Mieszany guz germinalny - zarodkowy + nasieniak + przerzuty

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Mieszany guz germinalny - zarodkowy + nasieniak + przerz

Postprzez CRS » 19 Lis 2024, 23:07

Hej

Odnośnie markerów, to możecie zrobić w laboratorium przyszpitalnym, tam gdzie się leczyliście. Czy chcecie wiedzieć wcześniej czy dopiero przed operacją, to już Wasza indywidualna sprawa.
CRS

Postprzez Podpretekstem » 20 Lis 2024, 10:20

Dzięki Panowie.
Dokładnie męża wyślę do labu przy jego szpitalu - znalazłam ofertę komercyjną. Do diagnostyki z wiadomych względów nie pójdzie.

Miszczu - co do czasu... Powiem Ci że padła propozycja wczoraj od pana Doktora żeby operacja była końcem stycznia - także za 3 tygodnie to w moim odczuciu szybko.
Pytałam dr Sarosieka - mówi, żeby się ,"wyrobic' z tematem do 3 miesięcy od zakończenia chemii.
Podpretekstem

Postprzez Podpretekstem » 27 Lis 2024, 12:06

Słuchajcie, markery z wczoraj:
Ldh 190 (norma do 225)
Beta HCG > 0.100
Afp 2.47 (norma do 5.8).

Jutro badania przed operacją. Operacja 11.12.
Czekamy.
Podpretekstem

Postprzez Kevin1301 » 27 Lis 2024, 13:30

Świetne wieści przed operacją !
Kevin1301

Postprzez Podpretekstem » 06 Gru 2024, 11:01

Trochę zaintrygowana wątkiem jerryego dotyczącym tego, co się może kryć w przetrwałym przerzucie do węzłów...
Zastanawiam się, czy u nas są inne opcje niż to, że w pozostałym przerzucie jest:
- martwica
- żywy rak embrionalny
- żywy nasieniak
- potworniak dojrzały.

Czy coś jeszcze się tam może kryć?
Dr Sarosiek sugerował, że jest tam albo martwica albo potworniak. No ale ze względu na utkanie guza wyjściowego zakładam, że embrionalny albo nasieniak też może być.
Tylko pytanie, czy nagle mógłby się tam na przykład pojawić kosmowczak

Aha i jeszcze jedno - czy to że markery się znormalizowaly o czymś świadczy? Czy może sugerować co tam zostało w tyg węzłach?
Podpretekstem

Postprzez CRS » 06 Gru 2024, 11:11

Teoretycznie utkania mogą się różnicować do innych rodzajów, mimo że w pierwotnym guzie ich nie było. Kosmówczak raczej odpada, bo on daje duże wartości bhcg. I o tym właśnie markery mówią. Pewnie jest tak jak dr Sarosiek mówi - martwica lub potworniak.
Robicie przed operacją jeszcze TK? Coś mieliście o diecie mówione przed zabiegiem?
CRS

Postprzez Podpretekstem » 06 Gru 2024, 11:26

Dr Żak powiedział że ostatnie tk mu wystarczy, pytałam o to dwa razy więc sądzę że wie co mówi ;)
Nic o diecie przed operacją nie wiem... Możesz przybliżyć?

Trochę mnie uspokoiles że jeśli markery są ok, to nagle jakiś kosmowczak nam tam raczej nie wyskoczy.
A ten potworniak też nie brzmi jakoś najtragiczniej.
Podpretekstem

Postprzez CRS » 06 Gru 2024, 11:43

Kiedyś na anglojęzycznych stronach czytałem, że lekarz w ośrodku referencyjny IU lub MSKCC zalecił pacjentowi tłusty posiłek dzień przed zabiegiem - jak dobrze pamiętam, to konkretny stek. Podobno wtedy lepiej uwidaczniają się węzły chłonne. Bo po zabiegu to wiem, że przez ok. miesiąc powinna być dieta bez(nisko?)łluszczowa.
CRS

Postprzez Podpretekstem » 06 Gru 2024, 12:33

Tak, po zabiegu miesiąc dieta lekkostrawna, to też wiem.
Bardzo ciekawe o tym steku! Może zrobię mężowi radochę :D
Tylko niestety dzień przed operacją, to on już będzie na oddziale, a myślę że tam dieta stekowa nie wchodzi w grę :lol:
Podpretekstem

Postprzez CRS » 06 Gru 2024, 12:42

Zawsze możesz zamówić z jakiejś restauracji przy pomocy pyszne itp. ;)

Lekkostrawna to też, natomiast mocno kładziony jest akcent na to, aby była beztłuszczowa (niskotłuszczowa?), żeby nie zbierała się chłonka i nie było potrzeby drenażu.
CRS

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 42 gości