Guz jądra prawego

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Guz jądra prawego

Postprzez jerry4 » 10 Lut 2025, 18:11

Tak jak podejrzewałem dostałem skierowanie na PET/CT.
jerry4

Postprzez Karolina_M » 10 Lut 2025, 18:40

Hej, z tego co się orientuję lokalizacja węzłów zasłonowych jest blisko lokalizacji powiększonego węzła opisanego w poprzednim badaniu - biorąc pod uwagę zmianę techniki obrazowania (z tomografii komputerowej na rezonans) wydaje się dość prawdopodobne, że chodzi cały czas o ten sam węzeł (zwłaszcza że wymiary też są zbliżone, a markery są w normie). Czy lekarz coś mówił o tych wynikach? Może konsultacja badań z doświadczonym radiologiem byłaby dobrym pomysłem? Jeśli sytuacja jest niejasna, to dobrze, że dostałeś skierowanie na PET - pozwoli rozwiać wątpliwości. Trzymamy kciuki, dawaj znać co u Ciebie.
Karolina_M

Postprzez jerry4 » 16 Mar 2025, 20:51

Cześć, poniżej część wyników PET/CT (reszta czysta):
"Powiększone węzły chłonne z niewielką aktywnością metaboliczną:
- okołooartalny o wym. 13x10 mm (SUVmax = 1,2),
- porto-kawalny o wym. 10x9 mm (SUVmax = 1,4),
- pakiet przy naczyniach biodrowych zewnętrznych prawych o wym. 23x18 mm (SUVmax = 1,8),
- zasłonowe prawe – przy dolnej części talerza biodrowego o wym. 16x9 mm (SUVmax = 1,5) oraz przy tylno-bocznej prawej ścianie pęcherza
moczowego o wym. 10x7 mm (SUVmax = 1,9).
Pozostałe węzły chłonne jamy brzusznej, miednicy i pachwinowe niepowiększone, nieaktywne metabolicznie.

Wnioski:
Węzły chłonne zaotrzewnowe i miednicy po stronie prawej– całkowita regresja metaboliczna po chemioterapii, do
dalszego monitorowania w CT."

Pod koniec marca mam wizytę u onkologa.
jerry4

Postprzez jerry4 » 06 Kwi 2025, 13:37

Cześć,
po rozmowie z onkologiem wiem tyle, że PET mówi, że mam regresję ale onkolog w to nie wierzy. Także nie daje mi się cieszyć. Pozytywne w tym wszystkim jest to, że jestem pod "szczególną" uwagą tzn. markery i RMI zleca mi częściej niż wskazują wytyczne. Nie protestuję ;)
Wyniki markerów z końca marca wszystkie w normie. LDH po zmniejszeniu liczby zastrzyków na pobudzenie produkcji białych krwinek też w normie więc przyczyną były prawdopodobnie właśnie zastrzyki.

Z pozostałych tematów to nadal mam neutropenię ale już powoli z niej wychodzę tzn. neutrocyty w okolicach 1.0. Hematolog na ostatniej wizycie zalecił dalszą obserwację i jeżeli nie powrócą >1,5 w ciągu 6 miesięcy od zakończenia chemioterapii to będę miał badanie szpiku. Plus jest taki, że krwinki czerwone i płytki krwi od dłuższego już czasu są w normie więc z tym szpik już sobie poradził.

Nerwy obwodowe też wracają powoli do normy tzn. zostały mi już tylko mrowienia w stopach, które, owszem są irytujące, ale zupełnie bezbolesne. Dodatkowo odczuwam ból w pachwinie i udzie po stronie usuniętego jądra ale ćwiczę aby to "roztrenować". To prawdopodobnie wynika z uszkodzenia nerwu podczas operacji usunięcia jądra.

Piszę to aby pokrzepić innych, że nawet przy takich powikłaniach jak moje jest szansa wrócić do "życia" stosunkowo szybko. Oczywiście każdy by chciał już, teraz, od ręki w 100% powrócić do sprawności i mimo że wszystkim tego właśnie życzę to czasami trzeba poczekać nieco dłużej. Pozostałe tematy na forum pokazują, że znaczna część wraca do stanu sprzed choroby w bardzo krótkim czasie. Jeśli jesteście wśród tych bardziej "dotkniętych" to głowa do góry i jak efektów nie ma od razu to wreszcie zaczną się pojawiać :)
jerry4

Postprzez Karolina_M » 09 Kwi 2025, 07:33

Bardzo dobre wiadomości! No, oczywiście poza tymi dolegliwościami, które jeszcze zostały, i poza pesymistycznymi myślami lekarza, ale nie daj się :D Wszystko wskazuje na to, że masz to za sobą.
Dzięki za pocieszające słowa w temacie powrotu do sprawności po leczeniu.
Dużo zdrowia, spokoju i samych dobrych wyników :)
Karolina_M

Postprzez Oxbow » 08 Maj 2025, 16:29

Jak Ty to wszystko zniosłeś chłopie, ogromny szacunek. Ja mam w perspektywie jedną sesję BEP i odchodze od zmysłów czy w ogole sie decydować.
Życzę Ci dużo zdrowia i jeszcze więcej szczęścia.
Oxbow

Postprzez jerry4 » 13 Cze 2025, 21:05

Cześć,
wracam po badaniu MRI klatka+jama brzuszna+miednica --> nie wykazano węzłów meta :)
Markery też wszystkie w normie.
Zdrowia wszystkim!

Oxbow napisał(a):Jak Ty to wszystko zniosłeś chłopie, ogromny szacunek. Ja mam w perspektywie jedną sesję BEP i odchodze od zmysłów czy w ogole sie decydować.
Życzę Ci dużo zdrowia i jeszcze więcej szczęścia.

Człowiek sam nie wie ile jest w stanie przejść więc też na pewno dasz radę jeśli się zdecydujesz!
jerry4

Poprzednia

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 46 gości