Janusz 31 l mój przypadek

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Janusz 31 l mój przypadek

Postprzez quatros » 25 Gru 2024, 10:36

Witam wszystkich Szwagrów na tym forum :D
Jestem tu nowy chce opisać mój przypadek
Początek października 2024 wyczułem coś niepokojącego z lewym jądrze.

02.10.2024 - Wizyta prywatna u urologa w USG stwierdził guza
Dostałem skierowanie żeby zrobić Markery AFP b-HCG LGH, TK brzucha, miednicy oraz klatki piersiowej z kontrastem.
wyniki markerów z 03.10.2024 AFP 6.11 ( 0.00-8.25), B HCG <1.10 (0.00-5.00) LDH - 168 (135-225)
Oprocz markerów dodatkowo zrobiłem całą morfologie która też wyszła bardzo dobrze wszystko w normie.
Wynik TK opis w skrócie : Wszystko OK wszystkie węzły chłonne nie powiększone bez żadnych zmian i ognisk, Wątroba płuca trzustka prostata i wszystkie inne narządy bez żadnych zmian i powiększeń . Wszystkie węzły chłonne bez żadnych zmian itp.

16.10.2024 Zabieg w szpitalu
Ogólnie wszystko sprawnie znieczulenie w kręgosłup cały czas człowiek świadomy, zabieg trwał około 40 minut, obyło sie bez cewnika wieczorem oddałem samodzielnie mocz. Nastepnego dnia rano dowiedziałem sie ze wszystko jest ok po zabiegu i zostaje wypisany do domu. Ogólnie dobrze sie czułem samemu wrócilem 50km samochodem do domu.
Ogólnie tydzień odpoczynku w domu i zaczołem wracać połamu do pracy ( przez miesiąc nie dzwigać mi zalecono )
Markery przed samym zabiegiem dokładnie takie jak te z 03.10.2024 wiec juz ich nie pisze.

29.10.2024 Kontrola rany w poradni urologicznej, wszystko ok jedynie kazali smarować ranę maścią Tribiotyk ( szwy mialem samorozpuszczalne)

20.11.2024 Wynik Histo w skrócie :
T1 N0 M0
Margines chirurgiczny powrózka nasiennego wolny od nacieku nowotworu
Nasieniak Seminoma Jądra
Nie stwierdzono cech anginoinwazji ani naciekania osłonki bielawej
Guz ograniczony do jądra
Średnica 35mm
Zmiana wycięta w granicach zdrowych tkanek
Minimalny margines chirurgiczny 2mm
Najądrze oraz powrózek nasienny o typowej budowie histologicznej Bez nacieku nowotworu

29.11.2024 Konsylium lekarskie
Zaproszono mnie żebym sie stawił na konsylium 29.11
Lekarze przeanalizowali wszystkie moje dokumenty i po przeprowadzeniu wywiadu zemną poinformowano mnie że w moim przypadku jest możliwa aktywna obserwacja lub jakaś krótka chemia. Podczas rozmowy i omówieniu sposobów leczenia wybrali Aktywną obserwacje, chemię mi poprostu odradzali w tym przypadku
Można powiedzieć ze wprost mi zasugerowali obserwacje ja tylko musiałem podpisać się na dokumencie.

Dalsze działania : na koniec Marca 2025 mam konsultacje w poradni urologicznej 15.03.2025 mam zrobić ponownie Markery oraz TK
quatros

Re: Janusz 31 l mój przypadek

Postprzez Mbatti3 » 25 Gru 2024, 16:25

Super, że opisałeś swój przypadek.
Postępowanie na chwilę obecną wydaje się w porządku - obserwacja przy nasieniaku pT1 jest zalecana, z tego co wiem (sam byłem w tej samej sytuacji i też ją wybrałem).
Pilnuj terminów markerów i TK i wszystko będzie w porządku. Mam nadzieję, że na zabiegu historia się skończy (statystycznie masz na to bardzo duże szanse) ;)
Mbatti3

Postprzez miszcz » 26 Gru 2024, 16:04

Dobrze, że wszystko szybko poszło, ale mam wrażenie, że konsylium nie wyjaśniło wszystkiego, jak trzeba. Pilnuj terminów i postępowania lekarza prowadzącego oraz aktualizuj wątek po kontrolach.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez quatros » 26 Gru 2024, 19:08

Ogólnie na konsylium powiedziano mi ze w moim przypadku ryzyko nawrotu jest minimalne okolo 5% w przypadku chemii jak i aktywnej obserwacji, wiec stwierdzili ze nie ma sensu "truć" się chemią.
Lekarza prowadzącego jak tako nie mam, mam tylko przydzieloną koordynatorke leczenia, która umawia mi wszystkie badania i terminy rejestruje mnie i robi to wszystko za mnie ja tylko dostaje karteczkę co gdzie i kiedy się stawić.
Jestem ogólnie pod opieką poradni urologicznej w Centrum Onkologii , jest tam chyba z 10 lekarzy którzy się zmieniają i przyjmują losowo.
Od samego początku mojej przygody miałem kontakt z min 4 lekarzami.
quatros

Postprzez miszcz » 26 Gru 2024, 21:46

A można wiedzieć w jakim mieście w ten sposób organizują pracę ośrodka onkologicznego?
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez quatros » 26 Gru 2024, 22:54

ŚĆO w Kielcach, ogólnie jestem bardzo zadowolony z pobytu i leczenia bardzo dobrzy ludzie, życzliwi i empatyczni.
Z każdym problemem i pytaniem nie zostałem samemu wszystko wyjaśniali i tłumaczyli, sam pobyt na oddziale bardzo dobrze wspominam pielęgniarki bardzo fajne dziewczyny widać ze pracują tam z powołania.
quatros

Postprzez quatros » 26 Mar 2025, 16:17

Witam! Dzisiaj jestem po kontroli w poradni urologii, Markery wszystkie w normie.
TK wszystko w porządku bez jakichkolwiek oznak wznowy, nic nie powiększone.
Lekarz mnie zbadał i krótko oznajmił ze wszystko jest w porządku wręczył mi skierowania i powiedział zapraszam za pół roku.
Następne badania markerów TK i wizyta wyznaczona na 09.2025
quatros

Postprzez quatros » 07 Cze 2026, 00:27

Witam ponownie !
Po roku czasu obserwacji w kwietniu 2026 pojawiła sie wznowa w podczas badania TK w węźle chłonnym pojedyńczym o wymiarze 20mm, potwierdzone przez badanie PET CT, Markery wszystkie w normie
Aktualnie jestem po drugim kursie schematu 3XBEP, po za częściową utratą włosów, czuje sie bardzo dobrze normalnie pracuje jako kierowca ciężarówki.
quatros

Postprzez Strauss87 » 09 Cze 2026, 17:26

A długo czekałeś na wynik Pet? Czy odrazu na wizycie po tomografii dostałeś skierowanie na pet czy lekarze musieli zwołać konsylium?
Strauss87

Postprzez quatros » 09 Cze 2026, 22:44

Na wynik PET czekałem 3 dni, Ogólnie wszystko sprawnie poszło.
Konsylium miałem 3 dni po wizycie lekarskiej i właśnie wtedy mnie skierowali na PET-a.
quatros

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 38 gości