November - usg i zonk

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: November - usg i zonk

Postprzez supernik » 06 Gru 2024, 09:47

Lublin, w składzie konsylium które będzie orzekać co dalej na pewno będzie onkolog. Umówiłem się też sam na wizytę i rozmowę o tym z innym onkologiem ale brakuje mi jeszcze opisu TK.
supernik

Postprzez CRS » 06 Gru 2024, 10:11

To, że jest tam onkolog, nic nie znaczy. Musi być onkolog, który jest obeznany z tą chorobą. Z Lublina daleko nie masz do Warszawy. Możesz się umówić do dra Sarosieka. Wizyta osobista lub zdalna. Jak będziesz się umawiał, mów, że rak jądra, to powinno przyspieszyć wizytę. Przejrzyj kilka ostatnich tematów, tam pewnie są podane namiary na dra.

Z tym zaawansowaniem nowotworu, to chodzi o miejscowe zaawansowanie guza.
CRS

Postprzez supernik » 06 Gru 2024, 11:05

No okej, tylko co innowacyjnego może być w tej terapii w innej placówce niż ja się leczę ? Czy spodziewać się, że dr. Sarosiek zaproponuje terapię celowaną ? Immunoterapię ? Profilowanie genetyczne ? Czy w materii Raka jądra takie innowacje nie są stosowane i każda placówka w Polsce leczy taką samą chemią ?
supernik

Postprzez CRS » 06 Gru 2024, 11:15

Rak jądra w standardowych przypadkach powinien być leczony wg wytycznych. Poczytaj ten wątek:
viewtopic.php?f=9&t=2617
CRS

Postprzez miszcz » 06 Gru 2024, 11:24

Na razie poczekaj na wynik TK i propozycje, jakie postawi konsylium. Jeśli nie będzie przerzutów, jak pisałem opcją jest 1-2 wlewy karboplatyny lub aktywna obserwacja. Od Ciebie zależy, czy będziesz chodził na kontrole i tomografie komputerowe. Jeżeli z powodu obaw o nowotwór wtórny zrezygnujesz z tego, nie będziesz pierwszym i ostatnim, który tak zrobił.

Wszelkie wątpliwości pomoże rozwiać doktor Sarosiek na wizycie prywatnej. Moim zdaniem nie zaproponuje nic innego, jeśli chodzi o leczenie, natomiast może cię przekonać do przestrzegania terminów badań i wizyt kontrolnych.

Twoje guzy były bardzo małe, ale na forum pojawiły się przypadki, że nasieniak wielkości rzędu 2 cm był już rozsiany po organizmie. Więc TK trzeba zrobić.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez Podpretekstem » 06 Gru 2024, 11:31

supernik
Powiem Ci na naszym przykładzie - też nie widziałam sensu przenoszenia na początku leczenia gdzieś daleko (jesteśmy z Krakowa) skoro chemię wszędzie Ci podadzą taką samą.
Byłam w stałym kontakcie tel z dr Sarosiekiem, żeby móc na bieżąco patrzeć na ręce lekarzom z Krakowa.
I to na przykład uchroniło mojego męża od nadprogramowej dawki chemii a w późniejszym czasie radioterapii.

Chodzi o to, że jeśli tylko lekarze trzymają się wytycznych - a przed wszystkim JE ZNAJĄ (co absolutnie nie jest takie oczywiste), to leczyć się można tak naprawdę wszędzie.
Najważniejsze to robić to zgodnie ze standardami i w odpowiednich terminach
Podpretekstem

Postprzez CRS » 06 Gru 2024, 11:46

Dobry lekarz odpowie na wszystkie Twoje pytania i poświęci Ci odpowiednio dużo czasu. A tych pytań jak widać trochę masz.
CRS

Postprzez supernik » 06 Gru 2024, 13:57

Podpretekstem napisał(a):Chodzi o to, że jeśli tylko lekarze trzymają się wytycznych - a przed wszystkim JE ZNAJĄ

Podpretekstem - o jakie wytyczne chodzi ? Żebym mógł ich kontrolować muszęznać te wytyczne,
JEśli chodzi o: NCCN Clinical Practice Guidelines in Oncology (NCCN Guidelines®) Testicular Cancer Version 1.2024 — March 15, 2024 - to są to zasady postępowania zrzeszonych szpitali w USA. Gdzie nam do USA i dlaczego to miało by być stosowane u nas w Polsce ? Może są jakieś polskie normy.
supernik

Postprzez supernik » 06 Gru 2024, 14:04

miszcz napisał(a):Na razie poczekaj na wynik TK i propozycje, jakie postawi konsylium. Jeśli nie będzie przerzutów, jak pisałem opcją jest 1-2 wlewy karboplatyny lub aktywna obserwacja.

Miszczu, wiem, ale konsylium może wydać werdykt dziś, a chemie zaproponować jutro, u nas to szybko idzie. Wole już temat przegadać bo potem nie będzie na to czasu.
Zapisałem się do 3 onkologów poza systemem NFZ w tym do dr. Sarosiek, zobaczymy co powiedzą - ale to jest pewien czas który musi upłynąć i zobaczymy co będzie pierwsze chemia czy rozmowa z onkologiem....

Pozdrawiam wszystkich.
supernik

Postprzez Podpretekstem » 06 Gru 2024, 14:06

Tak, chodzi mi o wytyczne NCCN i nie widzę powodu aby w Polsce ich nie stosować.
Dr Sarosiek dokładnie za nimi podąża (w przeciwieństwie na przykład do onko z Krakowa która chciała leczyć męża cyt. 'wedlug swojej wizji'). To już szczerze mówiąc zdecydowanie wolę NCCN niż prywatne wizjonerstwo.
Podpretekstem

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 2 gości