Cześć, opiszę mój przypadek, mam 41 lat.
Rak jądra, orchiektomia 30.06. Markery z krwi przed zabiegiem w normie. TK klatki piersiowej i miednicy przed zabiegiem bez widocznych zmian.
Wynik badania histopatologicznego- (nienasieniak), mieszany nowotwór złośliwy zbudowany z dojrzałego potworniaka i raka zarodkowego, utkanie raka embrionalnego stanowi 40%. Angioinwazja (-), pT1, nowotwó ograniczony do jądra, nie przekracza osłony, nie nacieka powrózka nasiennego.
Proponowane dalsze działania przez onkologa:
1. Aktywna obserwacja, w październiku TK klatki piersiowej, RM jamy brzusznej i miednicy oraz markery z krwi,, wizyta 30.10,
2. Chemia zapobiegawczo przed nawrotem. Pierwsza propozycja była 1 cykl BEP, teraz druga propozycja- 2 cykle EP pomijając Bleomycynę ponieważ paliłem papierosy przez 10 lat ale od około 10 lat już nie palę, bleomycyna obciąża płuca. Decyzja należy do mnie z sugestią aby wybrać obserwacje, decyzja do jutra i jak sie zdecyduję na chemię to we Wtorek na oddział.
Biję się z myślami którą drogą iść, może ktoś miał podobną sytuację lub doświadczenia które pomogą mi podjąć decyzję.
PS. Markery z krwi z 22.07 w normie.