Bartek, 39 lat, guz w jądrze, powiększone węzły chłonne

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Bartek, 39 lat, guz w jądrze, powiększone węzły chłonne

Postprzez Tukasia » 11 Sty 2025, 10:05

Tak, tylko ta saturacja mnie bardzo martwi.. ktoś miał obniżoną ? Jak mu mierzą w szpitalu to ma 94-95, jak zawsze było 97-99…
Tukasia

Postprzez Tukasia » 11 Sty 2025, 21:51

W ogóle chciałam dodać- że po tym jak mój mąż zachorował, przebadał się jego brat i… ma operację 21 stycznia - obraz Usg sugeruje raka jądra…
Tukasia

Postprzez CRS » 11 Sty 2025, 23:59

A brat ile ma lat? Potwierdzał diagnozę u innego lekarza?
CRS

Postprzez Tukasia » 12 Sty 2025, 10:01

45 lat, dwóch lekarzy w tym jeden ze szpitala orzekło, że mocno podejrzane zmiany
Tukasia

Postprzez miszcz » 13 Sty 2025, 00:37

Saturacja 94-95 to jeszcze nie tragedia, jak będzie spadać do 92 i niżej, to wtedy trzeba dię martwić. To na pewno nie od przerzutów. Może być powikłania po infekcji, od serca itp.

W wieku 45 lat wykryty rak jądra przy badaniu profilaktycznym, to trochę dziwne, ale skoro dwóch lekarzy potwierdziło... Masz może opis usg?
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez Tukasia » 13 Sty 2025, 09:08

Nie, nie mam tego usg.. Z tego co mówił mój mąż - to brat już jakiś ładny kawał czasu miał coś z tym jądrem, a to powiększone, a to coś tam. Zupełnie jak mój mąż - takie „kulawe”to jądro , zwapnienia, zanik. Czytałam, że rak jądra nawet w 50 proc. genetyczny, ale z drugiej strony żaden dziadek, ojciec nic… więc może to jakieś matczyne przyczyny - w sensie w życiu płodowym, kiedyś się tak nie diagnozowało np. Cukrzycy ciążowej. Mnie to interesuje mocno, bo mamy synka 4 miesięcznego..Ogólnie, jest jeszcze 2 brat z piątką dzieci - więc padł blady strach teraz na wszystkich…
Tukasia

Postprzez CRS » 13 Sty 2025, 12:23

Teoria o powstawaniu komórek przed rakowych - Germ Cell Neoplasia In Situ czyli GCNIS - mówi właśnie o powstawaniu tych komórek w trakcie rozwoju płodu.

https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC8233172/

https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC6563414/

Myślę, że warto aby męscy potomkowie ze strony męża i braci od 13-14 roku życia zaczęli samobadania, a raz w roku od 15 r. ż. wykonali USG i byli pod opieką urologa.
CRS

Postprzez miszcz » 13 Sty 2025, 16:08

W takim razie dobrze usunąć to jądro. Nie ma co się zastanawiać.

W mojej rodzinie z jednej i z drugiej strony od pokoleń nie było zachorowania na nowotwory złośliwe w ogóle (wyjątek to dziadek - zmarł na raka trzustki, za chorobę winili warunki w obozie zagłady) . A mnie od razu trafił się rak jądra dwa razy.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez CRS » 13 Sty 2025, 18:07

Tukasia, a czy lekarze nie zalecali mężowi, aby się często badał i robił USG co jakiś czas? Czy o tym, że jądro było atroficzne i miało zwapnienia dowiedzieliście się dopiero przy okazji tej choroby?
CRS

Postprzez Tukasia » 13 Sty 2025, 21:01

Zalecali zalecali, i on robił co roku. Tylko jakby nie mówili, że to się może skończyć rakiem, po prostu kazali kontrolować. Jak teraz o tym myślę, to była kwestia czasu ten rak- może dobrze, że nie wiedziałam..on też 13 lat temu miał operację usunięcia żylaków powrózka, które oczywiście wróciły- i też wydźwięk był taki, że to przez te żylaki te kontrole. Ale np. Teraz jak ubezpieczyciel podejmował decyzję co do wypłaty (udało się) i chciał dokumentację medyczną sprzed 13 coś do zabiegu usunięcia żylaków - to tam już w rozpoznaniu wpisany ten zanik jądra
Tukasia

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 1 gość