przez AdrianAdrianAdrian » 12 Maj 2025, 10:50
Witam Ponownie wszystkich
od momentu rozpoczęcia radioterapii , postanowiłem że odpocznę psychicznie od forum i ciągłego myślenia
Radioterapię zakończyłem 17 lutego.
Badania krwi miesiąc po radioterapii - mocny spadek leukocytów/podwyższone monocyty ale cała reszta w granicach normy
LDH 135 (135-225)
BETA HCG <0.20
AFP 1.15 <7.00
dostałem kontrolne badanie pet na 9 maja poniżej wrzucam opis kontroli po radioterapii
Głowa i szyja
OUN bez patologicznego gromadzenia , zwapnienia w sierpie mózgu
wzmożone gromadzienie w migdałkach podniebnych suv 4.1 oraz w migdałku gardłowym suv 5.8-zapalne
tarczyca , węzły chłonne bez patologicznego gromadzenia FDG
Klatka piersiowa
Wezły chłonne bez patologicznego gromadzenia Hipodensyjna zmiana w lokalizacji węzlów chłonnych przytchawicznych dolnych prawych 25x17 bez gromadzenia FDG (płynowa)? widoczna również w poprzednim badaniu w śródpiersiu przednim resztkowa grasica bez patologicznego gromadzenia.Płuca bez zagęszczeń drobne zwapnienia 3 mm w płatach dolnych, drobne pod opłucne zgrubienie w języczku płuca lewego 2-3mm Jamy opłucnowe i osierdziowa bez płynu bez wzmożonego gromadzenia.
Przepuklina rozworu przełykowego
Jama brzuszna i miednica
W badaniu poprzednim aktywny metabolicznie wezeł chłonny aortalno czczy śr 11mm suv max 3.1 -Obecnie 7mm bez patologicznego gromadzenia.Wątroba śledziona trzustka nadnercza pozostałe węzły chłonne bez patologicznego gromadzenia FDG.
Wzmożone gromadzenie w ścianach żołądka (zapalne)
Kościec
Bez zaburzeń gromadzenia FDG wskazujących na obecność procesu rozrostowego Drobne ogniskowe gromadzenie FDG w trzonie kręgu Th2 po stronie lewej Suv max 2.5 w trzonie Th2 (prawo i lewobocznie) ogniska nieco wzmożonej densyjnosci ( jak poprzednio ) Tutaj nie wiem czy nie jest to spowodowane kontuzja która nabawiłem się 3 tygodnie temu grając w siatkówkę , cos mi przeskoczyło własnie w okolicach szyi i przez kilka dni dosyć solidnie bolało i przy skręcaniu szyi lekki bół występuje czasami po dzis dzień po spaniu
Wnioski Wynik badania bez cech obecności choroby rozrostowej o wysokim gromadzeniu FDG
Wynik odebrałem dzisiaj i od razu chciałem się z wami tym podzielić , może komus kiedys bedzie przydatne
dzisiaj wysyłam wynik do Dr. Sarosieka
z tego opisu wnioskuje że wszystko się powiodło węzeł spadł i nie ma aktywnej choroby ? i dalej czekają mnie badania kontrolne
Zdrówka Panowie !