Piotr / 41 lat - powiększone lewe jądro / guz

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Piotr / 41 lat - powiększone lewe jądro / guz

Postprzez PeterMac » 06 Mar 2025, 11:50

Panowie dostałem wytyczne od doktora ze w moim przypadku jesli bedzie czysto w TK, to zaleca sie baczną obserwację, tym bardziej z uwagi na moją wagę ~120kg, musiałba by to być ogromna dawka takiej karboplatyny.
Jesli byłaby jakas wznowa to wtedy radioterapia. Prawdopodobieństwo wznowy ~10-20%.
Wielkość guza raczej tu nie ma nic do rzeczy, bo nawet kolega "miszcz" pisał że mogą być małe i mieć wznowę, a są i duze powyzej kilku cm i nie ma wznowy. Organizm ludzki jest nieprzewidywalny.
CRS napisał(a):
Warden napisał(a): Niestety wybierasz tutaj mniejsze zło - albo weźmiesz chemię i przeżyjesz, albo nie zrobisz nic i po prostu umrzesz.

Jeżeli mowa o leczeniu uzupełniającym, to wcale tak nie wygląda. Jest możliwość obserwacji i leczenia dopiero w momencie ewentualnej wznowy.

@CRS - masz rację, to samo potwierdził mi doktor.
PeterMac

Postprzez CRS » 06 Mar 2025, 12:57

Masz rację, organizm ludzki jest nieprzewidywalny. Nie ma też dwóch identycznych przypadków nowotworów i ich przebiegu.
Chociaż są prace, które mówią o większym ryzyku wznowy u pacjentów z dużymi guzami.
https://acsjournals.onlinelibrary.wiley ... cncr.30458
Z drugiej strony, najnowsza praca dot. czynników ryzyka nie wymienia wielkości guza jako takiego.
https://ascopubs.org/doi/full/10.1200/JCO.23.00959
A dodam, że obie prace są stworzone przez Duńczyków. I nawet niektórzy autorzy się w tych pracach powtarzają. Pierwsza praca z 2016 r., druga z 2023 r.
Życzę czystego TK i normalnych markerów.
CRS

Postprzez user90 » 06 Mar 2025, 18:55

PETER - no ryzyko znasz.
800-900 osób na 1000 w twoim przypadku przypadku bez chemii będzie zdrowa i uchroni organizm przed skutkami ubocznymi chemii która niszczy organizm.
100-200 osób nie będzie miało takiego szczęścia i zamiast mieć mała dawkę chemii dostanie mocnego kopa lub radio jak mówisz choć wydaje mi się to rzadziej stosowane.

Wytyczne generalnie światowe minimalizuja chemię w ostatnich latach, jak masz obserwacje i dbasz o to to nie umrzesz i będziesz zdrowy.

U mnie minęło pół roku temu 5 lat na obserwacji bez chemii, byłem w grupie szczesliwcow. Co nie zmienia faktu że dziad może wrócić do drugiego jadra, statystycznie to jeden z głównych czynników ryzyka, wcześniejszy rak jadra.

Zdrówka! Pilnuj sam terminów kontroli wg tabeli które są na forum nccn i niezależnie od wyboru na 99% będziesz wyleczony
user90

Postprzez miszcz » 06 Mar 2025, 21:47

user90 napisał(a):Co nie zmienia faktu że dziad może wrócić do drugiego jadra, statystycznie to jeden z głównych czynników ryzyka, wcześniejszy rak jadra.

Nadmienię tylko, że chemioterapia nie chroni przed pojawieniem się raka w drugim jądrze.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez Warden » 07 Mar 2025, 21:08

CRS napisał(a):
Warden napisał(a): Niestety wybierasz tutaj mniejsze zło - albo weźmiesz chemię i przeżyjesz, albo nie zrobisz nic i po prostu umrzesz.

Jeżeli mowa o leczeniu uzupełniającym, to wcale tak nie wygląda. Jest możliwość obserwacji i leczenia dopiero w momencie ewentualnej wznowy.

Oczywiście, myślałem tutaj o potencjalnych przerzutach i BEPie. Karbo możesz wziąć dla "świętego spokoju i czystej głowy" i jeżeli lekarze ją polecają, a możesz też zostać na obserwacji i uniknąć zbędnego trucia organizmu - decyzja będzie należała do Ciebie Peter. Niezależnie od tego jaka ona będzie - pamiętaj, że zawsze będzie to dobra decyzja, bo to ty ją ostatecznie podejmiesz.

Również trzymam kciuki za TK, dawaj znać co u ciebie.
Awatar użytkownika
Warden

Miejscowość: Wrocław

Postprzez PeterMac » 08 Mar 2025, 22:05

Dziękuje Wam z całego serducha za odpowiedzi i trzymanie kciuków za mnie.
Jak tylko bede miał wyniki TK odezewę sie ponownie! Do usłyszenia Wam.
PeterMac

Postprzez PeterMac » 21 Mar 2025, 00:51

Witajcie ponownie,

Mam juz wyniki TK z kontrastem, wszystko ok, czysto! uff, a miałem ogromnego stracha co wyjdzie.
Image

Podjąłem decyzję o obeserwacji pomimo ze na konsylium proponowano mi karboplatynę jako wzięcie profilaktycznie argumentując ze guz był duży.
Jednak tak sobie myślę moze i duzy ale jednak ograniczony do jądra, bez nacieków, bez neuro, angio inwazji jako pT1 N:x M:x, na dodatek chodziłem z tym myśle ponad 2 lata.
Dr. Sarosiek, powiedział ze jesli TK bedzie czyste to mozna mnie zakfalifikować do obserwacji, ponieważ przy mojej wadze ~120kg byłaby to bardzo duza dawka karboplatyny ktora mogłaby przynieść więcej skutków ubocznych niz ryzyko wznowy.

Dodatkowo przeczytałem m.in taki artykuł o leczeniu uzupełniajacym w przypadku guza ograniczonego do jądra, co tez mnie troche zniechęciło do wzięcia tego.
Image

Czekają mnie teraz bardzo częste kontrole, chyba co 3 miesiące tomografia komputerowa + markery.
Trochę sie obawiam tak częstych naświetleń, ale nie mam chyba wyjścia z drugiej strony ?, bo zapytałem czy nie mozna w zamian robić rezonansu który słyszałem jest mniej szkodliwy, to powiedziano ze nie.

Mam tylko ogromną nadzieje ze na tym sie to skończy.
PeterMac

Postprzez miszcz » 21 Mar 2025, 11:10

Konsylium dobrze argumentowało, jednak w Twojej sytuacji aktywna obserwacja może być również dobrym wyborem z dwóch powodów:

a) z jakiegoś powodu rak bardzo wolno się rozwijał. U niektórych przerzuty występują już przy rozmiarze guza poniżej 2 cm. Być może z powodu wieku - podobno im człowiek starszy, tym nowotwór rozprzestrzenia się wolniej.
b) guz wydzielał beta-hcg, więc ewentualną wznowę będzie łatwiej wychwycić na wczesnym etapie.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez PeterMac » 21 Mar 2025, 14:00

Bardzo Ci dziękuje @miszczu za odpowiedz!.
PeterMac

Postprzez PeterMac » 18 Wrz 2025, 13:58

Witajcie po dłuzszym czasie.

Dziś odebrałem swój drugi wynik TK z 10 lipca.
Niestety pojawiły sie jakieś przeżuty :( do tej pory było czysto, wczesniejsza TK z marca.
Nie wiem co robić, jestem załamany :(
Co mnie teraz czeka, co to są za przeżuty ?

Image
PeterMac

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość