Ika/rak germinalny u 16-latka

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Ika/rak germinalny u 16-latka

Postprzez Ika » 13 Kwi 2025, 20:43

Dziękuję za dobre słowa CRS. Bardzo potrzebowałam takiego zapewnienia. Po wszystkich rozmowach przed operacją z lekarzami tu na miejscu włączyła mi się matczyna panika. A wiem, że dla Młodego muszę dać radę Jutro 8.00 rano zaczynają.
Ika

Postprzez Podpretekstem » 13 Kwi 2025, 22:11

Trzymam za Was kciuki i życzę powodzenia.
Mój mąż miał RPLND u dr Żaka w Warszawie, w połowie grudnia.
Generalnie wszystko, co napisał Daw pokrywa się z naszymi doświadczeniami.
Miesiąc po operacji mąż normalnie funkcjonował, konsultował się też z fizjoterapeutą w celu mobilizacji blizny - myślę, że warto.
Na dzień dzisiejszy oprócz pamiątki na brzuchu - jakby nigdy nic mu nie dolegało ;)
Podpretekstem

Postprzez CRS » 13 Kwi 2025, 22:48

Z chemią jest tak, że pierwszy dzień jest najłatwiejszy, a potem robi się coraz gorzej. Natomiast przy RPLND pierwszy dzień jest najgorszy, a potem z każdym dniem jest coraz lepiej.

Powodzenia!
CRS

Postprzez Jeek » 13 Kwi 2025, 23:22

Witam
Czy usunięcie zmiany z płuca przy okazji zabiegu RPLND to nie jakaś pomyłka.
Raczej nie wykonuje się takich zabiegów w czasie jednej operacji.
Pozdrawiam
Nigdy nie trać nadziei
Jeek

Postprzez Ika » 14 Kwi 2025, 17:22

Dziękuję za wsparcie i informacje. Młody po operacji. Planowo było usunięcie guzka z płuca laparoskopowo (torakoskopia) i RPLN. Jednak z powodu nagłego wypadku zajęte zostało miejsce na dziecięcym OIOM i podjęta została decyzja RPLN i zmiana pooperacyjna w mosznie o niewiadomym utkaniu (pozostałość po krwiaku?), a guzek w płucu będzie po Świętach w czasie kolejnego pobytu.
Mimo trudnego umiejscowienia między żyłą główną a aortą i nacieków wszystko zostało usunięte w czasie RPLN, Bez komplikacji i silniejszych krwawień - nawet nie ma drenu.
Młody na przeciwbólowych nawet nie śpi, czyta.
Ika

Postprzez Daw7070 » 14 Kwi 2025, 18:36

Dobrze, że wszystko się udało. Syn czuję się lepiej ode mnie. Ja po operacji musiałem odespać te kilka godzin, bo same oczy mi się zamykały. Fajnie, że nie ma drenu, bo dla mnie usunięcie tego dziadostwa było najgorszym uczuciem z całego tego zabiegu. Nie wiem jak to u Was wygląda, ale u dr. Rogowskiego pielęgniarki pomagały wstawać już następnego dnia
Daw7070

Postprzez Ika » 14 Kwi 2025, 19:07

Dziś już była fizjoterapeutka. Zadbała, by miał podkładki pod łydki - zapobiegające odleżynom na piętach, ćwiczyła z nim stopy. Jutro będzie już od rana jeżeli oba cięcia będą w porządku powoli pionizacja, ale chyba bardziej do siedzenia Zobaczymy
Ika

Postprzez Podpretekstem » 14 Kwi 2025, 22:05

Super, że syn jest już po zabiegu! Dzisiejsza i jutrzejszą doba mogą być najtrudniejsze. Potem z każdym dniem coraz łatwiej.
Mój mąż miał dren, miał cewnik - i to go strasznie denerwowało. W momencie, kiedy wyjęli mu to całe okablowanie odżył momentalnie.
Młody chłopak - szybko wróci do siebie!
Ciekawe to, o czym piszesz w związku z laparoskopową operacja na płuca. Zainteresuję się tematem, bo mężowi na kontroli wychodzą dwa małe guzki, chociaż dr Sarosiek uspokaja, że są prawdopodobnie nieonkologiczne.
No to teraz oczekiwanie na histopat u Was - trzymam kciuki za martwicę!
Podpretekstem

Postprzez Ika » 23 Kwi 2025, 07:21

Jesteśmy w domu od soboty - Święta mogliśmy spędzić razem. Młody przejechał całą Polskę z jednym postojem na toaletę. Od środy bez cewnika i zopu. Już w czwartek i piątek chodził sporo w szpitalu po oddziale i poza nim. Po włączeniu jedzenia też nie było źle. Gdy już będą wyniki histopatologii zadecydują czy jeszcze dostanie chemię - w razie gdyby wycięte były żywe - czy ta odroczona operacja. Takie same decyzje podjął dr Sarosiek. Więc chwilowo w domu - znowu w oczekiwaniu.
Dzięki za dobre słowa i towarzyszenie.
Ika

Postprzez Karolina_M » 26 Maj 2025, 22:15

Jak tam u Was? Jak się czuje syn? Czy są wyniki histopatologii?
Nieustannie trzymamy za Was kciuki :)
Karolina_M

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 1 gość