November - usg i zonk

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: November - usg i zonk

Postprzez user90 » 01 Sty 2025, 22:14

A miednicę miałeś robiona? Musi być też miednica.

Alternatywą dla tk jest mri z kontrastem, praktycznie bez skutków ubocznych no i bez promieniowania. Nie wiem czy dadzą od tak, bo to więcej płatne badania i są dłuższe, oddzielnie trzeba jamę i miednicę. Ja cała obserwacje 5 lat jechałem tylko na MRI, problemy z jakością nasienia były przeciwwskazaniem do tk. Klatkę robiłem rtg
user90

Postprzez miszcz » 01 Sty 2025, 23:17

Podpretekstem napisał(a):TK co pół roku?
Myślałam że normą jest, że co trzy miesiące na początku obserwacji.

O ile się nie mylę, to w nienasieniakach. W nasieniaku też miałem co pół roku.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez miszcz » 01 Sty 2025, 23:21

supernik napisał(a):
1) Czy macie namiar na TK, na którym są niskie minimalne dawki promieniowania ?
2) W opinii zespołu onkologicznego było TK jamy brzusznej i RTG płuc ale ostatnie skierowanie jaki na to dostałem było wydane na TK jamy brzusznej i płuc ? Jak to było u was co macie na TK robione.

1) W moim szpitalu jest taki tomograf, tylko to Małopolska Zachodnia. Nie wiem, skąd jesteś.
2) TK jamy brzusznej i miednicy plus TK klatki piersiowej.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez adamus09 » 03 Lut 2025, 23:00

miszcz napisał(a):Proszę bardzo:

https://tcr.amegroups.org/article/view/47198/html

Oczywiście mowa o leczeniu adjuwantowym, co pewnie będzie tutaj miało miejsce. W Twoim przypadku, o ile dobrze pamiętam, była wznowa i jeden węzeł nieznacznie powiększony. Wg wytycznych zastosowane leczenie było prawidłowe, aczkolwiek śmiem twierdzić, że w zdecydowanej większości polskich ośrodków dostałbyś 3xBEP.

To badanie dotyczy stage I, żeby była jasność dla wszystkich czytających wątek, czyli dla stage'u gdzie zwykle dziś jest obserwacja czy karboplatyna (u mnie IIA) - widać w tym drastycznym spadku radioterapii podejście oparte na ryzyku niewyleczenia wznowy (a i badanie obejmuje dość duży przedział czasu od 1975 r -> postęp w chemioterapii?). Do tego ciekawe, czy w tamtych latach była taka technika naświetlań (kij hokejowy ale i obrotowe działa z kolimatorami).
adamus09

Poprzednia

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 40 gości