Guz jądra lewego 30l - Chorzów

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Guz jądra lewego 30l - Chorzów

Postprzez bravesurf » 28 Kwi 2025, 20:16

Cześć,
nie sądziłem, że dołączę do grona posiadaczy jednej kuli, ale stało się. W marcu wyczułem guza, który przy dotyku bolał. Skłoniło mnie to do wizyty u urologa(terminy prywatnie na miesiąc do przodu), ale na moje szczęście zwolnił się jakiś termin i po kilku dniach otrzymałem diagnozę - guz lewego jądra. Pierwsze dni były ciężkie dla głowy, ale pogodziłem się z tym faktem(no bo co zrobisz jak nic nie zrobisz) i ostatnie dni przed przyjęciem do szpitala wysypiałem się lepiej niż kiedykolwiek. Szukałem terminów i najszybciej dostałem termin w Chorzowie. Ogólnie wszystko super jedynie brak jakichkolwiek informacji od lekarza.

Diagnoza 28.03.2025

Zrobiłem 7 dni przed operacją badanie markerów:
(LDH) 429 norma 207 - 414
Beta-HCG 68,50 norma 0-2
AFP 26,40 norma 0 - 6.05

7.04 przyjęcie do szpitala

Rozpoznanie zasadnicze D40.1
USG jądro lewe prawidłowej wielkości, w dolnym biegunie z guzowatą zmianą ok 19mm z patologicznymi przepływami, reszta jądra z zachowanym prawidłowym przepływem w funki CD, z prawidłową ilością płynu w osłonkach. Nadjądrze lewe prawidłowe. Moszna bez zmian

8.04 zabieg orchidektomii
9.04 wypis do domu

W 5 i 10 dobie po operacji zalecili ponowne badania:

5 dzień
(LDH) 211 norma 135 - 225
Beta-HCG 4,66 norma <2,6
AFP 19,14 norma <5,8

10 dzień
(LDH) 190 norma 135 - 225
Beta-HCG 0,27 norma <2,6
AFP 10,95 norma <5,8

7.05 mam kontrole w szpitalu pooperacyjną i dopiero wtedy otrzymam histpat.

Obecnie czekając na wyniki histpat poszedłem prywatnie do onkologa Suwińskiego. Spojrzał na wypis i badania i stwierdził, że na 90% jest to nienasieniak i konieczna będzie chemioterapia. Dostałem od niego skierowanie na TK z kontrastem
klatki piersiowej, jamy brzucha i miednicy. Mam zrobić jeszcze raz markery. W pracowni TK powiedzieli, że wszystkiego na raz nie zrobią. Albo miednica i brzuch albo klatka. To standard?

Po wizycie trochę się zaniepokoiłem. Wiem, że dopiero po TK i histpacie będzie dokładny obraz mojej sytuacji, ale wiadomo, że w głowie pojawiają się różne scenariusze a człowiek w moim wieku chciałby sobie długo pożyć. Liczyłem, że z uwagi na ponoć wczesne wykrycie skończy się tylko na intensywniejszej obserwacji...

Ogólnie czuje się bardzo dobrze. Jedynie przez brak ruchu i jeszcze złą postawę pooperacyjną czasami bolą mnie lędźwia. Jak sobie poleżę to przechodzi(mam nadzieję, że to nie przerzuty). Po jakim czasie od operacji można zacząć aktywność fizyczną? Od lekarza w szpitalu niczego się nie dowiedziałem. Jedynie żeby się oszczędzać.

Postaram się na bieżąco aktualizować wątek.

Pozdrawiam
bravesurf

Re: Guz jądra lewego 30l - Chorzów

Postprzez Kevin1301 » 28 Kwi 2025, 20:43

Około 6 tygodni po zabiegu możesz wrócić do normalnego podnoszenia i większego ruchu. Sytuacja wygląda ogólnie dobrze, markery nie były bardzo wysokie, beta spadła sporo, afp trochę, jeśli się okaże że są przerzuty to możesz być pewny że chemia w twoim przypadku załatwi sprawę. Jest to nie nasieniak na 100%. Ale to nic nie zmienia w rokowaniu i wgl. Całkowicie sytuację będzie można ocenić Faktycznie po tomografii, i histopatologii, ale z tego co już wiemy to sytuacja jest do opanowania. Chłodną głowa to 70% tej choroby. Po raku jądra i chemi, spokojnie można dożyć starości. Ale nie myśl o tym tylko o tym co jest teraz. Tk klatki brzucha i miednicy przeważnie wykonuje się za jednym razem, żeby dodatkowo nie naświetlać i nie podawać tyle kontrastu. Szukaj TK gdzie zrobią ci od razu całość, ja robię w Katowickim Centrum Onkologi na raciborskiej. Terminy nie są długie, ale na opis trzeba czekać około 2-3 tyg.
Kevin1301

Postprzez CRS » 28 Kwi 2025, 23:27

Nie rób już żadnych badań i idź do dra na chemię. Jak już wie, że konieczna będzie chemia, to po co się rozdrabniać. Tylko poproś doktora, żeby się z Tobą podłączył, to może następnym razem będzie uważał co mówi pacjentowi.
A tak poważnie. Na ten moment wiadomo tyle, że prawdopodobnie masz nienasieniaka. Źle, że nie zrobili markerów przed operacją, bo nie wiadomo z jakiego poziomu teraz schodzisz. Patrząc po okresie półtrwania AFP i b hcg na podstawie wyników po operacji, to spadają poprawnie. Zbadaj je ponownie tydzień po ostatnich badaniach.
Co do badań TK. Powinni Ci zrobić za jednym badaniem te trzy obszary. Nie robią, bo chodzi o większą kasę dla nich. I teraz tak, możesz się z nimi dogadać, że robią na raz a w papierach rozbijają na dwa. Możesz powiedzieć, że takie jest zarządzenie NFZ i mają robić, bo inaczej rabanu narobisz - podeślę Ci potem wątek do poczytania o tym. A możesz podzwonić po innych pracowniach i popytać się gdzie Ci zrobią za jednym badaniem.
Póki markery się nie unormują, nie będzie wyników TK I histopatologi, to odnośnie dalszego postępowania nie można nic powiedzieć. Na ten moment obserwacja jak najbardziej możliwa.
Lepiej, że guz był w dolnym niż górnym biegunie.

viewtopic.php?f=9&t=2133&p=38026&hilit=Prezesa+nfz#p38026
CRS

Postprzez user90 » 29 Kwi 2025, 09:24

Równie dobrze jeśli markery spadną, tk będzie czyste i histo ok to możesz nie mieć chemii. Na jakiej postawie lekarz mówi już teraz i chemii skoro markery jeszcze mogą spaść i nie ma żadnych innych badań? To histo za kilka dni jest ok, wrzuć tu wynik i opisy tk. Podzwoń po kilku placówkach i dopytaj o zrobienie na raz
user90

Postprzez bravesurf » 29 Kwi 2025, 17:57

Dzięki za informacje. Faktycznie udało się załatwić wszystkie obszary na raz. Za tydzień powinien być opis TK + histpat to wrzucę.

Wyniki markerów z dzisiaj(11 dni od poprzednich):
(LDH) 310 norma 207 - 414
Beta-HCG 0,22 norma 0-2
AFP 4,04 norma 0 - 6.05
bravesurf

Postprzez Kevin1301 » 29 Kwi 2025, 22:55

Markery wróciły do normy.
Jeśli TK będzie czyste to jest bardzo duża szansa na samą obserwację
Kevin1301

Postprzez Kevin1301 » 29 Kwi 2025, 22:57

Oczywiście dużo zależy od histopatologii jakie zaawansowanie czy była angoinzwazja czy nie, ale to będziemy na bieżąco Ci to podpowiadać. Narazie jest bardzo dobry prognostyk w postaci unormowania markerów
Kevin1301

Postprzez bravesurf » 30 Kwi 2025, 10:15

Brak pieczątki na skierowaniu, które zostało napisane na kolanie, brak w systemie i niestety w dniu dzisiejszym nie dało mi się zrobić TK.

Zastanawia mnie dlaczego nikt nie zalecił zrobienie TK przed/po operacją? To skierowanie zostało wystawione dopiero prywatnie na moją prośbę(pomijając fakt, że nie udało się na nim zrobić TK :D ).
bravesurf

Postprzez user90 » 30 Kwi 2025, 12:22

Formalnie diagnoza choroby to histo i na tej postawie dostaje się skierowanie w teorii. W praktyce jak się zawalczy to i urolog który jądro usunął w szpitalu da skierowanie z wypisem albo nawet zrobią w szpitalu jak u mnie tuż po operacji. Ale skierowania nie są papierowe, w portalu pacjenta nfz nie masz kodu na TK? Podajesz kod w dowolnej placówce w Polsce. Chyba że w ogóle lekarz nie wystawił tego skierowania i nie ma go w systemie..
user90

Postprzez user90 » 30 Kwi 2025, 12:23

PS jak lekarz Ci prywatnie skierowanie wystawił to badanie będzie słono płatne.
user90

Następna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 47 gości