Rak zarodkowy JP. W jakiej sytuacji się znalazłem?

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Rak zarodkowy JP. W jakiej sytuacji się znalazłem?

Postprzez Taonga » 16 Lut 2025, 16:38

Cześć, rzeczywiście historia niemalże identyczna..mam nadzieję, że będzie identyczna, bo jestem jeszcze przed tomografią. Skłaniam się ku chemii i jeżeli wszystko będzie ok, to również chciałbym wziąć 1Bep. Jak w ogóle udało Ci się skontaktować z tym doktorem Sarosiekiem? On udziela takich porad drogą meilową?? Widziałem, że jego nazwisko przewija się tu na forum dość często. Nie ukrywam, że bardzo chciałbym skonsultować z nim mój przypadek. Jak wygląda taka konsultacja?
Taonga

Postprzez Xyox123 » 16 Lut 2025, 18:03

Po prostu znalazłem adres mailowy do dra tutaj na forum i napisałem krótkiego i zwięzłego maila z moimi obawami prosząc o poradę i odpisał po paru godzinach zupełnie za darmo. Zaoferował mi również leczenie u niego w klinice w ramach NFZ, ale podziękowałem ze względu na odległość. Złoty człowiek.

Czy poradzi tobie coś innego ? Raczej doktor korzysta z wytycznych NCCN i zapewne również na nie się i tym razem powoła.

Trzymam kciuki za czyste TK.
Xyox123

Postprzez Taonga » 16 Lut 2025, 19:19

Dzięki za pomoc,a mógłbyś mi wytłumaczyć po czym poznaje się, że jest nasieniak, albo nienasieniak? Dużo czytam na internecie, ale im więcej na to poświęcam czasu, tym odnoszę wrażenie, że co raz bardziej się w tym wszystkim gubię. Jaki ja mam typ i jak to się określa? Przejrzałem kilka razy całą dokumentację i w sumie nigdzie nie jest to w żaden sposób określone.
Taonga

Postprzez miszcz » 16 Lut 2025, 19:37

Rodzaj guza określa się w badaniu histo-patologicznym. Nasieniak to po prostu nasieniak. Inne guzy, czyli np. czysty rak zarodkowy i nasieniak z domieszką innych utkań, traktowane są jako nienasieniaki.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez Taonga » 16 Lut 2025, 19:53

Rozumiem, wszystko jasne. Dzięki.
Taonga

Postprzez Uroboros » 16 Lut 2025, 21:21

Ty masz rak zarodkowy czyli nienasieniak
Uroboros

Postprzez Taonga » 25 Lut 2025, 19:03

Dzień dobry, w dniu dzisiejszym otrzymałem wyniki TK i markery i związku z tym chciałem moją sytuację o brakujące wyniki badań.

Markery przed zabiegiem orchidektomii. (2025.01.17)
LM BHCG - BHCG- Beta-gonadotropina kosmówkowa
BHCG = <0,2 mlU/ml
Opis normy: Mężczyźni <2 mlU/ml

LC LD - Dehydrogenaza mleczanowa w surowicy
LDS = 247 H U/l [135-225]

LM AFP - AFP- Alfa - fetoproteina
AFP = 1,36 ng/ml [<7,0];

Markery po zabiegu orchidektomii. (2025.02.14)

LM BHCG - BHCG- Beta-gonadotropina kosmówkowa
BHCG = <0,2 mlU/ml
Opis normy: Mężczyźni <2 mlU/ml

LC LD - Dehydrogenaza mleczanowa w surowicy
LDS = 217 H U/l [135-225]

LM AFP - AFP- Alfa - fetoproteina
AFP = 1,44 ng/ml [<7,0];

Tomografia komputerowa nie wykazała żadnych przerzutów.
W płucu prawtm w segm. 10 Guzek o wym 6,5x5mm - ima 262
Brzmi to niepokojąco, ale p. doktor, która omawiała ze mną wyniki badań stwierdzila, że nie jest to zmiana nowotworowa, natomiast warto, abym monitorował to co jakiś czas.

Stanowisko p. Onkolog było 2xbep. Zapytana z czego wynika 2xbep udzieliła odpowiedzi, że takie są aktualne wytyczne 1-2 bep, a ze względu na naciek na naczynia chłonne i krwionośne, oraz osłonkę białawą zaleca właśnie 2bep.

Konsylium mam w czwartek, ale p. Onkolog powiedziała, że na konsylium zostanie powiedziane dokładnie to samo, bo to właśnie ona będzie w jego składzie, więc chyba nie ma sensu słuchać drugi raz tego samego.

Jak Wy to widzicie?
Taonga

Postprzez CRS » 25 Lut 2025, 19:31

Jeżeli guzek w płucach faktycznie nie onkologiczny, to tak jak pisałem wcześniej.
Czy pani dr wspominała, że rak zarodkowy ma czasem zdolność pomijania węzłów chłonnych i przerzucania od razu na płuca (przenosi się z krwią) i jest pewna, że to nie przerzut?
CRS

Postprzez Kevin1301 » 25 Lut 2025, 20:39

Ja przy czystym zarodkowy miałem właśnie tak że obserwacja a po 9 miesiącach obserwacji pokazał się przerzut 6mm na płuca i później schemat 3x bep, poobserwował bym ten guzek na twoim miejscu tak dla świętego spokoju
Kevin1301

Postprzez miszcz » 25 Lut 2025, 21:09

Ciężka sprawa z tym guzkiem. To może być przerzut, ale nie jest przesądzone. Jeśli to przerzut, to szkoda brać 1xBEP, bo nie wystarczy, 2xBEP też nie. Z drugiej strony, gdyby to jednak było coś niezwiązanego z rakiem jądra, chemia 1xBEP powinna załatwić raka na dobre.

Jeśli zdecydujesz się na aktywną obserwację, kolejne TK powinno być za 2-3 miesiące z szybkim opisem.
miszcz
Przyjaciel Forum

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 1 gość