Piotr / 41 lat - powiększone lewe jądro / guz

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Piotr / 41 lat - powiększone lewe jądro / guz

Postprzez PeterMac » 26 Wrz 2025, 12:01

@Podpretekstem - Dziekuje za wyczerpującą odpowiedz!.
Bede na bieżąco pisał dzielił sie z Wami o przebiegu leczenia.
Mam kontakt z Tobiaszem ktory bardzo mi pomaga.

@CRS - zaczalem juz leczenie od dzis we Wrocławiu.
Balem sie tych podrózy pociagiem do Warszawy czy dalbym radę tak jezdzic. Choc bardzo chcialem, ale sam Doktor Sarosiek sam powiedzial ze chemioterapie lepiej na miejscu.
Bóle ustąpiły o dziwo, cos tam minimalnie odczuwam obecnie, a były mocne z 2 tyg temu.
Dziekuje Ci za sprostowanie o tym konglomeracie, czyli teraz tak jakby to jest calość, wczesniej osobne dwa, tak to zrozumialem.
PeterMac

Postprzez tobson85 » 26 Wrz 2025, 12:58

Podpretekstem napisał(a):Rośnie dranstwo w strasznym tempie, ale skup się na tym że leczenie zaraz ruszy i wszystko skończy się pozytywnie!! Masz ogromne szanse na to, że za kilka miesięcy będziesz zdrowym człowiekiem :)

To że rośnie dosyć szybko jak na nasieniaka to prawda i poniekąd to jest bardzo dobra informacja. Takie agresywniejsze formy zazwyczaj jeszcze lepiej reagują na chemię.
A co do tego czy taka wielkość węzłów ma szansę się zmniejszyć na tyle żeby nie było potrzeby RPLND - jak najbardziej. Na to nie ma reguły. Czasem małe zmiany ledwo drgną, czasem wielkie ulegają spektakularnemu rozpadowi.
Póki co to wróżenie z fusów. Teraz najważniejsze jest przejście przez chemioterapię.
teratoma immaturum, carcinoma embryonale 80%, seminoma, IGCN / CS IIA / 3xBEP - 4 WSK Wrocław 6.05.2016 - 05.07.2016
tobson85
Przyjaciel Forum

Miejscowość: Wrocław

Postprzez Karolina_M » 26 Wrz 2025, 18:16

Hej! Ku pokrzepieniu chciałam dać znać, że mój mąż przed chemioterapią miał zmianę podobnej wielkości -  10 x 9 x 6 cm, praktycznie na pewno jeszcze większą, bo od tomografii do rozpoczęcia chemii minął ok. miesiąc, a też bardzo agresywny, szybko rosnący nasieniak nam się trafił - po chemioterapii guz zmalał o ponad połowę, był nieaktywny w badaniu PET, a więc zgodnie z wytycznymi dla nasieniaków uniknęliśmy operacji. Od tego czasu w kontrolnych badaniach zmiana wciąż się zmniejsza. Oczywiście nikt nie przewidzi dokładnie, jak będzie w Twoim przypadku, ale nasieniaki naprawdę są wyjątkowo wrażliwe na chemię i są ogromne szanse, że niedługo wszystko to będzie już za Tobą.

Pytałeś wcześniej też o słuch - u nas tez było to ogromnie ważne, bo mąż jest pianistą - w jego przypadku szumy uszne i dzwonienia bywały dokuczliwe, ale na szczeście nie na tyle, by przeszkadzać w pasji. Z upływem czasu mąż odczuwa też stopniową poprawę.

Świetnie, że udało Ci się szybko zareagować i zorganizować leczenie. Dawaj znać, co u Ciebie.
Karolina_M

Postprzez PeterMac » 26 Wrz 2025, 22:43

@Karolina_M - dziekuje Ci serdecznie! za opisanie przypadku męża.
To z tym konglomeratem wypisz wymaluj jak u mnie mniej wiecej, jestem spokojniejszy przez Twoǰ post, i ciesze sie ogromnie ze wybiliście dziadostwo. Zdrówka!

Na razie jestem po pierwszym dniu, na razie jest dobrze, jedynie czuje takie lekie cieplo w calym organizmie, troszke jak po kontrascie ale znacznie mniej, nic poza tym jak na teraz.
Pytalem pielegniarke o ten słuch o cisplatyne, to mowi ze nie slyszala zeby ktos po cisplatynie mial po tym problemy ze sluchem, tez mnie to uspokoilo mocno. Choc wiadomo ze ryzyko istnieje jako jeden ze skutków ubocznych.
Ciekawe czy po czasie nie siądą wysokie zakresy czestotliwosci. Do tej pory slyszalem do ~16kHz.

Oczywiscie spać nie mogę jak to ja na nowym miejscu, inni pacjenci śpią, tylko nie ja :), moze sie jakos zmusze bo to jednak sen tez wazny, z drugiej pije duzo wody zeby sikac, moze nie ma tez przesadzać.
Ostatnio edytowany przez PeterMac, 26 Wrz 2025, 22:48, edytowano w sumie 1 raz
PeterMac

Postprzez Podpretekstem » 26 Wrz 2025, 22:48

Dużo, dużo pij, jedz na co masz ochotę, śpij ile możesz bo sen jest regenerujący. Jak trudno zasnąć, to poproś o jakiegoś dropsa ;)
Do boju, trzymamy tu za Ciebie kciuki!
Podpretekstem

Postprzez PeterMac » 28 Wrz 2025, 10:27

@Podpretekstem - Dziekuje!!!
Witajcie ponownie!
3 dzien chemii za mną, czuje sie b.dobrze jesli chodzi o siły, ale mam jak na razie jeden skutek uboczny w postaci straszliwej czkawki ktora mnie męczy i nie odpuszcza.
Siostry nie mają na to nic mowią, przeczytalem ze to podrazniony układ nerwowy.
Jak myślicie czy to z czasem odpusci czy bedzie trwać w trakcie calej chemioterapi, w sumie ciezko pewnie powiedzieć domyslam się.
PeterMac

Postprzez CRS » 28 Wrz 2025, 11:27

Poproś o Baclofen. Jak nie pomoże, to ewentualnie metoklopramid. Wiem, że niektórym pomagała też gabapentyna. Dawkowania Ci niestety nie powiem. Może też pomóc coś na zgagę. Prawdopodobnie jest to spowodowane przez steryd. Możesz poprosić o zmianę na inny.
CRS

Postprzez PeterMac » 28 Wrz 2025, 12:54

Pieknie Ci dziękuje @CRS
PeterMac

Postprzez miszcz » 28 Wrz 2025, 13:10

Normalny objaw. Mnie pomogły jakieś ohydne krople na żołądek, ale nazwy nie znam.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez PeterMac » 28 Wrz 2025, 17:10

@miszcz - a to pozniej caly czas stosowales czy wystarczylo jednorazowo i puscilo ?
Strasznie to upierdliwe idzie zwariować.
PeterMac

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 0 gości