Nienasieniak- aktywna obserwacja czy chemia zapobiegawczo

Działania profilaktyczne oraz diagnostyka nowotworów jądra.

Nienasieniak- aktywna obserwacja czy chemia zapobiegawczo

Postprzez Przem8964 » 03 Sie 2025, 21:15

Cześć, opiszę mój przypadek, mam 41 lat.
Rak jądra, orchiektomia 30.06. Markery z krwi przed zabiegiem w normie. TK klatki piersiowej i miednicy przed zabiegiem bez widocznych zmian.
Wynik badania histopatologicznego- (nienasieniak), mieszany nowotwór złośliwy zbudowany z dojrzałego potworniaka i raka zarodkowego, utkanie raka embrionalnego stanowi 40%. Angioinwazja (-), pT1, nowotwó ograniczony do jądra, nie przekracza osłony, nie nacieka powrózka nasiennego.
Proponowane dalsze działania przez onkologa:
1. Aktywna obserwacja, w październiku TK klatki piersiowej, RM jamy brzusznej i miednicy oraz markery z krwi,, wizyta 30.10,
2. Chemia zapobiegawczo przed nawrotem. Pierwsza propozycja była 1 cykl BEP, teraz druga propozycja- 2 cykle EP pomijając Bleomycynę ponieważ paliłem papierosy przez 10 lat ale od około 10 lat już nie palę, bleomycyna obciąża płuca. Decyzja należy do mnie z sugestią aby wybrać obserwacje, decyzja do jutra i jak sie zdecyduję na chemię to we Wtorek na oddział.
Biję się z myślami którą drogą iść, może ktoś miał podobną sytuację lub doświadczenia które pomogą mi podjąć decyzję.
PS. Markery z krwi z 22.07 w normie.
Przem8964

Re: Nienasieniak- aktywna obserwacja czy chemia zapobiegawcz

Postprzez miszcz » 03 Sie 2025, 22:39

Decyzja bardzo trudna. Proszę podać rozmiar guza. Ogólnie potworniak dojrzały nie reaguje na chemię, ale rak embrionalny jest bardzo agresywny.

Nie jesteś pierwszym palaczem (i to byłym), który przyjąłby bleomycynę. W takiej dawce nie powinna stanowić problemu.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez Przem8964 » 04 Sie 2025, 00:23

Rozmiar guza- 17mm.
Chyba bardziej będę się skłaniał ku aktywnej obserwacji.
Przem8964

Postprzez miszcz » 04 Sie 2025, 09:27

Guz mały. W Twoim wypadku nie sposób podjąć jednoznacznej decyzji. Przy aktywnej obserwacji będziesz musiał pamiętać o skrupulatnym przestrzeganiu terminów. Cokolwiek wybierzesz, z punktu widzenia ryzyka nawrotu będzie dobrą decyzją.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez Przem8964 » 05 Sie 2025, 10:52

Zastanawiam się jeszcze że podczas kontroli nie będą sprawdzać głowy. Czy ten nowotwór zawsze przerzuca najpierw do węzłów, otrzewnej czy płuc a może nie ma reguły i może najpierw do mózgu i warto też sprawdzać.
Druga kwestia, w październiku mam TK z kontrastem i RMx2 z kontrastem które pewnie mocno obciążają nerki, musi być odstęp pomiędzy każdym badaniem 7 dni. Może są np bardziej nowoczesne aparaty do RM które pokażą to co chcemy zobaczyć ale bez używania kontrastu, czy to jest reguła i musi być. Na skierowaniach mam- bez i z wzmocnieniem kontrastowym.
Przem8964

Postprzez miszcz » 05 Sie 2025, 11:34

Obecnie nie ma wskazań do kontroli głowy - w bardzo rzadkich przypadkach przerzuty pomijają przestrzeń zaotrzewnową i pojawiają się w płucach, natomiast obecność przerzutów w głowie charakterystyczna jest tylko dla bardzo zaawansowanych przypadków choroby. Badania możesz robić - przez 48 godzin od badania trzeba bardzo dużo pić, żeby wypłukać kontrast i pamiętaj o wynikach kreatyniny przed badaniem.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez user90 » 05 Sie 2025, 12:06

Musi być kontrast w MRI. Tydzień odstępu nie wiem czy nie za krótko, ja miałem zawsze 2 tyg odstęp. Przy tak dużej ilości kontrastu możesz poinformować przy kolejnym, nie wiem czy to ma w praktyce znaczenie ale ja kiedy miałem raz taki ciąg kontrastów to dawali jakiś inny niż poprzedni, w sensie inny rodzaj że niby mniejsze ryzyko jakiejś reakcji organizmu. Ale nie wiem na ile to prawda.
user90

Postprzez PiotrekzŁodzi » 05 Sie 2025, 14:54

Jeśli jesteś w stanie dotrzymać terminów badań kontrolnych jak markery i obrazowe plus Twój onkolog zapewni Ci szybkie przyjęcie na oddział jak cos pójdzie nie tak to bierz aktywna obserwację. Sam tak zrobiłem.
PiotrekzŁodzi

Postprzez tobson85 » 24 Wrz 2025, 20:20

Hej
kontrast w RM dziala na calkiem innej zasadzie niz kontrast w TK. Jest duzo lepiej tolerowany i nie obciaza tak nerek jak kontrast w TK na bazie jodu. Nie ma sie czego obawiac. Ryzyko ze cos sie podzieje od kontrastu w RM jest marginalne.

pozdr
Tobiasz
teratoma immaturum, carcinoma embryonale 80%, seminoma, IGCN / CS IIA / 3xBEP - 4 WSK Wrocław 6.05.2016 - 05.07.2016
tobson85
Przyjaciel Forum

Miejscowość: Wrocław

Postprzez Przem8964 » 15 Paź 2025, 22:07

Hej,
Wybrałem aktywną obserwację i po pierwszych badaniach RM miednicy w opisie jest informacja 'Węzły chłonne pachwinowe obustronnie; więcej po stronie prawej w tym jeden większy 30x17mm, reszta wielkościowo w granicach normy. Do rozważenia PET CT'.
W RM jamy brzusznej informacja' Pojedyncze węzły chłonne jamy brzusznej, największy o wym. 13x11mm przedaortalnie, przy krzywiźnie mniejszej żołądka'
Wizytę u lekarza onkologa mam za 2 tygodnie. Zastanawiam się czy mogę poczekać do wizyty czy trzeba reagować od razu i czy to jest poważne.
Przem8964

Następna

Wróć do Profilaktyka i diagnostyka

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość