Czy to może być guz? Jądro lewe

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Czy to może być guz? Jądro lewe

Postprzez BB007 » 20 Gru 2024, 13:29

Witam wszystkich,
Mam 33 lata. Postanowiłem się profilaktycznie zbadać (nie wiem co mnie tknęło). Zapisałem na USG jąder.
Poniżej wynik:
Oba jądra położone prawidłowo w worku mosznowym.
Przepływy naczyniowe przez jądra zachowane.
Jądro prawe o objętości 14,3ml.
Jądro lewe o objętości 14,9ml.
Podosłonkowo w jądrze lewym drobne ognisko o nieco obniżonej echogeniczności i dość gładkim obrysie bez widocznego unaczynienia wielkości 4,2x1,7mm - zmiana zbyt mała do jednoznacznej oceny.
Poza tym oba jądra o prawidłowej echostrukturze, bez innych zmian ogniskowych.
W głowie najądrza prawego torbiel wielkości 14x7mm. Poza tym najądrza prawidłowe.
Struktury worka mosznowego ultrasonograficznie bez zmian.
Kanały pachwinowe wolne.
Naczynia żylne prawego splotu wiciowatego w normie.
Naczynia żylne lewego splotu wiciowatego szerokości do 2,4mm bez widocznego refluksu w czasie próby Vlasalvy.

Strasznie spanikowałem. Przeraziło mnie to, więc postawiłem jeszcze w tym samym dni zbadać sobie klatę piersiową i krew i USG jamy brzusznej (może przesadziłem, może nie potrzebnie ale od USG strasznie się martwię i panikuję)

USG jamy i rtg klaty - wszystko Ok
Krew:
LHD - 159 U/I (zakres: 135-225)
Beta HCG - <0,200 mlU/ml (zakres: 0,00 - 2,00)
AFP - 6,710 mg/ml (zakres: 0,00 - 7,00).

Udało mi się wyciągnąć od lekarza urologa skierowania na RM miednicy z kontrastem. Lekarz chciał poczekać i zbadać się za 3 msc. ale nie moge tyle czekać (na tle psychologicznym nie wytrzymałbym).

RM i wizytę u urologa mam dopiero po świętach i nie wiem, czy ma szukać wcześniejszych terminów, czy poczekać i zrobić to wszystko po świętach…
Przepraszam, ale to mnie przeraża….
BB007

Re: Czy to może być guz? Jądro lewe

Postprzez CRS » 20 Gru 2024, 14:37

Tak, to może być guz. Nawet jeżeli jest to guz, to jest na bardzo wczesnym etapie - o czym mówi wynik USG. Terminy po świętach są jak najbardziej ok.
CRS

Re: Czy to może być guz? Jądro lewe

Postprzez miszcz » 20 Gru 2024, 17:48

Zmiana maleńka, z dużym prawdopodobieństwem guz na bardzo wczesnym etapie rozwoju. Przede wszystkim powtórz markery za 2-3 tygodnie. Jeśli AFP przekroczy normę, będzie prawie pewne, że to nienasieniak.

Załatw rezonans jak najszybciej. Wątpię, czy przesądzi o charakterze zmiany.

Trzecie wyjście to zrobić za jakiś czas usg prywatnie u radiologa i jeśli zmiana będzie się powiększać, iść do innego urologa po skierowanie na wycięcie.

3 miesiące to zdecydowanie za długo. Góra miesiąc. Po świętach jak najbardziej.
miszcz
Przyjaciel Forum

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 45 gości