Kontrola TK Węzły nasieniak pT1 N0

Działania profilaktyczne oraz diagnostyka nowotworów jądra.

Kontrola TK Węzły nasieniak pT1 N0

Postprzez AdrianAdrianAdrian » 14 Lis 2024, 13:58

Witam wszystkich bardzo serdecznie!
Moi drodzy mam do was pytanie

W lipcu 14.07 miałem zabieg usunięcia jądra (nasieniak Pt1)
Jestem pod kontrolą dr.Sarosieka wynik tomografii 30.07 po operacji wyszedł wzorowo , po wizycie u doktora i przedstawieniu wszystkich badań wyników. Stanęło na aktywnej obserwacji ,bardzo wczesne stadium i że teraz zaczynamy się obserwować super!

Właśnie niedawno byłem na kolejnych badaniach kontrolnych krew wyszła wzorowo
Natomiast na tomograf pojechałem z dość mocnym przeziębieniem zawalonymi zatokami i dodatkowo z gorączką (środek infekcji ) nie miałem możliwości przerzucenia terminu tomografii a poza tym wyszło mi to całkowicie z głowy

Wątroba bez zmian ogniskowych,niepowiększona
Drogi żółciowe nieposzerzone
Pęcherzyk żółciowy cienkościenny bez złogów
Trzustka śledziona bez zmian ogniskowych
Nadnercza prawidłowe
Obie nerki bez złogów i zastoju moczu o prawidłowej strukturze
Pęcherz moczowy oraz narządy miednicy nie zmienione
Po orchidektomi loża bez zmian patologicznych
Jelito bez patologicznego poszerzenia
Pojedyncze węzły chłonne zaotrzewnowej
Na poziomie L3-4 do 12x10 mm -do kontroli
Poza tym węzły chłonne jamy brzusznej
I miednicy małej niepowiekszone
Wolnego płynu w jamie otrzewnej nie stwierdzam
Obojętne badaniem dolne części płuc bez zmian ogniskowych

LDH 139. Zakres 135-225
AFP 1.26 Zakres 0.00-7.00
BETA HCG <0.2 zakres 0.0 -2.0
Poprzednie wyniki badań krwi po operacji praktycznie identyczne

I moje pytanie brzmi. Czy tak jak na górze w opisie TK węzły mogą być powiększone właśnie od przeziębienia ?
Wizytę u doktora mam na 17 grudnia ale chciałbym sie dowiedzieć czy zrobić jeszcze jakieś dodatkowe badania na własną rękę przed wizytą?
Przyznam że trochę się zmartwiłem , ale myślę że mogło to spowodować przeziębienie i chyba są na pograniczu wielkości ?
Bardzo dziękuję wszystkim za odpowiedzi i życzę wszystkim jak najwięcej zdrowia!!!
AdrianAdrianAdrian

Re: Kontrola TK Węzły nasieniak pT1 N0

Postprzez miszcz » 14 Lis 2024, 14:04

W czasie aktywnej infekcji i tuż po węzły chłonne mogą być powiększone. Powiększenie jest nieznaczne - do oceny lekarza. Moim zdaniem za 2-3 miesiące badanie do powtórzenia.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez AdrianAdrianAdrian » 27 Gru 2024, 00:19

Witam ponownie wszystkich
Jestem po konsultacji z dr. Sarosiekiem
Dr.stwierdził że zrobimy badanie Pet -Ct na Saszerów
Zostałem zakwalifikowany i badanie mam na 9 stycznia.
Dr stwierdził że warto jest sprawdzić mimo że wyniki krwi cały czas w normie , ale też powiedział że nie koniecznie musi być to wznowa Węzeł jest powiększony niewiele
Czy muszę się jakoś przygotowywać do badania inaczej niż TK?
Długi czas oczekiwania jest na wynik?
Bardzo dziękuję za info
Pozdrawiam
AdrianAdrianAdrian

Postprzez tomowen » 03 Sty 2025, 00:31

Przy badaniu PET nie odczuwasz dolegliwości takich jak metaliczny posmak, parcie na pęcherz, czasami nudności. Wg mnie jest lepsze, choć cała procedura jest dłuższa.
Na badanie przychodzisz na czczo. Założą Ci wenflon, pobiorą krew z palca do określenia poziomu glukozy. Później czekasz na wizytę w gabinecie, w którym lekarka wytłumaczy Ci badania, przeprowadzi prosty wywiad i da dokumenty do podpisu. W tym czasie musisz wypić 0,5l wody niegazowanej. Późnej zostaniesz poproszony do gabinetu (ciemni), w której będziesz leżał przez ok 1h. Na początku przyjdzie pielęgniarka, poda Ci znacznik i usunie wenflon (czasem środek moczopędny). W trakcie leżenia musisz wypić kolejne 0,5l wody. Zaleca się żebyś leżał możliwie nieruchomo, nie rozmawiał, nie korzyła z telefonu etc. Po upływie ok 1h, technik poprosi Cię o opróżnienie pęcherza i rozpocznie badanie PET. Będzie trwało ok 20-30min. To wszystko. Po badaniu nie powinieneś mieć kontaktu z małymi dziećmi i kobietami w ciąży: min 6h
tomowen

Postprzez AdrianAdrianAdrian » 07 Sty 2025, 12:40

Dzięki wielkie za informacje :!: ;)
mam jeszcze pytanie odnośnie starania się o potomstwo czy jest jakiś wydłużony czas karencji po takich badaniach i po tym znaczniku?
AdrianAdrianAdrian

Postprzez AdrianAdrianAdrian » 16 Sty 2025, 14:41

Witam wszystkich ponownie jestem już po badaniu Pet a poniżej zamieszczam wynik

Głowa i Szyja: OUN bez patologicznego gromadzenia 18 F-FDG. Wzmożone gromadzenie 18F-FDG w migdałkach podniebnych (SUV max 4.9)-zapalne.Tarczyca węzły chłonne bez patologicznego gromadzenia polipowate pogrubienia błony śluzowej po lewej stronie bez patologicznego gromadzenia

Klatka Piersiowa : wezły chłonne bez patologi Płuca bez zagęszczeń bez patologi.Drobny guzek w segmencie 6 płuca lewego 2mm zwapnienie 3mm w segmencie6 płuca lewego jamy opłucne osierdziowe bez płynu bez patologicznego gromadzenia Przepuklina rozworu przełykowego przepony (SUV max 2.7)zmiany pozapalne

Jama brzuszna i miednica :jądro bez ogniskowych zaburzeń gromadzenia 18F-FDG
Aktywny metabolicznie węzeł chłonny aortalno-czczy(skan513)śr.11mm CC22mm SUV max 3.1(węzeł położony jest na poziomie dolnej krawędzi trzonu kręgu L2

wątroba śledziona trzustka nadnercza i pozostałe węzły bez patologicznego gromadzenia

Wnioski : Poza pojedynczym aktywnym metabolicznie węzłem chłonnym zaotrzewnowym (SUV max 3.1) Nie stwierdza się obecności choroby rozrostowej o wysokim gromadzeniu 18F-FDG

Badanie już wysłalem mail do Dr. Sarosieka i czekam na dalsze postępowanie

jak to wygląda w waszej ocenie ? może miał ktoś podobnie? wynik niepewny? radioterapia? chemia?

dziekuje wszystkim za opinie i dużo zdrowia
AdrianAdrianAdrian

Postprzez miszcz » 16 Sty 2025, 22:55

Jeden węzeł nieznacznie powiększony. Wznowa na bardzo wczesnym etapie. Prawdopodobnie doktor podejmie decyzję o radioterapii. Poczytaj ten wątek.

viewtopic.php?t=2339
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez CRS » 17 Sty 2025, 00:16

Ciężko orzec. Odnośnie PET to ja mało wiem. Natomiast ten SUV nie jest wcale duży i węzeł nie urósł (chyba, bo wcześnie podane wymiary, a teraz średnica).
CRS

Postprzez AdrianAdrianAdrian » 17 Sty 2025, 20:06

Dostałem info od Dr.Sarosieka że wczesna wznowa i kieruje mnie na radioterapię
Dziś pojechałem do Dr.Arkadiusza Sprawki zostałem zakwalifikowany do szpitala w Radomiu i z tego co wiem ,
Naświetlenia mają być przez 15 dni.
Zaczynam na koniec stycznia dokładną datę będę znał na początku tygodnia

Ogólnie dr. Powiedział że mogę codziennie wracać do domu i przyjeżdżać lub wybrać hotel i zostać do zakończenia leczenia

Czy ktoś z was był w szpitalu w Radomiu i może ma jakieś opinie na temat działań placówki ? Z tego co widzę to dosyć nowy szpital

Jakie mogą być najczęściej występujące objawy po naświetlaniu?

Mam nadzieję moi drodzy że to ostania prosta na drodze do wyleczenia i pozbycia się tego dziada raz na zawsze
AdrianAdrianAdrian

Postprzez miszcz » 22 Sty 2025, 10:30

Tak z ciekawości możesz przepisać wynik badania histo-patologicznego guza po operacji? Dla celów analitycznych. Co do radioterapii, podałem wyżej wątek, w którym autor szczegółowo opisuje cały pobyt. Wprawdzie e Tomaszowie Mazowieckim, ale o samopoczuciu też sporo jest.
miszcz
Przyjaciel Forum

Następna

Wróć do Profilaktyka i diagnostyka

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości