukać ale nie mogę nic jasnego znaleźć

Co do TK głowy - jak podaje wikipedia "nasieniaki" dają przerzuty szybko, najpierw do węzłów chłonnych w brzuchu, a potem dalej w tym do głowy, nigdzie nie jest powiedziane, że taka będzie kolejność mimo że to jest najbardziej prawdopodobne.
Stąd pewnie skierowanie na TK głowy, ale jeśli są inne wytyczne to chętnie się zapoznam, tylko jak ?
supernik

Postprzez supernik » 05 Gru 2024, 12:58

Opiszę mój przypadek dalej:
0. - Co roku badania usg jąder, bo pojawiły się żylaki na LJ, i taki jakby dyskomfort ale podejrzewałem tylko te żylaki, w USG zawsze nic i tak przez 3 lata.
5.11.2024 - akcja november, a tak sobie poszłem, no i ZONK na zdjęciach w pierwszym poście. Pomyślałem niemożliwe, gościu się pomylił idę robić drugie USG.
09.11.2024 markery dobre: BetaHCG= <0,1 (norma <2), AFP <2 (norma 0,9 - 8,8), LDH = 164 (norma 125-220)
12.11.2024 - drugie USG potwierdziło to samo

13.11.2024 wizyta u urologa, badanie palpacyjne - gościu czuje guza, ja nic nie czuję chociaż nie wiem jak bym macał to jądro.Dostaje skierowanie do szpitala z podejrzeniem nieokreślonego nowotworu.
15.11.2024 wstępna wizyta w szpitalu, celem potwierdzenie jeszcze raz usg i badanie palapacyjne przez innego lekarza - widzi to samo gużw dotyku a na usg też guz, co ważne unaczyniony w usg jest funkcja doppler pokazująca unaczynienie, to odróżnia nowotwory (unaczynione) od innych guzów (nieunaczynione).
17.11.2024 przyjęcie na Oddział w szpitalu, 18.11 operacja orchitektomia, 19.11 wypis, stan dobry :-). Materiał poszedł do badania HistPat. Skierowanie na TK głowy, płuc, jamy brzusznej i miednicy małej.
Markery w szpitalu dobre: BetaHCG= <0,6 (norma <2,6), AFP <1,53 (norma <0,7), LDH = 179 (norma <248)
29.11.2024 - wynik badania hist-pat - nasieniak, zmiana dwuogniskowa 1,4 cm i 0,7 cm, bez naciekania osłonek jądra, najądrza ani powrózka. Obecne ognisko guza przedinwazyjnego. Aktywność mitotyczna 3fpf/10dpw.
04.12.2024 - TK głowy, płuc, jamy brzusznej i miednicy małej z kontrastem . Przyjęto 5414 mGy.cm (45 msV) najwięcej na brzuch bo wielokrotnie skanowany - 3 x 12 mSv.
Obecnie czekam na konsylium z informacją co dalej ???
supernik

Postprzez miszcz » 05 Gru 2024, 14:57

Masz dwa małe nasieniaki, czyli jeśli TK będzie czyste, dostaniesz propozycję 1-2 wlewów karboplatyny lub aktywną ibserwację. Miałem nasieniaka 1,3 cm, jestem na obserwacji od prawie 3 lat.
Ostatnio edytowany przez miszcz, 05 Gru 2024, 22:12, edytowano w sumie 1 raz
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez CRS » 05 Gru 2024, 21:35

Jak możesz, to przepisz cały raport h-p.
CRS

Postprzez supernik » 05 Gru 2024, 23:28

miszcz napisał(a):jestem na obserwacji od prawie 3 lat

Co to znaczy "aktywna obserwacja" ? Bo jeśli robienie TK, to z obecnej perspektywy wydaje mi się, że jest to znowu powiększanie ryzyka kolejnego raka od tych prześwietleń.

miszcz napisał(a):dostaniesz propozycję 1-2 wlewów karboplatyny lub aktywną ibserwację

Czyli Ty wybrałeś obserwację ? Dlaczego, skoro ten rak jest taki wrażliwy na chemię i radioterapię?

Raport z Hist-Pat był krótki, składa się z dwóch akapitów: Rozpoznanie i Opis Makroskopowy.
Rozpoznanie:
" Z guza - nasieniak /seminoma/ ICD-10 C62.9
Zmiana dwuogniskowa. Największy rozmiar guza 1,4cm; drugie ognisko 0,7cm. Nie stwierdzono naciekania osłonek jądra, najądrza ani powrózka nasiennego. Obecne ogniska guza przedinwazyjnego GCNIS. Nie znaleziono angioinwazji ani naciekania okołonerwowego.
Aktywność mitotyczna 3fpf//10dpw
W ocenianej linii cięcia brak utkania nowotworowego
Przekrój najądrza i osłonek bez utkania nowotworowego

Opis makroskopowy:
Jądro o wymiarach 5,8x3,7x2,5 z fragmentem powrózka nasiennego 3cm. Na przekroju w biegunie górnym obecny guz barwy białej, lity o wymiarach 1,3x1,4x1cm. Osłonka biaława gładka bez zmian. Na przekroju obecny drugi guzek o wymiarach 0,7x0,3x0,5 pobrany w całości. Makroskopowo guz pierwszy nie nacieka najądrza ani sieci jądra."
supernik

Postprzez miszcz » 05 Gru 2024, 23:43

TK będziesz robić co jakiś czas tak czy siak. Jak przyjmiesz chemioterapię uzupełniającą, to znacznie rzadziej. Nowotworami etórnymi po TK tak się nie przejmuj. Są setki czynników, które również mogą wywołać kolejny nowotwór i nie jesteś w stanie ich uniknąć.

U mnie cała diagnostyka i leczenie tego nasieniaka to cyrk na kółkach. Chciałem karboplatynę, ale wszystko się ciągnęło w nieskończoność, później zemdlałem na oddziale przed przyjęciem wlewu z powodu bólu neuropatycznego (był to okres, kiedy nie mogłem chodzić, siedzieć ani stać i trafiło na okres zaostrzenia choroby). Przez kolejny miesiąc nie byłem w stanie wstać z łóżka i stanęło na obserwacji. Onkolog był wk...y, że chciałem chtmioterapię.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez supernik » 05 Gru 2024, 23:58

miszcz napisał(a):Chciałem karboplatynę, ale wszystko się ciągnęło w nieskończoność, [...]. Przez kolejny miesiąc nie byłem w stanie wstać z łóżka i stanęło na obserwacji.

W internetach piszą, że nasieniak jest wrażliwy na radioterapię i że stosują zamiennie z chemią ? Czy nie proponowali ci radioterapii ?

miszcz napisał(a): Są setki czynników, które również mogą wywołać kolejny nowotwór i nie jesteś w stanie ich uniknąć.

Mogę też nie zgodzić się na TK i dalsze leczenie zakładając, że już jestem po wycięciu i nic nie zostało w krwi i nie ma przerzutów. Jest takie prawdopodobieństwo. Lekarz jest zobowiązany zrobić wszystko co może i on nie może podejmować takiego ryzyka moim kosztem. Ale ja mogę. Nie wiem natomiast czym ryzykuje i jak bardzo prawdopodobny jest inny scenariusz niż to że jetem już zdrowy.
Bo skoro ten ak jest taki łatwy do wyleczenia to może nie warto walczyć ot tak dla zasady tylko poczekać co się wydarzy.
Czy miałeś takie rozważania i jak sobie z nimi poradziłeś ?
supernik

Postprzez miszcz » 06 Gru 2024, 00:38

Od radioterapii w leczeniu nasieniaka obecnie odchodzi się. Mniejsza skuteczność i większe ryzyko powikłań.

Co do leczenia - możesz zrezygnować z leczenia i obserwacji. Nie masz jednak gwarancji, że w organizmie nie zachowały się niewidoczne w badaniach obrazowych mikroprzerzuty i np. za półtora roku nie będzie wznowy w przestrzeni zaotrzewnowej. Jeśli nie będziesz się kontrolował, wznowa zostanie późno wychwycona i może być trudniejsze leczenie.

Nie myślałem w dposób, w jaki piszesz. Chemioterapia przy pierwszym nowotworze była tak okropna (szczególnie lekarka), że miałem ochotę zrezygnować z leczenia i umrzeć.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez CRS » 06 Gru 2024, 01:12

Skąd jesteś? Dobrze by było jakbyś się umówił na wizytę do onkologa, który zna się na rzeczy. Wtedy dużo z Twoich pytań zostanie wyjaśnionych.

Masz najniższy stopień zaawansowania nowotworu.
CRS

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 1 gość